- Et skuffende budsjett for byggenæringen
Dette budsjettet viser at regjeringen ikke tar inn over seg den alvorlige situasjonen byggenæringen står i og hvilken omstilling vi skal igjennom for at Norge skal nå sine klimamål. Budsjettet stimulerer ikke boligbygging og nedbemanningene vil bre om seg i Norges største fastlands- og distriktsnæring. Det er heller ingen sterke virkemidler som vil få fart på klima- og miljøomstillingen i byggenæringen.
Ikke nok midler til Husbanken.
Boligforsyningen er i kraftig krise. Nyboligsalget er lavere enn under finanskrisen, hvis det korrigeres for befolkningsveksten. Byggenæringens Landsforening (BNL) hadde derfor forventet at regjeringen ville bruke Husbanken aktivt ved å forbedre ordningene, og øke rammene. I stedet videreføres rammene til Husbanken på nivået fra revidert budsjett, og det legges ikke opp til endringer i ordningene. Investeringene i statlige byggeprosjekter er stort sett i tråd med utbyggingsplanene regjeringen har lagt frem. BNL hadde også bedt om lån og tilskudd til spesifikke boligbehov som flyktningeboliger, studentboliger samt omsorgs- og seniorboliger. - Høsten har vært preget av mange medieoppslag om manglende studentboliger. Det er flere gryteklare prosjekter som kan settes i gang i 2024. Det vil gitt en økning i antall nye studentboliger på over 20 prosent dersom regjeringen økte bevilgningene. Ved å tillate at private aktører kan få lånefinansiering i Husbanken kunne vi ytterligere styrket studentboligbyggingen, sier Nina Solli, adm. direktør i BNL.
Tafatt satsing på energieffektivisering
Ifølge regjeringen øker de bevilgningene til energieffektivisering hos Enova med 180 mill. kroner. - For å løse klimaproblemet og forbedre kraftsituasjonen er energieffektivisering det som raskest kan frigjøre fornybar energi. Tiden er overmoden for et krafttak på dette området. Midlene i statsbudsjettet vil dessverre ikke gi utrulling av energieffektivisering over hele landet. Regjeringen legger altså ikke opp til å bruke den ledige kapasiteten i næringen til en storstilt satsing som vil gitt lavere strømregning og frigjøre kraft til klimakutt, sier Guro Hauge, direktør for bærekraft i BNL.
Stort behov for endring i permitteringsregelverket
BNL og Fellesforbundet har gjentatte ganger bedt om utvidelse av permitteringsperioden til 52 uker fra dagens 26 uker og en reduksjon i arbeidsgiverperioden til 5 dager fra dagens 15 dager. - Vi opplever dessverre stor pågang fra bedrifter som nå må nedbemanne. At regjeringen velger å overse dette er svært skuffende. Det er avgjørende å beholde viktig fagkompetanse i byggenæringen, sier Nina Solli.
Vedlikeholdsetterslepet på vei og jernbane vil øke
Regjeringen kutter vedlikeholdsmidlene sammenlignet med revidert budsjett.
- Denne regjeringen har vært opptatt av å ta vare på den infrastrukturen som allerede er bygget, men dette statsbudsjettet vil øke vedlikeholdsetterslepet både på vei og bane. Vi er imidlertid fornøyde med at det er satt av nok midler til å komme i gang med utbygging av tre store prosjekter til SVV (Sørfold-tunnelen, Oslofjordtunnelen byggetrinn 2, Røldal-Seljestad E134), sier Guro Hauge. BNL mener det er bra at tilskuddsordningen for vedlikehold på fylkesveier opprettholdes med en ramme på 415 mill. Behovet for vedlikehold er imidlertid langt høyere enn bevilgningen.
Ingen utfasing av ekstra arbeidsgiveravgift
Regjeringen øker innslagspunktet for den ekstra arbeidsgiveravgiften fra 750 000 til 850 000 kroner. Regjeringen sa ved innføringen av avgiften at den skulle være midlertidig, men endringen gir minimal effekt for BNLs bedrifter. - Regjeringen gjør det fortsatt dyrt med kompetent arbeidskraft. Justeringen av innslagspunktet i årets budsjett spises nesten helt opp av årets lønnsoppgjør og forventet prisvekst neste år, sier Nina Solli. Regjeringen kommer også med noen positive nyheter på skatt og avgiftsområdet. - Det er positivt av formuesfastsettelse for næringseiendom utenfor storbyene endres slik at mange eiendommer i distriktene nå får lavere formuesverdi. Dette er delvis i tråd med det vår bransjeforening Norsk Eiendom har spilt inn ved flere anledninger. For første gang på 30 år er også avskrivningsgrensen for eiendom økt, sier Nina Solli.
500 flere studieplasser til fagskolene
Lærlingtilskuddet blir heller ikke i år prisjustert fullt ut, noe som i år reelt gir et kutt på 66 millioner kroner. - Det er et viktig prinsipp at lærlingtilskuddet tilsvarer den årlige kostnaden ved en elevplass på vgs, og dette er særlig viktig for at en presset byggenæringen i 2024 skal opprettholde lærlingeinntaket. De statlige bevilgningene til fagskolene øker med 210 millioner kroner, tilsvarende 500 studieplasser for fagarbeidere i byggenæringen som vil lære mer på heltid eller deltid. Det er bra, sier Kjetil Tvedt, kompetansedirektør i BNL.
Stortinget kan både redde arbeidsplasser og få fart på klimaomstillingen
Det er stor oppslutning i Stortinget for økt satsing på energieffektivisering. - Vi håper nå at SV i budsjettbehandlingen i Stortinget sørger for avhjelpe situasjonen for bolig- og byggenæringen, samt en skikkelig satsing på energieffektivisering avslutter Nina Solli.
Kontakter
Trond Cornelius BrekkeKommunikasjonssjef og samfunnskontaktByggenæringens Landsforening
Tel:40241000trond@bnl.noOm BNL
BNL er en paraplyorganisasjon for 13 bransjer i byggenæringen som har over 3400 medlemsbedrifter og sysselsetter mer enn 77 000 ansatte. BNL ble etablert i 1997 og er i dag den nest største landsforeningen i NHO.
BNL organiserer industri og eiendomsbedrifter, samt utøvende håndverkere og entreprenører.
BNL tilbyr medlembedriftene veiledning i kollektiv og individuell arbeidsrett, tilgang på prognoser og annen rådgivning.
Følg pressemeldinger fra NHO Byggenæringen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NHO Byggenæringen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NHO Byggenæringen
- Overraskende svakt budsjett for bolig, klima og kommunene7.10.2024 12:25:08 CEST | Pressemelding
NHO Byggenæringen mener forslag til Statsbudsjett for 2025 er et overraskende svakt budsjett for å møte både boligkrisa, klimautfordringene og investeringstørke i kommunene.
- Blodfattig boligbudsjett7.10.2024 10:25:43 CEST | Pressemelding
Regjeringen har kuttet utlånsrammene til Husbanken i forslag til statsbudsjett med 3 milliarder. - Det får NHO Byggenæringen til å reagere. - Dette er et blodfattig boligbudsjett med få målretta tiltak for å øke boligbyggingen, sier Nina Solli, adm. direktør i NHO Byggenæringen.
Klimapartnerskapsavtalen med byggenæringen signert27.9.2024 10:34:11 CEST | Pressemelding
25. september signerte byggenæringen og regjeringen den første klimapartnerskapsavtalen om å redusere klimagassutslipp fra byggenæringen.
Forsvarsløftet med drahjelp til byggenæringen13.9.2024 14:43:05 CEST | Pressemelding
Forsvarets langtidsplan (LTP), vedtatt av et enstemmig Storting, slår fast at det skal gjennomføres en kraftfull satsing på eiendom, bygg og anlegg for å styrke Forsvarets operative evne. NHO Byggenæringen ønsker at prosjektene kommer ut i markedet så raskt som mulig.
Utlånsforskriften: Legger ikke opp til økt boligbygging23.8.2024 10:12:18 CEST | Pressemelding
Finanstilsynet la i dag kl. 10 frem sine råd og notat til ny utlånsforskrift. Finanstilsynet foreslår at dagens regelverk i all hovedsak videreføres. NHO Byggenæringen mener dette er dårlig nytt for boligbyggingen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom