- Vi er sikre på å vinne - for naturen og Førdefjorden
– Staten kan ikke få fortsette å ødelegge naturen, i strid med våre egne lover. Vi har både jusen, fornuften og naturen på vår side.
Det sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet. Sammen med Natur og Ungdom har organisasjonen saksøkt staten for å redde Førdefjorden – og forhindre at mange andre naturområder kan bli ødelagt. Onsdag avsluttes rettssaken i Oslo tingrett, en sak han er overbevist om at miljøsiden vinner.
– Det har vært en heftig finale etter mange års kamp. En seier vil bety slutten på at myndighetene med viten og vilje kan tillate forurensning som ødelegger norske fjorder og havområder, sier Gulowsen.
Ikke undersøkt miljøet
Helt siden 1990-tallet har det vært planer om å deponere gruveavfall fra Engebøfjellet i Førdefjorden. I 2015 ga staten gruveselskapet Nordic Mining tillatelse til å dumpe avgangsmassene i fjorden; nå er tillatelsen på inntil 170 millioner tonn.
Statens egen faginstans, Havforskningsinstituttet, har slått fast at slik deponering er «ikke bærekraftig». Gruveavfallet vil inneholde finmalt stein, miljøgifter, mikroplast og giftige kjemikalier som vil spre seg over store områder i fjorden.
– Det har vært interessant og ganske trist å høre statens advokater. Det har handlet om temmelig kortsiktig økonomisk gevinst og arbeidsplasser. De hevder at de har sjekket miljøkonsekvensene grundig nok, men det er åpenbart feil, sier Gina Gylver, leder for Natur og Ungdom og viser til
Havforskningsinstituttets frarådning til gruveprosjektet helt fra start.
Truede arter
– Det er et enda større artsmangfold i fjorden – også av sårbare og truede arter - enn vi har dokumentert før. Deponeringen vil gjøre svært stor skade på disse, sa Terje van der Meeren i sitt vitnemål i Oslo tingrett i forrige uke. Han er seniorforsker ved Havforskningsinstituttet.
Dumpingen vil utslette alt liv i deponiområdet, og partikler vil mest sannsynlig spre seg til store deler av fjorden, ifølge havforskerne. Da instituttet kartla det planlagte deponiområdet i 2021-22, fant de at nettopp deponiområdet hadde høyeste «skåre» for artsrikdom av alle områder de da kartla.
Bryter norske og EU-lover
I sitt sluttinnlegg i Oslo tingrett slo miljøorganisasjonenes advokat Amund Noss fast at tillatelsene til Nordic Minings gruvedrift med sjødeponi i Førdefjorden er ugyldige. Han slo fast at
vedtakene bryter med vannforskriften, EUs vannrammedirektiv og mineralavfallsdirektivet.
Et sentralt punkt i saken er feiloversettelse av vannrammedirektivet. «Overriding public interest» er oversatt med «samfunnsnytte», noe som gir en langt lavere terskel for å tillate forringelse av vannkvaliteten i fjorden enn det er ment fra lovgivernes side.
Tillatelsene ugyldige
Ifølge Natur og Ungdom og Naturvernforbundet er tillatelsene til Nordic Minings gruvedrift med sjødeponi ugyldige av flere grunner:
- De bygger på en uriktig tolkning av vannforskriften (§ 12 (2) bokstav b) og at vilkåret i denne bestemmelsen ikke er oppfylt.
- Det fantes ingen godkjent avfallshåndteringsplan da tillatelsen til drift av mineralavfallsanlegg ble gitt.
- Miljøkonsekvensene av et sjødeponi er undervurdert og utilstrekkelig utredet.
- Det skulle vært utredet eller valgt utredet en driftsform uten sjødeponi, altså med lagring av masser på land.
- Tillatt forurensning har for stort omfang.
- Unødvendig
For Naturvernforbundet og Natur og Ungdom er rettssaken mot staten den foreløpige slutten på en 12 års faglig og politisk kamp for å redde både Førdefjorden og andre fjorder mot alvorlig forurensning, godkjent av myndighetene.
Å ta saken for retten er kostbart, bare denne rettsrunden koster organisasjonene minst tre millioner kroner. Svært mye av dette er dekket gjennom et gedigent spleiselag der personer over hele landet har bidratt.
Foran siste dag i retten onsdag sa de to organisasjonslederne at de følte seg trygge på å vinne.
- Vi har svært gode juridiske argumenter. Lovverket både i Norge og EU er på vår side. I tillegg har vi både naturen og fornuften på vår side, mener Truls Gulowsen og Gina Gylver. De har aldri sagt nei til gruvedriften ved Førdefjorden. - Det er bare så totalt unødvendig og uansvarlig å kaste alt avfallet derfra i sjøen.
------- Fakta
▪ Deponering av gruveavfall i Førdefjorden har vært planlagt siden 1990-tallet.
▪ I 2015 ga staten Nordic Mining tillatelse til å utvinne rutil og granat fra Engebøfjellet. Gruveselskapet har tillatelse til å dumpe inntil 170 millioner tonn avfall i Førdefjorden.
▪ Havforskningsinstituttet har kalt deponeringen «ikke bærekraftig» siden den vil spre finmalt stein, miljøgifter, mikroplast og giftige kjemikalier over store områder.
▪ Dumpingen vil gjøre ubotelig skade på fjorden.
▪ Naturvernforbundet og Natur og Ungdom har saksøkt staten for å få kjent utslippstillatelsen ugyldig.
-------- Mer informasjon
Truls Gulowsen
Leder i Naturvernforbundet
901 07 904
Gina Gylver
Leder i Natur og Ungdom
981 53 011
Amund Noss
Advokat i CMS Kluge
911 92 448 / amund.noss@cms-kluge.com
Bakgrunn, dokumenter og bilder
For at det skal bli enkelt å dekke saken har vi samlet fakta, bakgrunnsinfo og alle sentrale dokumenter på denne nettsiden: https://fjordsoksmalet.no/. Den vil bli forløpende oppdatert med siste nytt underveis i saken. Dere vil finne bilder til fri bruk i omtale av saken: https://fjordsoksmalet.no/for-presse/
Nøkkelord
Kontakter
Truls GulowsenLederNaturvernforbundet
Tel:90107904tg@naturvernforbundet.noGina GylverLederNatur og Ungdom
Tel:981 53 011ginag@nu.noAmund NossAdvokat i CMS Kluge
Tel:911 92 448amund.noss@cms-kluge.comBilder
Lenker
Om oss
Naturvernforbundet ble grunnlagt i 1914 og er Norges eldste natur- og miljøvernorganisasjon. Vi er en demokratisk medlemsorganisasjon med over 37 000 medlemmer og rundt 100 fylkeslag og lokallag i hele landet.
Naturvernforbundet jobber med et bredt spekter av saker innen miljø- og naturvern, men spesielt med områdene naturvern, klima, energi og samferdsel.
Følg pressemeldinger fra Naturvernforbundet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Naturvernforbundet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Naturvernforbundet
Kritisk til Norges klimafinansiering: – Kjøper seg fri fra egne klimakutt19.11.2024 10:42:01 CET | Pressemelding
Norge lanserte i dag sin store klimasatsing på klimatoppmøtet COP29, den såkalte Norwegian Global Emission Reduction Initiative. Planen innebærer kjøp av klimakvoter fra land som Senegal, Zambia og Benin, noe som ifølge regjeringen skal bidra til Norges mål om klimanøytralitet innen 2030. Naturvernforbundet reagerer sterkt på dette som Norges svar på klimafinansiering.
Godt alternativ fra Venstre18.11.2024 14:30:00 CET | Pressemelding
Venstre har i dag lagt fram sitt alternative statsbudsjett for 2025, med betydelige forbedringer til glede for natur og klima.
EU-kommisjonen lanserer nytt oljeutfasings-samarbeid: –Må få konsekvenser for norsk oljepolitikk15.11.2024 12:29:43 CET | Pressemelding
På klimatoppmøtet COP29 i Baku annonserte EU-kommisjonen og Beyond Oil and Gas Alliance (BOGA) et samarbeid for å akselerere overgangen bort fra fossile brensler, både i Europa og globalt. – Det er helt nødvendig at Norge følger opp, sier Naturvernforbundet
Truls Gulowsen gjenvalgt som leder i Naturvernforbundet10.11.2024 12:12:54 CET | Pressemelding
Truls Gulowsen ble i dag gjenvalgt som leder av Naturvernforbundet på landsmøtet i Trondheim. En av hovedoppgavene i tiden som kommer bli å gjøre stortingsvalget 2025 til et vendepunkt med valg av politikere som forstår natur- og klimakrisen.
Slaktet regjeringens miljøpolitikk8.11.2024 12:16:30 CET | Pressemelding
Naturvernforbundets leder Truls Gulowsen gikk til frontalangrep på regjeringens miljøpolitikk i sin tale til landsmøtet i dag. – Heldigvis er politisk vilje en fornybar ressurs, og her hos oss er det valg allerede til høsten. Det valget må miljøet vinne, sa Gulowsen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom