NRK

NRK P3 fyller 30 år – en institusjon i norsk underholdningsbransje

Del

For 30 år siden gikk NRK P3 på luften for aller første gang. – NRK P3 har blitt en premissleverandør og talentfabrikk for norsk underholdningsbransje, sier fungerende redaktør i NRK P3, Ellen Ramstad.

NRK P3s første sending fra Tyholt, 2. oktober 1993. I bildet: Lars Erik Mørk, Sverre Ustad, Beate Arnøy, Sigund Raanes
NRK P3s første sending fra Tyholt, 2. oktober 1993. I bildet: Lars Erik Mørk, Sverre Ustad, Beate Arnøy, Sigund Raanes NRK

Klokken 10:03, 2. oktober 1993 sitter tekniker Bente Sørensen Bratvold bak spakene i et radiostudio. Programleder Lars Erik Mørk presenterer seg selv, programmet Opptur og kanalen NRK P3 er på luften for aller første gang. Kanalen skulle være NRKs nye tilbud til unge radiolyttere. Etter litt prøving og feiling, og en hel del spinnville ideer, etablerte NRK P3 seg til en svært viktig del av NRKs tilbud.

– P3 som både radiokanal, men også som en avdeling, har rett og slett blitt en premissleverandør og en talentfabrikk. Ikke bare for NRK, men for en samlet norsk underholdningsbransje. Vi fortsetter å tro på nye, unge profiler, programskapere og ideer som skiller seg ut. P3 er med på å forvalte ung-oppdraget, noe som er utrolig givende og viktig. Folka som jobber i P3 har et så sterkt hjerte for denne målgruppa. De lager innhold som unge skal kjenne seg igjen i eller føle seg hjemme i, og dette er like viktig i dag som for 30 år siden, sier fungerende redaktør i P3, Ellen Ramstad.

– NRK P3 har en viktig rolle i vårt samfunnsoppdrag og veldig mange av våre største profiler har startet karrieren i NRK P3. Vi i NRK skal nå ut til hele befolkningen, og da er det helt sentralt å kunne nå ut til de unge. Det gjør NRK P3 på en utmerket måte, og det er bare å gratulere alle med 30-års dagen, sier kringkastingssjef, Vibeke Fürst Haugen.

En vital 30-åring

Etter at NRK P3 gjorde sitt inntog på norsk radio på 90-tallet, har redaksjonen vært i front i medieutviklingen de seneste årene. Nå består NRK P3 av alt fra radio og podkast, til innhold til nett og TV-serier.

– Med 30 år på baken så begynner P3 å komme opp i årene selv, men det stopper ikke innovasjonskraften og lysten på nye prosjekter. Fra å starte opp som en lineær radiokanal, leverer vi nå på alle plattformer. Bare i år så står NRK P3 bak produksjoner som Vi lover et helvete, Hybris, og Kladden har dævva for å nevne noe. Det er absolutt snakk om en veldig vital 30-åring, som på ingen måte har tenk å roe ned med det første, sier fungerende redaktør i NRK P3, Ellen Ramstad.

Mange suksesshistorier

Etter 30 år med nyskapende innholdsproduksjon, har NRK P3 stått bak suksesser som blant annet Skam, Radioresepsjonen, Rådebank, Lørdagsrådet og XL. I tillegg har studioene på blant annet Tyholt i Trondheim og Marienlyst i Oslo vært arnested for mang en karriere i norsk underholdningsbransje.

– P3 har i 30 år vært modige og pushet grenser. Det har arkivene mange beviser på. 30-åringen har utviklet seg i takt med målgruppa, og håpet er at vi fremtiden, gjennom både lyd, bilde og tekst, kan fortsette å være relevant for unge mennesker. sier fungerende redaktør i NRK P3, Ellen Ramstad.

I anledning 30-års jubileet har NRK plukket ut en hel del godbiter fra arkivet. Disse finner du på nrk.no og i NRK Radio.

Kontakter

Bilder

NRK P3s første sending fra Tyholt, 2. oktober 1993. I bildet: Lars Erik Mørk, Sverre Ustad, Beate Arnøy, Sigund Raanes
NRK P3s første sending fra Tyholt, 2. oktober 1993. I bildet: Lars Erik Mørk, Sverre Ustad, Beate Arnøy, Sigund Raanes
Last ned bilde

Om NRK

NRK skal styrke demokratiet, samle og engasjere alle som bor i Norge. NRK er Norges offentlig eide allmennkringkaster med et bredt radio-, TV-, nett- og podkasttilbud, og ni av ti nordmenn bruker minst ett NRK-tilbud daglig. NRK har cirka 3300 ansatte fordelt på om lag 50 kontorer rundt om i landet.

Følg pressemeldinger fra NRK

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NRK på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NRK

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye