Frivillighet Norge

Frivillighet Norge: Statsbudsjettet gir ingen garanti for full momskompensasjon

Del

– Det er bra regjeringen sier at frivilligheten skal få full momskompensasjon og øker bevilgningen betydelig, men vi er skuffet over manglende regelstyring av ordningen. Regelstyring vil gi frivilligheten den garantien vi savner, i form av forutsigbarhet og tryggere rammer, sier generalsekretær i Frivillighet Norge Stian Slotterøy Johnsen.

Demoonstrasjonsskilt med teksten Nei til moms på dugnad.
Frivilligheten trenger full og regelstyrt momskompensasjon Frivillighet Norge/Birgitte Heneide

Regjeringen foreslår å sette av 2,44 milliarder kroner til momskompensasjonsordningen for frivillige organisasjoner og skriver at de legger til rette for full momskompensasjon. Regjeringen foreslår ikke å regelstyre ordningen, noe de har lovet i Hurdalsplattformen. Det betyr at budsjettet ikke gir frivilligheten en garanti om full momskompensasjon.

– Dette gjør ordningen uforutsigbar og politisk sårbar. Slik burde ikke den viktigste ordningen for frivilligheten fungere, sier Slotterøy Johnsen. - Den bør være uavhengig av hva en regjering til enhver tid bevilger. Næringslivet ville aldri akseptert å ikke ha forutsigbarhet når det gjelder hvor stor bedriftenes momsrefusjon skal være.

Frivillighet Norges estimater viser at frivillige organisasjoners utgifter til moms øker, og i større grad enn tidligere. Det skyldes en gledelig økt aktivitet og også høy inflasjon og øker behovet for momskompensasjon.

– Vi er bekymret for at rammen trolig ikke vil holde til full momskompensasjon. Økt aktivitet i frivilligheten er utelukkende et gode for samfunnet vårt. Nå er det opp til Stortinget å ta ansvar for å sikre full momskompensasjon for 2024, avslutter Slotterøy Johnsen.

Frivillighet Norge har spilt inn behovet for regelstyring i en årrekke, og gjorde det igjen i forbindelse med statsbudsjettet for 2024.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen
Generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen
Last ned bilde
Generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen
Generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen
Last ned bilde
Demoonstrasjonsskilt med teksten Nei til moms på dugnad.
Frivilligheten trenger full og regelstyrt momskompensasjon
Last ned bilde

Lenker

Hvem er Frivillighet Norge?

Frivillighet Norge er et samarbeidsforum for frivillige organisasjoner i Norge. Vi arbeider for en helhetlig frivillighetspolitikk for å sikre vekst og utvikling i frivilligheten, som er en hjørnestein i norsk kultur og samfunnsliv. Frivilligheten er mangfoldig og politikken må derfor ha et spekter av ulike grep for å gi alle deler av frivillig sektor bedre rammevilkår.

Frivillighet Norge ble stiftet i 2005 og har i dag mer enn 350 organisasjoner som medlemmer, som til sammen representerer over 50.000 lag og foreninger over hele landet. Drøyt 10 prosent av medlemmene er minoritetsorganisasjoner.

Følg pressemeldinger fra Frivillighet Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Frivillighet Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Frivillighet Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye