Et budsjett for økt klasseskille blant studenter
Leder for studentene i Tekna, Christoffer Røneid, er skuffet over studentbudsjettet, og mener det vil skape økte forskjeller mellom de studentene som kan få økonomisk støtte hjemmefra og de som ikke har rike foreldre.

I forslaget til statsbudsjett går regjeringen inn for å øke studentstøtten med 3,8 prosent.
– Dette er i realiteten en nedgang, siden prisveksten i samfunnet er enda høyere. Nok en gang er studentene taperne, sier leder for studentene i Tekna, Christoffer Røneid.
I forkant av statsbudsjettet hadde studentene i Tekna en forventning om at regjeringen skulle øke studiestøtten til 1,5 ganger grunnbeløpet i Folketrygden. I dag tilsvarer det 177 930 kroner. Grunnbeløpet indeksjusteres årlig, så ved å koble studiestøtten til grunnbeløpet vil studentene sikres at de ikke lenger blir hengende etter resten av samfunnet.
– I Hurdalsplattformen hevdet regjeringen at de skulle tilrettelegge for både heltidsstudenter og studenter som jobbet. Hvis dette budsjettet går gjennom, blir det umulig for studenter å leve av studiestøtten alene. Studentene blir avhengig av ekstra hjelp fra foreldre eller ved å jobbe enda mer ved siden av studiene. Undersøkelser Tekna har gjort viser at studentene i dag i snitt må klare seg med rundt 90 kroner dagen etter at husleia er betalt. Det går ikke, sier Røneid.
Røneid sier at for mye jobbing ved siden av studiene vil gå på bekostning av kvaliteten på studiene.
– Det er ikke god samfunnsøkonomi at studentene leverer dårligere resultater, eller bruker lenger tid på å komme gjennom studieløpet, sier Røneid.
Frir til SV
Røneid håper nå SV vil sette hardt mot hardt i forhandlingene med regjeringen, slik at nivået på studiestøtten likevel kan økes.
– SV har vært tydelige på at studiestøtten må opp. Nå håper vi dette også kommer til syne i forhandlingene med regjeringen, sier han.
Røneid mener vi nå risikerer et økt klasseskille mellom studenter
– Gratisprinsippet og like muligheter for alle har vært et bærende prinsipp i Norge. Regjeringen utfordrer nå dette gjennom å fryse studiestøtten, og lage et økt klasseskille blant studentene. I år har høy prisstigning gjort problemet enda mer akutt, sier Røneid.
Psykisk helse utfordres
I flere år har helsemyndighetene dokumentert et økende antall tilfeller av studenter som sliter med psykisk helse. Røneid mener svak økonomi kan øke helseutfordringene ytterligere.
– Funn fra blant annet Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT) viser at deltakelse i studentaktiviteter ved siden av studiene, motvirker ensomhet og dårlig psykisk helse, som er et økende problem blant studenter. Dårlig økonomi gjør at mange må prioritere å jobbe mer i fritiden på bekostning av å engasjere seg i sosiale aktiviteter, sier han.
Kontakter
Haakon BruusgaardSpesialrådgiver
Tel:93 25 95 72haakon.bruusgaard@tekna.noBilder

Om oss
Tekna organiserer medlemmer som har en mastergrad innen teknologi, realfag eller naturvitenskap. Våre 100 000 medlemmer jobber hver dag med å løse samfunnets utfordringer gjennom innovasjon og ny teknologi. Tekna er den største masterforeningen i Norge, og den største fagforeningen i Akademikerne.
Følg pressemeldinger fra Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening
- Det er på tide at vi begynner å se på fisken som et individ.11.3.2025 11:18:16 CET | Pressemelding
Selvom færre oppdrettsfisk døde i 2024, er det fremdeles store utfordringer med sykdom og dyrevelferd i oppdrettsnæringen. Det viser Veterinærinstituttets fiskehelserapport for 2024.
NHOs kompetansebarometer 2024: -Realister og teknologer er ettertraktet arbeidskraft13.2.2025 10:47:19 CET | Pressemelding
Om du velger teknologi eller ingeniørfag står næringslivet i kø for å ansette deg. Det viser NHOs kompetansebarometer for 2024.
Stabil lønnsutvikling i 2024 for Teknas medlemmer11.2.2025 08:22:38 CET | Pressemelding
Teknas lønnsstatistikk for 2024 er nå klar. I privat sektor var veksten i gjennomsnittslønnen på 4,7 prosent.
Vi må bygge sikkerhetskompetanse5.2.2025 10:23:39 CET | Pressemelding
De nasjonale sikkerhetsmyndighetene advarer om at verden blir mer usikker, og at trusselen mot Norge øker. – Vi trenger å satse mer på kompetanse, teknologi og sikkerhet, sier Tekna-president Elisabet Haugsbø.
Sp-exit: –Vi har store forventninger til Arbeiderparti-regjeringen.30.1.2025 13:57:43 CET | Pressemelding
Senterpartiet forlot torsdag regjeringskontorene og tilbake ligger en uløst realfagskrise og en redusert satsning på forskning og høyere utdanning.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom