Meteorologisk institutt

Iskantsonen – Meir enn kva det blotte auge ser

Del

Iskantsonen er eit heitt politisk tema som ofte er oppe til diskusjon. Vi snakkar om utvinningstillatingar, fiskeriaktivitet og no dei siste åra om ein auka aktivitet i nordlege delen av kloden. Det er og ein klar forventa vekst i blå økonomi framover i Noreg. 

Illustrasjon av Nansen i havis. Av Frida Cnossen, Arven etter Nansen
Illustrasjon av Nansen i havis. Av Frida Cnossen, Arven etter Nansen

No inviterer Arven etter Nansen-prosjektet deg inn til å få eit innblikk over Barentshavet og Polhavet. Kva er det med dette område i nord som er så spesielt at vi lager til eit grunnlag for framtidig forvaltning?

- I to timar skal vi prøve å komprimere 6 år med forsking frå over 300 forskarar som har publisert nesten 200 vitskaplege artiklar, og gi deg ein liten smakebit. Det er mange timar med forsking og resultat! Vi er ikkje Noregs største samarbeidsprosjekt for utan grunn, Seier Charlotte Stark, kommunikasjonsansvarleg i prosjektet.

Ho peikar og på at dei forskar på alt mellom himmel og jord, alt i frå satellitt til havbotn. Forskarar veit at ein treng kunnskap, gode reguleringar og forvaltning om Barentshavet for at vi skal kunne ta vare på det på best mogleg måte. 

- Dei som forskar har gjennom desse åra sett betydelege klimaendringar i Polhavet, observert ein vinterhavis i endring og sett at interessa for å auka menneskeleg aktivitet i område er stor, fortel ho.

Målet for oss er at du skal få eit betre oversikt og meir kunnskap over nordområda og få mange idear til både korte og lange saker om klima. Vi har mykje historiar å ta av, og mykje interessant å formidle. Klimasakar krev oppdatert kunnskap, og det kan du få med oss.

Har du lyst til å delta for å sjå korleis det heng saman, så er du velkomen til :
Tallhall, Meteorologisk institutt (Blindern) 17. oktober kl. 14:00 – 16:00. 

Dette arrangementet vert ikkje streamet, og send gjerne ein epost til charlottes@met.no viss du ynskjer at det vert sett av eit sete til deg. 

Kontakter

Bilder

Ein liten, men stor prat, om området i nord. Iskantsonen er sjølvsagt ein del av dette. Charlotte Stark ynskjer dykk velkomen! Foto: MET Cathrine Lindsay
Charlotte Stark ynskjer dykk velkomen! Foto: MET Cathrine Lindsay
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Meteorologisk institutt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Meteorologisk institutt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Meteorologisk institutt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom