- Positiv satsing på kunstnernes levekår

Del

- Jeg er glad for at regjeringen styrker Statens kunstnerstipend med 44 nye stipender og foreslår en økning på totalt 20 millioner kroner. Dersom vi skal styrke den frie og uavhengige kunsten er det avgjørende å bedre kunstnernes levekår, sier utvalgsleder Trude Gomnæs Ugelstad i Statens kunstnerstipend.

Trude Gomnæs Ugelstad. Foto: Tiago Gjesdal
Trude Gomnæs Ugelstad. Foto: Tiago Gjesdal

- Det er liten tvil om at vi går urolige tider i møte. Samfunnsendringene påvirker oss både som enkeltmennesker og som fellesskap. Kunst og kultur vil få en større betydning både nasjonalt og globalt, og være en bærebjelke i vår forståelse av verden, sier Gomnæs Ugelstad.

- Derfor må kunstnere sikres gode levekår. Det vil ikke bare gi oss bedre kunst, men også sikre uavhengige prosjekter som vil være avgjørende i en stadig mer polariserende verden. Vi må se på kunstnerne som en del av samfunnets kritiske infrastruktur, sier hun.

Gomnæs Ugelstad er derfor glad for at regjeringen nå følger opp ambisjonene for kunstnerstipendene som ble skissert i stortingsmeldingen «Kunstnarkår». I tillegg til de 44 nye stipendhjemlene setter regjeringen av 2 millioner til kunnskapsinnhenting og 1 million til arbeidet i stipendkomiteene.

- Stipendene er blant de mest treffsikre virkemidlene i kunstnerøkonomien. De går direkte til kunstnere over hele landet innen alle sjangre, og gir økonomisk forutsigbarhet til å kunne fordype og utvikle kunstnerskapet sitt, sier Gomnæs Ugelstad.

I fjor søkte rundt 4 600 kunstnere minst en av stipendordningene under Statens kunstnerstipend. Dette var blant de høyeste søkertallene noensinne, og særlig var økningen stor blant yngre kunstnere. Knapt én av fem søkere slapp gjennom nåløyet.

- Kunstnerstipendene er kulturlivets grunnforskning. De er helt sentrale både for at det skal produseres fri og uavhengig kunst og for at publikum skal sikres nyskapende kunstopplevelser. Jeg er glad for at regjeringen ser kunstnerstipendenes betydning, og håper på en langsiktig satsing også i kommende års statsbudsjett.

Kontakter

Følg pressemeldinger fra Kulturdirektoratet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kulturdirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kulturdirektoratet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye