If

Indre Østfold beste klatrer i klimakartlegging

Del

Bare i løpet av tre år har Indre Østfold kommune gått fra å være helt på startstreken til å seile opp som en av Norges aller beste kommuner i klimatilpasning.

Ekstremværrapporten 2023 avslører store forskjeller i hvordan norske kommuner ligger an i det viktige klimatilpasningsarbeidet. (Foto: Thomas Thomassen / If)
Ekstremværrapporten 2023 avslører store forskjeller i hvordan norske kommuner ligger an i det viktige klimatilpasningsarbeidet. (Foto: Thomas Thomassen / If)

For tredje gang har CICERO Senter for klimaforskning, på oppdrag fra forsikringsselskapet If, gjennomført en omfattende kartlegging av norske kommuners klimatilpasningsarbeid. Den forrige undersøkelsen ble gjennomført i 2020, før ekstremværhendelser som «Frank», «Gyda» og «Hans» – som mange har friskt i minne.

Ekstremværrapporten 2023 avslører store forskjeller i hvordan norske kommuner ligger an i det viktige klimatilpasningsarbeidet.

Indre Østfold har økt mest

I denne karleggingen blir Indre Østfold trukket frem som Årets klatrer blant de beste kommunene. Indre Østfold oppnådde 30,5 av 33 mulige poeng i kartleggingen. Den er delt inn i seks deler: Organisering, kartlegging av risiko og sårbarhet, identifisering av klimatilpasningstiltak, valg av tilpasningstiltak, gjennomføring, og evaluering/oppfølging.

Indre Østfold er sammen med Sola blant de som har økt sin poengsum aller mest siden If gjennomførte undersøkelsen sist – fra 15,5 poeng i 2020 til 30,5 poeng i år.

Mange kommuner har mye arbeid igjen:

– På generelt grunnlag har ikke norske kommuner jobbet spesielt mye bedre med klimatilpasning de siste tre årene, og noen er fortsatt ikke i gang i det hele tatt. Dette er urovekkende, spesielt når vi ser at andelen ekstremvær øker i både hyppighet og omfang, sier Morten Thorsrud, konsernsjef i If.

–  I vår kartlegging forteller norske kommuner hvilke barrierer de møter på i dette arbeidet. Mangel på økonomiske ressurser, tid/kapasitet og personell med riktig kompetanse har litt gjengangere. Vi mener at sentrale myndigheter må på banen med tydeligere føringer, for uten kompetanse er det vanskelig for kommunene å prioritere, fordele ressurser og å gjøre de riktige tiltakene, legger han til.

I kategorien store kommuner (20 000-50 000 innbyggere) toppes listen av Sola, Indre Østfold, etterfulgt av Larvik og Lørenskog. Både Sola og Indre Østfold er blant kommunene som har økt poengsummen sin mest siden 2020, mens Larvik også var blant de beste kommunene i 2019 da de sist deltok i undersøkelsen. Lørenskog gjorde var blant toppkommunene også i 2020.

Den nye normalen

Stavanger var beste kommune i undersøkelsen i 2019, og scorer best igjen i årets undersøkelse med full poengsum i alle steg. Blant de beste største kommunene (med flere enn 50 000 innbyggere) er Stavanger etterfulgt av Oslo og Asker.

–  Den grundige kartleggingen viser at landets største kommuner er best på klimatilpasning, og at det er nettopp de mellomstore som klatrer mest. Men vi ser også at det er kommuner som selv har fått erfare ekstremværets herjinger som har kommet lengst på vei. Slik bør det ikke være. Mer ekstremvær er den nye normalen, og det må Norges innbyggere være trygge på at kommunene er rustet for, sier Morten Thorsrud i If. 

Blant små kommuner (færre enn 5 000 innbyggere) har Skjåk oppnådd høyest poengsum, etterfulgt av Kåfjord, Iveland og Lærdal (delt 2. plass), og Vinje og Nordkapp (delt 3. plass).

Disse kommunene er dermed eksempler på kommuner i ulike størrelseskategorier som har kommet langt i arbeidet med klimatilpasning.

Slik gjennomføres kartleggingen som legger grunnlaget for Ekstremværrapporten 2023

  • Spørsmålene i den store kommuneundersøkelsen er utformet med utgangspunkt i et EU-verktøy for organisering av klimatilpasningsarbeid.
  • 174 norske kommuner besvarte undersøkelsen, som gjør at svarprosenten er markant høyere enn tidligere. Kommunene får poeng på bakgrunn av svarene de selv sendte inn. 

Vinnere

  • Best av de største kommunene: Stavanger (33 av 33 mulige poeng) 
  • Best av de store kommunene: Sola (32,5 av 33 mulige poeng) 
  • Best av de mellomstore kommunene: Søndre Land (32,25 av 33 mulige poeng) 
  • Best av de små kommunene: Skjåk (31,5 av 33 mulige poeng) 
  • Årets klatrer blant de beste: Indre Østfold (30,5 av 33 mulige poeng) 
  • Kartleggingen er delt inn i seks deler: Organisering, kartlegging av risiko og sårbarhet, identifisering av klimatilpasningstiltak, valg av tilpasningstiltak, gjennomføring, og evaluering/oppfølging.

Kontaktpersoner:

Marit Lillegraven Haakaas, planlegger og klimakontakt, Indre Østfold kommunemarit.haakaas@io.kommune.no
Mobil: 913 20 640

Andreas Bibow Handeland, kommunikasjonsdirektør, If
andreas.handeland@if.no
Mobil: 416 16 274

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Ekstremværrapporten 2023 avslører store forskjeller i hvordan norske kommuner ligger an i det viktige klimatilpasningsarbeidet. (Foto: Thomas Thomassen / If)
Ekstremværrapporten 2023 avslører store forskjeller i hvordan norske kommuner ligger an i det viktige klimatilpasningsarbeidet. (Foto: Thomas Thomassen / If)
Last ned bilde
Morten Thorsrud er konsernsjef i If. (Foto: Kilian Munch / If)
Morten Thorsrud er konsernsjef i If. (Foto: Kilian Munch / If)
Last ned bilde

Dokumenter

Om If

If forsikrer alt som betyr noe i livet: mennesker, dyr, boliger, biler og mye mer. Vi hjelper også bedrifter slik at de kan fungere som normalt selv om de skulle få en skade. Takket være våre 7 900 dyktige medarbeidere kan 3,7 millioner kunder i Norden og Baltikum føle seg trygge på at de vil få den hjelpen de trenger - hvis noe skulle skje.

Følg pressemeldinger fra If

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra If på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra If

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom