UNICEF Norge

Ber begge parter om å beskytte barn fra vold

Del

FNs barnefond (UNICEF) fordømmer sterkt de alvorlige bruddene på barns rettigheter som har funnet sted i Israel og Palestina, og ber dem opphøre umiddelbart.

UNICEF-direktør, Catherine Russel.
UNICEF-direktør, Catherine Russel. Foto: UNICEF

72 timer etter de første angrepene viser rapporter at hundrevis av palestinske og israelske barn er drept og skadet, mens utallige andre er blitt utsatt for vold.

– Ingenting rettferdiggjør drap og bortføring av barn. Dette er alvorlige brudd på rettigheter som UNICEF sterkt fordømmer, sier UNICEFs direktør, Catherine Russell.

UNICEF oppfordrer væpnede grupper, eller de ansvarlige, om å løslate israelske barn som blir rapportert holdt som gisler på Gaza-stripen umiddelbart. Kidnapping av barn er forbudt i henhold til internasjonal humanitær rett, uansett hvilken part av konflikten som står bak.

UNICEF ber alle parter om å beskytte barn fra vold.

Hundretusener på flukt

Ifølge UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees) er mer enn 187.000 mennesker nå blitt internt fordrevne på Gaza. Mange av disse er barn og har søkt tilflukt i UNRWA-skoler. Noen av bygningene som huser de internt fordrevne i Gaza, inkludert skoler, har fått skade. 

Hundretusener av barn er rammet av den eskalerende konflikten i Gaza og de har et desperat behov for hjelp og beskyttelse. Allerede før denne opptrappingen hadde 1,1 millioner barn behov for humanitær hjelp på Gaza-stripen og Vestbredden. Dette utgjør omtrent halvparten av barnebefolkningen.

Ekstremt bekymret

– Vi er ekstremt bekymret for at befolkningen i Gaza nå fratas strøm, mat, brensel og vann. Dette forsterker lidelsene for familier som allerede er hardt rammet i Gaza. Det å hindre barn tilgang til mat og andre nødvendige tjenester, setter barns liv i fare. Det samme gjør angrep på sivile områder og infrastruktur – som helsesentre, skoler og vann- og sanitærsystemer, sier talsperson i UNICEF, James Elder, som talte til FNs hovedkontor i Geneve tirsdag.

– Det er avgjørende at alle parter avstår fra ytterligere vold og angrep på sivil infrastruktur, inkludert skoler, helsesenter og bygg som nå huser de internt fordrevne, understreker han.

Medisiner og drivstoff

UNICEF og partnere er på plass på Gaza-stripen og bistår med akutt nødhjelp, inkludert medisiner og utstyr, brensel og psykososiale støtte.

Med den humanitære situasjonen som nå raskt forverres, må humanitære aktører sikres trygg tilgang til barn og familienes deres med livreddende hjelp - uansett hvor de befinner seg.

UNICEF ber om umiddelbar stans i fiendtlighetene og minner partene om de forpliktelser de har i henhold til internasjonal humanitær rett om å gi barn særskilt beskyttelse.

– Hvert eneste barn, uansett hvem og hvor de er,  må beskyttes, sier James Elder.

Kontakter

Følg pressemeldinger fra UNICEF Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UNICEF Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UNICEF Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye