Høgskolen i Innlandet

Verdens beste sykkelforsker

Del

Professor Bent Rønnestad på Høgskolen i Innlandet er kåret til verdens beste på sykkelforskning.

Professor Bent Rønnestad på Høgskolen i Innlandet er kåret til verdens beste sykkelforsker av det amerikanske rangeringsnettstedet Expertscape.
Professor Bent Rønnestad på Høgskolen i Innlandet er kåret til verdens beste sykkelforsker av det amerikanske rangeringsnettstedet Expertscape. Foto: Ole-André Lagmandokk/HINN

Det er det amerikanske rangeringsnettstedet Expertscape som har foretatt kåringen. 

Rønnestad konkurrerte med nesten 19.000 andre som driver med sykkelforskning i verden.

Rykket opp på pallen

Expertscape bruker databasen PubMed for å finne alle de medisinske publikasjonene om et emne i løpet av de siste 10 årene i verden. 

Ut fra dataene derfra rangerer de både forskere og institusjoner opp mot hverandre etter strengt objektive kriterier.

Bent Rønnestads arbeider rangeres som topp 0,0053 prosent av 18.794 publiserte forskere i verden på temaet sykling. Professoren blir vurdert ut fra 35 artikler han har vært med på fra 2011 til 2023.

For to år siden ble han rangert som nummer fire. Nå har han altså tatt steget opp på toppen av pallen på sitt fagfelt.

Og igjen hyller han miljøet han er en del av på høgskolen.

­– Det som er bra med å gjøre det godt på slike kåringer er jo at dette er en konsekvens av at vi er et team på høgskolen som får til veldig mye spennende forskning i samspill med idretten, sier Rønnestad.

Samarbeid i sentrum

Bent Rønnestads forskning handler om ulike aspekter ved sykling, fra effekten av styrketrening og intervaller, til varmetrening og høydeopphold.

Og det han og miljøet han er en del av på høgskolen forsker på er attraktivt for mange idrettsmiljøer der ute.

Blant de som bruker Bent Rønnestad og forskningen fra Høgskolen i Innlandet er verdens beste sykkellag, Team Jumbo Visma.

Samspillet med idrettsmiljøer utenfor høgskolen har stått sentralt for Rønnestad og kollegaene hans hele tiden. Det hele startet med samarbeid med sykkellinjen på NTG Lillehammer, før det fortsatte med Lillehammer Cykleklubb, Norges Cykleforbund, og deretter utover sykkelnorge til blant annet Team UNO-X for å nevne noen.

– Jeg føler at hele sykkel-Norge er med på dette her, og er interessert i det vi driver med. De kommer fra land og strand rundt for å delta på de forskningsprosjektene vi kjører. Det gir en god synergi, forteller Rønnestad.

Viktig for høgskolen

Prorektor forskning på Høgskolen i Innlandet Arild Hovland, er imponert over Rønnestad, det miljøet han er en del av og at de nå har verdens beste sykkelforsker på høgskolen.

– Dette er rett og slett praktfullt. Vi er veldig glade og stolte av det de får til i det forskningsmiljøet. Dette har stor betydning for alle involverte og ikke minst for høgskolen, sier Hovland.

Hovland sier fokuset på samarbeid med aktører utenfor huset er veldig viktig og bra.

– Det de har gjort når det gjelder relasjonsbygging og posisjonering mot aktuelle miljøer er rett og slett forbilledlig, forteller han. 

Bent Rønnestad mener det han forsker på er viktig av flere grunner. 

– Det tydeligste er at syklister kan trene mest mulig effektivt og bedre prestasjonen mest mulig. Det vi forsker på er også overførbart til andre utholdenhetsidretter.

Men i tillegg til dette kan denne spesifikke forskningen også overføres til temaer innen generell helse.

Blant annet har man vist at tung styrketrening, som syklister bruker, hjalp og bedret KOLS-pasienter sin helse og fysiske form

Nøkkelord

Kontakter

Professor Bent Rønnestad
E-post: bent.ronnestad@inn.no
Mobilnummer: +47 951 69 656

Bilder

Bilde av forsker mellom to syklister på ergometersykkel i en dusj i en garderobe
Bent Rønnestad er tett på de han forsker på.
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Høgskolen i Innlandet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Høgskolen i Innlandet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Høgskolen i Innlandet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye