
Den nordlige naturen forandrer seg raskt og til dels for alltid
Med klimatiltakene som allerede er vedtatt, vil Lappland bli 2-3 grader varmere enn nå i løpet av de neste 50 årene, som vil si 4-5 grader i forhold til førindustriell tid. Dette forteller en temperatur-analyse som er rettet mot områdene i Nord-Norge samt Lappland Sverige og Finland.

Temperaturstigningen vil ha betydelig innvirkning på naturen og næringsveiene i området. Naturtyper endres og forsvinner når for eksempel palsmyrene og permafrosten smelter og fjellbjørkeskogene mange steder dør og endrer seg til sekundære fjellheier og furuskog. Den arktiske naturen blir grønnere når de åpne områdene gros over av busker og gress. De nordlige dyreartene blir truet, og en del av dem kan forsvinne helt. Allerede nå er nesten 40 prosent av snaufjellartene truede.
Vann som blir mørkere og mer grumsete, eutrofiering og spredning av nye og fremmede arter, som pukkellaks, bjørnekjeks og rever i området gjør artenes situasjon enda vanskeligere. Vintrene i Lappland blir mildere og starter senere. Dette gjør det vanskeligere for mange næringsveier, som reindrift, naturturisme og bygging.
Man antar at disse endringene vil skje i løpet av en menneskegenerasjon.
Med klimatiltakene som allerede er vedtatt vil temperaturen i området stige med 4-5 grader
Finlands miljöcentral koordinerer en analyse som ga oss informasjon om oppvarmingen av Fjäll-Lappia.
Sammenlignet med førindustriell tid har Fjäll-Lappi allerede blitt to grader varmere. Selv om de fleste landene overholder Paris-avtalens målsetninger for utslippsbegrensning i en rimelig grad, vil temperaturen i Fjäll-Lappi stige ytterlige 2-3 grader i løpet av de neste 50 årene. Prognosene for oppvarmingen er basert på en situasjon hvor landene overholder de forpliktelsene for utslippsreduksjon de har lovt, og de vil ikke gjøres strengere.
Dersom man ikke demper økningen av drivhusgasser i det hele tatt, kan temperaturen i Lappland stige med nesten 7 grader sammenlignet med førindustriell tid. Man kan likevel begrense temperaturøkningen til 3-4 grader dersom alle verdens land tar i bruk nye, strenge og dekkende begrensninger for energiproduksjonen, trafikken, utbyggingen, matproduksjonen og forbruket.

Finlands meteorologiske institutt, forststyrelsens naturtjenester og Umeå universitet samt flere nordiske forsknings- og faginstitusjoner og universiteter har deltatt i analysen, som er koordinert av Finlands miljöcentral.
Opplysningene om konsekvensene av klimaendringen samlet på ett sted
Analysen ble gjennomført til den virtuelle fotoutstillingen I jaktfalkens øyne. Utstillingen samler klimaendringens virkninger i Nord-Norge samt i Lappland i Sverige og Finland på ett sted på en dekkende måte. Utstillingen er en kombinasjon av imponerende fotokunst og en vitenskapelig kunnskapsbase. Den beskriver hvordan klimaendringen virker inn på naturen, næringsveiene og livet til lokalbefolkningen i områdene i nord. Utstillingen kan for eksempel brukes som undervisningsmateriale. Den fysiske versjonen av utstillingen vil sirkulere i Finland, Sverige og Norge i årene 2023-2026.
Mer informasjon
Kontakter
Riku LumiaroSpesialist (biodiversitet, utstilling)Finlands miljöcenter
Tel:+358 29 525 1394firstname.lastname@syke.fiKimmo RuosteenojaForsker (klimaendring)Finlands meteorologiske institutt
firstname.lastname@fmi.fiBilder


Andre språk
Følg pressemeldinger fra Finlands miljöcentral
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Finlands miljöcentral på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.