Informasjonskontoret for farge og interiør

Minner hus- og hytteeiere om å stenge utekrana

Del

Nattefrosten har gjort sin ankomst flere steder i landet, og IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør går sammen med rørleggerbransjen og oppfordrer hus- og hytteeiere til å stenge av vannet ute.

Rørlegger Espen Engmann ved en utekran.
IKKE SIKKER: Frostsikre kraner bør også sikres før vinteren. Chera Westman/ifi.no

– Den inntreffer til omtrent samme tid hvert år, men for mange huseiere kommer den første nattefrosten likevel som julekvelden på kjerringa, sier Chera Westman, teknisk rådgiver hos ifi.no. For å unngå at vannet i utekranen fryser, som kan føre til skade på kran og rør, er det på tide å gå ut og stenge den for vinteren nå. Hun får støtte av Espen Engmann, rørlegger og teknisk fagansvarlig hos rørleggerkjeden Rørkjøp:

– Du må alltid huske å stenge utekranen og å koble fra slangetrommel eller andre anordninger som er koblet til krana.

Ikke sikkert frostsikker

Dette gjelder både moderne, såkalt frostsikre utekraner som tømmer seg selv for vann når de stenges, og eldre kraner der vann blir stående i kranen og i røret inn gjennom veggen.

– Når du skrur av kranen og kobler vekk slangetrommelen vil det sprute litt vann fra kranen. For å få drenert ut alt vann må også slangekoblingen skrus av, slik at resten av vannet inne i kranen har fri vei ut. Det er Alfa og Omega for at kranen skal fungere slik den skal, sier Engmann.

Hvis du ikke gjør det, vil det stå vann igjen inne i kranen. Det kan føre til at også en frostsikker kran fryser i stykker.

Eldre utgaver

Har du en eldre utekran med egen stoppekran på den varme siden av veggen, må du i tillegg skru av vannet inne og åpne kranen ute slik at vannet derimellom drenerer ut. Engmann oppfordrer til å vurdere å oppgradere til en moderne, selvdrenerende variant. En slik gir mer spillerom for forglemmelser, men de kan også leveres med doble kraner, én for kaldt vann og én for varmt.

Engmann har en tydelig oppfordring:

– Uansett hvor moderne kran du har er det én ting du aldri må glemme: skru vekk slangekoblingen og steng krana før frosten kommer!

Nøkkelord

Kontakter

Chera WestmanDesksjef/informasjonskonsulentIFI - Informasjonskontoret for farge og interiør

Tel:404 31 080chera@ifi.no

Bilder

Slangetrommel på vegg.
KOBLE FRA: Koble fra slanger og tromler, og skru av slangekoblingen.
Last ned bilde

Lenker

Om Informasjonskontoret for farge og interiør

IFI er en privat ideell organisasjon som er bransjeambassadør, inspirator og pådriver for igangsetting av nye store og små oppussings-, og nybyggsprosjekter i Norge. Virksomhetens aktiviteter strekker seg fra forbrukerinformasjon til bransjearrangementer.

Følg pressemeldinger fra Informasjonskontoret for farge og interiør

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Informasjonskontoret for farge og interiør på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Informasjonskontoret for farge og interiør

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom