Svindel med tunfisk avdekket i matkrimaksjon
I en nasjonal aksjon for å avdekke svindel ved omsetning av fersk og frossen tunfisk, avdekket Mattilsynet ett klart brudd i en av 15 tilfeldig utvalgte prøver.

Funnene ble gjort som del av den årlige aksjonen mot matkriminalitet (Opson XII) i regi av Europol, hvor Mattilsynet har deltatt i flere år. Dette var en oppfølging av en lignende aksjon i 2018, hvor det ble avdekket ulovlig bruk av tilsetningsstoffer i seks av 31 prøver. Som i 2018 ble det også i år analysert for bruk av ulovlig bruk av tilsetningsstoffer som karbonmonoksid, nitritt, nitrat og askorbinsyre, og for innhold av histamin.
Målet med ulovlig bruk av slike tilsetningsstoffer, er at tunfisken blir rød for å fremstå som ferskere enn den virkelig er. Fargingen kan også skjule høye nivåer av histamin, som kan gi alvorlige allergiske reaksjoner.
-De som kjøper ulovlig behandlet tunfisk blir lurt til å tro at de kjøper en matvare av høy kvalitet, mens kvaliteten kan være vesentlig forringet. Det er svindel med mat, og det kan i verste fall utgjøre en helserisiko, sier seksjonssjef Marit Forbord i seksjon grensekontroll og kriminalitet i Mattilsynet.
Omfattende svindel med tunfisk i EU
Europol og de nasjonale mattilsynene i unionen har tidligere avdekket omfattende svindel med omsetningen av tunfisk. Etter aksjonen i 2018 ble det oppsummert at det ukentlig ble konsumert hele fem millioner måltider med ulovlig behandlet tunfisk. Det tilsvarer 25 000 tonn årlig, og en markedsverdi på to milliarder kroner. I den siste markedsrapporten om fisk omsatt i EU anslås det at dette utgjør cirka 190 000 tonn i året. Og da er ikke hermetisert tunfisk tatt med.
Et klart funn
I årets aksjon foretatt av Mattilsynet ble det tatt ut 15 prøver av fersk og frossen tunfisk hos importører og grossister, Det ble avdekket ulovlig høyt nivå av karbonmonoksid i en prøve.
Det var lave verdier av karbonmonoksid i øvrige prøver, som kan komme fra naturlige kilder.
Karbonmonoksid er et ikke godkjent tilsetningsstoff. Stoffet er ulovlig å bruke, fordi det kamuflerer dårlig kvalitet og mulig høye nivåer av histamin.
- Det er ikke mistanke om at karbonmonoksid er tilført tunfisken i Norge, men at dette har skjedd i eksportlandet. Det meste av tunfisken som blir innført i Norge, kommer fra Asia. Importørene er ansvarlige for å sikre at varene de tar inn i landet er lovlige å omsette. Det er derfor viktig at importører er klar over faren for svindel og tar prøver av tunfisken de importerer, sier seksjonssjef Marit Forbord.
Mattilsynet har informert importør om funnet og at svindelen blir fulgt opp. Virksomheten har fulgt opp overfor sin leverandør.
Kontakter
Andre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Vintertid: 09:00-11:00 og 12:00-15:00
Sommertid: 09:00-11:00 og 12:00-14:30 (15. mai til 15. september)
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noLenker
Om oss
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Alvorlig ILA-situasjon i Vesterålen2.7.2025 13:59:34 CEST | Pressemelding
Siden 12. mai har det blitt påvist fem tilfeller av Infeksiøs lakseanemi (ILA) i Vesterålen. For å begrense videre smittespredning og oppdage eventuelle nye tilfeller av ILA, oppretter Mattilsynet totalt fire restriksjonssoner i dette området. Ved de to siste tilfellene blir området som overvåkes større enn vanlig.
Intensivert kontroll av ulovlige stoffer i importert sjømat25.6.2025 10:28:40 CEST | Pressemelding
Mattilsynet og Havforskningsinstituttet gjennomfører årlig flere kontroller av sjømat. I 2024 fant vi tre tilfeller av ulovlige legemidler i importert sjømat. To av funnene var av stoffet malakittgrønt som er helseskadelig og det andre stoffet var et antibiotika. Nivåene var lave, men basert på funnene vil vi ta flere analyser av disse stoffene i 2025.
Vaksinér kaninene dine mot kaningulsott21.5.2025 15:02:18 CEST | Pressemelding
Mattilsynet anbefaler kanineiere å vaksinere dyrene sine mot kaningulsott (RHD). Den alvorlige virussykdommen er den siste tiden påvist flere steder i Sør-Norge.
Gi hunden en trygg og god 17. mai – la den bli hjemme15.5.2025 11:21:01 CEST | Pressemelding
17. mai er en festdag for oss, men for hunder kan den være både skremmende og stressende. Mattilsynet oppfordrer hundeeiere til å la hunden slippe folkemengder, høyt lydnivå og overveldende sanseinntrykk – og heller feire nasjonaldagen i trygge, rolige omgivelser.
Ny organisering i Mattilsynet fra 1. mai2.5.2025 09:36:24 CEST | Pressemelding
Fra 1. mai endrer Mattilsynet organiseringen fra fem geografiske regioner til fire nasjonale tilsynsdivisjoner og et hovedkontor med direktoratsfunksjoner.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom