Pensjonistforbundet

Den store eldrebløffen

Del

Statsbudsjettet 2024 er en stor skuffelse for landets eldre. - En eldresatsing uten penger er ingen satsing, slår Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen fast.

Forbundsleder Jan Davidsen i Pensjonistforbundet er skuffet over manglende eldresatsing i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2024.
Forbundsleder Jan Davidsen i Pensjonistforbundet er skuffet over manglende eldresatsing i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2024. Foto: Johnny Syversen/ Pensjonistforbundet Pensjonistforbundet

Landets eldre hadde grunn til å ha store forventninger til regjeringens forslag til statsbudsjett for 2024, som ble lagt fram i dag. Eldre ble både nevnt innledningsvis av Kongen i trontalen og skulle være et prioritert område, i følge finansministeren. Men den såkalte eldresatsingen ser vi lite til.  

Her er ikke en krone ekstra til dagens minstepensjonister, på tross av at sterkt økende levekostnader rammer denne gruppen hardt. Samtidig foreslår regjeringen å øke egenandelen med 4,35 prosent for legetjenester og pasientreiser, som i stor grad benyttes av eldre.  

Finansministeren har i dagens nyhetssendinger sagt at regjeringen har økt pensjonen for alle med 8,5 prosent og at det er lagt inn mer penger til minstepensjonister. Han snakker da om gamle penger, årets trygdeoppgjør - ikke om neste års budsjett. I budsjettforslaget for 2024 er det ingen ekstra økning, verken til minstepensjonister eller andre med lave pensjoner. Regjeringen viser heller ingen vilje til å løfte minstepensjonistene over fattigdomsgrensen.  

Helhetsbildet viser en regjering som definitivt ikke leverer på oppgaver som er nødvendige i møte med at vi blir flere eldre: sykehjem/ omsorgsboliger, digital opplæring, ensomhet, tannhelse og fattigdom, for å nevne noen områder.

- Det er grunn til å være skuffet, på vegne av en million alderspensjonister. Regjeringen har lansert en ny eldrereform, nettopp på bakgrunn av behovene de ser som følge av at landets eldre befolkning øker i årene fremover. Dette er allerede i gang, vi er her nå, men ser få avtrykk av reformen i neste års budsjett. Så vi lurer naturlig nok på når reformen skal starte, sier Jan Davidsen, som også etterlyser en egen pott til frivilligheten, som regjeringen har løftet fram som en viktig samarbeidspartner for å løse utfordringene framover.    

Regjeringen legger seg på en oljepengebruk på 2,7 prosent, godt under handlingsregelen på 3 prosent. Ved å øke kun til 2,75 prosent, ville man fått nesten 11 milliarder koner ekstra, som regjeringen kunne brukt for å avskaffe fattigdommen, satse på eldrereformen, motvirke digitalt utenforskap og gi kommunene mer penger til å levere gode tjenester.

- Dette statsbudsjettet viser med all tydelighet at Pensjonistforbundet har en viktig misjon, og at vi ikke må ligge på latsiden fremover. Om ikke regjeringen vil gi landets eldre det vi trenger, må vi sette vår lit til Stortinget. Det handler om en million menneskers hverdag, liv og helse og vi skal gjøre vårt til at Stortingspolitikerne forstår dette, sier Davidsen.

Kontakter

Bilder

Forbundsleder Jan Davidsen i Pensjonistforbundet er skuffet over manglende eldresatsing i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2024.
Forbundsleder Jan Davidsen i Pensjonistforbundet er skuffet over manglende eldresatsing i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2024.
Last ned bilde

For et aldersvennlig samfunn

Pensjonistforbundet er landets største organisasjon for pensjonister og har 255 000 medlemmer. Pensjonistforbundet har fylkesforeninger i alle fylker og om lag 700 lokallag og -foreninger spredt over hele Norge. Vi er partipolitisk nøytrale og jobber med å påvirke myndighetene til å skape et mer aldersvennlig samfunn. Noen av kampsakene våre er å få tilbake forhandlingsretten på alderspensjon, å heve minstepensjonen for enslige, å fjerne underreguleringen av pensjon og økt kvalitet og verdighet i eldreomsorgen.

Følg pressemeldinger fra Pensjonistforbundet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Pensjonistforbundet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Pensjonistforbundet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye