BankID BankAxept

Dyrtiden slår inn: Jakter på gode tilbud

Del

I august og september brukte nordmenn mindre penger enn i samme periode i fjor:
— Dyrere tider merkes godt for mange. Nå er det måtehold og sparsomhet som gjelder, sier Anita Frantzen, leder for kortbetaling i BankID BankAxept.

Kort som tæppes i terminal
BRUKER MINDRE: BankAxept-tallene viser nedgang i forbruket i både august og september. Sverre Chr. Jarild BankID BankAxept

I september handlet vi for 45,9 milliarder kroner i butikkene, en nedgang på 0,7 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. August hadde en nedgang på hele 1,9 prosent.

Vi handlet matvarer for 5 prosent mer i september i år enn i fjor, men vi får mindre for pengene fordi prisveksten er enda høyrere. Mange forbrukere jakter på gode tilbud.

— Handlekurvene på mat er spredt over flere dager, og vi tror dette er et tegn på at folk slår til på gode tilbud. Flere velger i tillegg butikker med lavprisprofil for å få mer for pengene, sier Frantzen.

Mindre møbler og sport

Nordmenn handler mindre møbler og innredning i september enn i fjor på samme tid, en nedgang på 12 prosent. Det ble også brukt mindre penger på sport og fritid og skjønnhet og velvære.

— BankAxept-tallene forteller om forbruk av penger folk har på konto. Selv om våre tall viser nedgang, øker forbruksgjelden ifølge Gjeldsregisteret. Det kan tyde på at folk fortsetter å kjøpe varer og tjenester med lånte penger, sier Frantzen.

Bransjene med størst prosentvis økning i september sammenlignet med samme måned i fjor, var parfymeri og apotek.

BankAxept-kortbruk (volum) september 23 vs. september 22:

45,9 mrd., nedgang på 0,7%

Størst %-vis nedgang:

Møbler og innredning (-12%)

Sport og fritid (-8%)

Skjønnhet og velvære (-6%)

Størst %-vis oppgang:

Parfymeri (+35%)

Apotek (+11%)

Dagligvare (+5%)

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Kort som tæppes i terminal
BRUKER MINDRE: BankAxept-tallene viser nedgang i forbruket i både august og september.
Last ned bilde
Antia Frantzen, leder for kortbetaling i BankID BankAxept
Anita Frantzen, leder for korbetaling i BankID BankAxept
Last ned bilde

Om oss

BankID og BankAxept er Norges mest brukte tjenester innen ID og betaling. Denne infrastrukturen som eies av banker i Norge leverer trygg og enkel betaling og innlogging for hele Norge, og andre verdiøkende tjenester som kjenn-din-kunde med Kundesjekk og Kontakttjenester i butikk.

BankAxept er Norges desidert mest brukte og kostnadseffektive betalingssystem. BankAxept har gjort Norge til verdens mest kontantløse samfunn og håndterer over 80 prosent av alle korttransaksjoner i fysisk handel. Nesten 9 av 10 betalinger skjer med tæpping av kortet. Butikkene foretrekker BankAxept på grunn av pris, stabilitet, sikkerhet og raskt oppgjør.

4,4 millioner nordmenn har BankID som brukes til alt fra nettbank, offentlige tjenester og private tjenester innenfor mange bransjer. BankID gir trygg og enkel identifisering og signering på nett, og brukes nær 1 milliard ganger i løpet av et år.

Følg pressemeldinger fra BankID BankAxept

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra BankID BankAxept på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra BankID BankAxept

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye