De faktiske boliglånsrentene er lavere enn listeprisene
Ordinære boliglånskunder har cirka 0,4 %-poeng lavere rente enn det listeprisene skulle tilsi, viser en analyse fra Hayon, selskapet bak forbrukertjenesten Renteradar. Markedssjef i Renteradar, Sindre Noss, mener at bankene ofte bruker den høye listeprisen som et argument for å hevde at kundene allerede har en god renteavtale. Dette til tross for at faktiske rentesatser er betydelig lavere.
Analysen fra Hayon har sett på listeprisene til fem av de største bankene i Norge: DNB, Nordea, Sparebanken Vest, Sparebank 1 SR-Bank og Sparebank 1 SMN. Bankene opererer med mange boliglånsprodukter, men Hayon har sett på produktet “Boliglån 75 %”. Produktet stiller ikke krav til alder eller medlemskap, men krever at kundens belåningsgrad er under 75 %.
Listeprisene representerer veiledende priser på boliglån som bankene månedlig rapporterer til Finansportalen
Listeprisene er 0,4 %-poeng høyere
Analysen sammenligner disse listeprisene med faktisk rente for gjennomsnittskunden med et boliglån på 3 millioner kroner. For Renteradars brukere de siste 30 dagene har Hayon observert en faktisk effektiv rente på 5,4 %. Den sammenlignbare listeprisen for den observerte renteperioden lå på 5,8 % i snitt - altså 0,4 %-poeng høyere.
Da har man kun sett på renten til brukere over 34 år og uten medlemskap med lån i banker som ikke kun opererer med listepriser (ref. digitalbanker).
- De aller fleste har en boliglånsrente godt under listeprisene i bankene. Hvis man ligger over listeprisene bør definitivt vurdere å bytte bank eller snakke med banken sin, sier Sindre Noss, Markedssjef i Renteradar.
Viktigste unntak fra regelen
Det er likevel noen viktige unntak fra denne regelen hvor listeprisene er lave og kunden ikke kan få bedre rente:
- Digitalbanker: Bulder, Sbanken, OBOS-Banken og Nybygger er digitalbanker som kun opererer med listepriser. Her får alle kunder innenfor samme kundegruppe like, og ofte gode, betingelser som følger av produktprisen.
- Kunder med medlemskapsbetingelser: Bankkunder som er medlemmer i LO-forbund, YS, Unio eller andre forbund får som regel gode fremforhandlede listepriser som ikke forhandles ytterligere ned.
- Førstegangskjøpere: Det er stor konkurranse om de som tar opp boliglån for første gang. Her er listeprisene generelt lave og kan ofte ikke forhandles ned ytterligere.
- I følge våre estimater er kun rundt 1 av 3 boliglånskunder på listepriser som ikke kan forhandles. 2 av 3 har rente som settes individuelt og kan forhandles, forklarer Noss.
- Flere av de som bruker Renteradar til å forhandle med banken får tilbakemelding fra banken om at de ligger under listepris og derfor er renten god. I mange tilfeller er ikke renten god, og dette argument bør man ikke godta uten videre. Ikke sammenlign renten din med listeprisen til banken din, men beste tilbud du kan få hos en annen bank.
Fordelen med Renteradar sammenlignet med listeprisene er at du kan sammenligne renten din med faktiske renter, og dermed få et mer riktig bilde rentemarkedet. Ligger du høyere enn snittet har banken din kanskje et forklaringsproblem, avslutter Noss.
Nøkkelord
Om Hayon / Renteradar
Hayon er et fintech selskap som driver forbrukertjenesten Renteradar. I tillegg utarbeider vi analyser om bankmarkedet.
Renteradar har over 140 000 registrerte brukere i Norge og vokser raskt. På Renteradar kan man enkelt sammenligne sine betingelser med beste relevante tilbud. Man kan sjekke ut beste tilbud og starte bankbytte eller enkelt forhandle på renten hos banken sin.
Følg pressemeldinger fra Renteradar
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Renteradar på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Renteradar
DNB mister markedsandeler: Hvor går kundene?31.10.2024 11:07:16 CET | Pressemelding
DNB mister markedsandeler, og nye analyser fra Renteradar avslører hvor kundene flytter lånet sitt. Mange velger digitale banker som Bulder (Sparebanken Vest) og Sbanken (DNB), men en del har også flyktet til Nordea.
Høy aktivitet på Renteradar og i bankmarkedet17.10.2024 14:49:56 CEST | Pressemelding
Renteradar opplever økt aktivitet, med forbrukere som aktivt forhandler renter og vurderer bankbytte i et stadig mer dynamisk bankmarked, viser deres nyeste forbrukerrapport.
Store fastrentekutt hos flere banker23.8.2024 09:55:15 CEST | Pressemelding
En god boliglånsrente ligger nå på 5,64 % effektiv, i følge Renteradars nyeste forbrukerrapport. Flere banker har nylig senket fastrentene sine og gjennomsnittsbrukeren av Renteradar kan spare rundt 10 000 kroner årlig på boliglånet sitt.
Sterk vekst for Renteradar i 20231.8.2024 13:11:56 CEST | Pressemelding
Hayon AS, selskapet bak Renteradar, opplevde sterk vekst i 2023. Fintech-selskapet økte inntektene fra NOK 3,2 mill i 2022 til NOK 8,6 mill i 2023, og brukermassen omtrent doblet seg.
Innskuddsrentene øker, men fortsatt mye å spare for bankkunder27.6.2024 10:44:49 CEST | Pressemelding
Økt konkurranse om boliglånskundene fører til at flere banker senker renten på boliglånsprodukter, ifølge Renteradars nyeste forbrukerrapport. Selv om noen banker har økt innskuddsrentene, går mange bankkunder glipp av mye penger ved å ha sparepengene på kontoer med lav rente.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom