Seks personer druknet i september
Seks personer omkom i drukningsulykker i september. Så langt i år har 69 personer druknet i Norge. Det er én flere enn på samme tid i fjor.

Fem menn og én kvinne druknet i september. Den yngste var i 30-årene, mens den eldste var i 80-årene. Halvparten av drukningsulykkene skjedde i Vestland fylke, som har flest drukningsulykker så langt i år. Se detaljert statistikk på rs.no/drukning
Tre av drukningsulykkene i september skjedde etter fall fra land. Det var én ulykke i tilknyting til et yrkesfartøy, én under bading og én person mistet livet da et kjøretøy havnet i sjøen. Én ulykke er også kategorisert som «Annet».
September-ulykkene
- Troms og Finnmark: En mann i 40-årene omkom etter at han falt i sjøen da han skulle gå om bord i en fiskebåt i Tromsø.
- Trøndelag: En mann i 70-årene druknet etter å ha falt i sjøen i Rørvik.
- Vestland: En mann i 80-årene døde etter at en personbil kjørte i sjøen i Austevoll.
- Vestland: En mann i 60-årene omkom etter å ha falt i Bødalselva under en jakttur i Stryn. Hendelsen skjedde under kryssing av elva på en wire-innretning.
- Vestland: En kvinne i 30-årene druknet i forbindelse med bading i en båthavn i Austevoll.
- Rogaland: En mann i 50-årene omkom etter å ha falt i et vann i Sauda under sauesanking i bratt terreng.
Hummerfiske og kaldt i vannet
I oktober skjer de vanligste drukningsulykkene etter fall fra land og fra fritidsbåt, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk for perioden 2017 – 2022.
– I oktober er det fremdeles en god del aktivitet på sjøen. Hummerfisket er høstens store eventyr for mange. Tenk sikkerhet før og under turen; Sjekk værmeldingen, bruk flyteplagg, kle deg godt og sørg for at du kan varsle om du trenger hjelp, sier Tanja Krangnes, som er fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet.
Se Redningsselskapets råd for hummerfisket
Redningsselskapet minner også om det er begynner å bli kaldt både i vannet og i lufta.
En person som faller i vann som er kaldere enn 15 grader, kan få kuldesjokk. Personen vil gispe ukontrollert, og står i fare for å puste inn vann og drukne. Kuldesjokk fører også til at hjertefrekvensen og blodtrykket øker raskt, noe som kan føre til hjertestans.
– Om det skulle skje er det viktig å vite at du skal konsentrere deg om å flyte til du får kontroll på pusten. Len deg bakover og prøv å puste normalt. Bruk hendene og beveg armene for å flyte. Når du har kontroll på pusten, kan du handle, sier Tanja Krangnes i Redningsselskapet.
Les mer om ulykker i kaldt vann
- Månedsstatistikken er foreløpig, og endres om det framkommer nye opplysninger. Én hendelse for august er tatt ut av statistikken siden forrige oppdatering.
- Dødsulykker med fritidsbåt som ikke skyldes drukning, er ikke en del av denne statistikken – se Sjøfartsdirektoratet for oversikt over totalt antall dødsulykker fra fritidsbåt.
Nøkkelord
Kontakter
Tanja KrangnesFagsjef drukningsforebyggingRedningsselskapet
Tel:+47 907 37 421tanjak@rs.noMedievaktRedningsselskapets medievakttelefonRedningsselskapet
Tel:+47 911 07 777redaksjonen@rs.noLenker
Om Redningsselskapet
Redningsselskapet er en frivillig, humanitær organisasjon. Vår visjon er «Ingen skal drukne».
Våre 1 500 redningsmenn og -kvinner bemanner 57 redningsskøyter langs hele kysten og på de to største innsjøene. Vi er som regel de første på stedet når uhellet er ute.

Følg pressemeldinger fra Redningsselskapet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Redningsselskapet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Redningsselskapet
Nytt digitalt verktøy skal styrke beredskapen til sjøs – Norske Shell går inn som hovedsamarbeidspartner4.4.2025 15:00:51 CEST | Pressemelding
Redningsselskapet og Hovedredningssentralen (HRS) initierer nytt innovativt Samvirkeverktøy, en digital løsning som skal styrke koordineringen av redningsoperasjoner langs kysten. Nå går Norske Shell inn som hovedsamarbeidspartner og bidrar med økonomisk støtte til Redningsselskapet for å realisere prosjektet.
Totalombygget redningsskøyte døpt i Lillesand1.4.2025 16:16:24 CEST | Pressemelding
RS 127 «Anne-Lise» er klar for å trygge kysten på Sørlandet. – Denne ombyggingen er bærekraftig beredskap i praksis og gir redningsskøyta 20 nye år i tjeneste for det norske folk, for å redde liv og berge verdier. sier generalsekretær i Redningsselskapet, Grete Herlofson.
Priv. til red: Presseinvitasjon til dåp av redningsskøyte1.4.2025 11:00:00 CEST | Presseinvitasjon
RS 127 er ny totalrestaurert og fremstår som ny, til tross for at den har vært i tjeneste siden 2003. Tirsdag får skøyta nytt navn og ny base - i Lillesand. Velkommen til skipsdåp!
Historisk redningsskøyte fullfinansiert med ny stordonasjon26.3.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
– Dette er en gave til folket i Nord-Norge, til Norges beredskap, til bosetting, til trygghet og tilstedeværelse for folk og næring, sier Grete Herlofson generalsekretær i Redningsselskapet.
Redningsselskapet inngår teknologisamarbeid24.3.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Ny bruk av teknologi kan utgjøre forskjellen mellom liv og død, og Redningsselskapet tar nå i bruk sikkerhetsløsninger for å styrke den maritime beredskapen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom