Siva – selskapet for industrivekst

Siva sentral i regjeringens grønne industriløft 2.0

Del
Regjeringen presenterte i dag Veikart 2.0 for Grønt industriløft og foreslår 1 milliard kroner i økt investeringskapital til Siva. Pengene vil stimulere til grønn industrivekst i Norge.
Jan Morten Ertsaas, administrerende direktør i Siva. Foto Siva/Berre
Jan Morten Ertsaas, administrerende direktør i Siva. Foto Siva/Berre

- Dette tar vi som en tillitserklæring. Regjeringen har høye ambisjoner, og Siva er et nødvendig, riktig og viktig verktøy for å nå målsettingen om kutt i utslipp og skape ny konkurransedyktig industri i Norge. Siva investerer i bærekraftige industriområder og industribygg som markedet ikke klarer å løfte alene. Når tiden er riktig, realiserer vi verdiene for å gjenbruke investert kapital og kompetanse i nye industriprosjekter. Økt investeringskapital setter oss i stand til å løfte flere og større prosjekt. Med dette vil vi bidra til å øke tempoet i omstillingen av norsk industri, sier Jan Morten Ertsaas, administrerende direktør i Siva. 

Når Siva investerer i nye industribygg, søker vi alltid et samarbeid med private aktører.  

Ved å kombinere egenkapital med lånefinansiering, kan Siva med 1 milliard kroner i økt egenkapital løfte prosjekter på 2 milliarder kroner eller mer hvis vi investerer sammen med private aktører. Slik skaper vi størst mulig verdi for samfunnet, sier Lise Bartnes Aalberg, eiendomsdirektør i Siva. 

Regjeringen satser også tydelig på manufacturing-industrien i Norge

Skal nye og eksisterende produksjonsbedriftelykkes internasjonalt, må de produsere smart og grønt. For å lykkes, må bedriftene teste og optimalisere produkt og produksjonsmetode under reelle forhold før de gjør store investeringer i verdikjeder og produksjonsutstyr.  

Med katapult-senteret Manufacturing Technology på Raufoss, har Norge allerede en åpen arena for utvikling og test av nye, bærekraftige produksjonsløsninger. Årlig drar mer enn 150 bedrifter nytte av ekspertisen og erfaringen til 350 industrielle eksperter som er tilgjengelig i katapult-senteret.Katapulten på Raufoss er del av en nasjonal testinfrastruktur. Gjennom denne testinfrastrukturen bidrar Siva med å få opp en kostnadseffektiv og bærekraftig eksport, sier Gaute Moldestad, direktør industri i Siva. 

Bakgrunn og case grønne industriprosjekter 

Siva er en viktig partner for nye grønne industriprosjekter over hele landet. Det grønne skiftet, økt usikkerhet og sterk internasjonal konkurranse om nye industrietableringer, øker kapitalbehovet betydelig. Henvendelser til Siva øker i antall, størrelse og kompleksitet. Det signaliserer et tydelig behov fra markedet, men også en sterk vilje til å satse på ny og bærekraftig industri. 

Eksempler på hvordan Siva jobber:  

Arendal, Morrow Batteries ASA 

Siva investerer sammen med Morrow i batterifabrikk 1 i Eyde Energipark i Arendal i Agder fylke. Prosjektet er viktig for utvikling av en nasjonal batteriverdikjede i tråd med regjeringens satsing. https://siva.no/2022/08/morrow-batteries-og-siva-gar-sammen-for-a-bygge-batterifabrikk-i-arendal/  

Skjervøy, Moen Power AS 

Siva investerer i nytt verftbygg på Skjervøy i Troms og Finnmark fylke for en gruppering med Moen Gruppen AS i spissen. Prosjektet er viktig for å utvikle leverandørindustrien for den blå næringen i regionen og er i tråd med regjeringens satsing innen Maritim industri. Ferdigstilles juni 2024. https://siva.no/2023/06/siva-investerer-i-nytt-verftsbygg-i-nord-troms/ 

Drag, The Quartz Corp AS 

Siva investerte i 2019 i nytt industribygg for The Quartz Corp AS på Drag i Nordland fylke. Prosjektet var viktig for å utvikle prosessindustrien og utvinning av ultraren kvarts, som er en kritisk råvare i den teknologiske utviklingen. I disse dager jobber TQC i egen regi med en utvidelse og dobling av kapasitet. https://siva.no/2019/11/bygger-ny-fabrikk-pa-drag/ 

Senja – Finnfjord AS 

Siva investerte i 2012 i nytt servicebygg for Finnfjord AS i Senja i Troms og Finnmark fylke. Det nye bygget ble oppført samtidig som Finnfjord investerte i sin nye energigjenvinningssentral, helt nødvendig investering for å videreutvikle og omstille virksomheten for bærekraftig vekst. Siva jobber i dag med videre utvikling og utvidelse av servicebygg. 

Kontakter

Andreas Krüger Enge, direktør Strategi og samfunnskontakt i Siva, telefon 99 79 07 85, e-post andreas.enge@siva.no

Bilder

Jan Morten Ertsaas, administrerende direktør i Siva. Foto Siva/Berre
Jan Morten Ertsaas, administrerende direktør i Siva. Foto Siva/Berre
Last ned bilde
Lise Bartnes Aalberg, eiendomsdirektør i Siva. Foto Siva/Berre
Lise Bartnes Aalberg, eiendomsdirektør i Siva. Foto Siva/Berre
Last ned bilde
Gaute Moldestad, direktør Industri i Siva. Foto Siva/Berre
Gaute Moldestad, direktør Industri i Siva. Foto Siva/Berre
Last ned bilde
Illustrasjon Morrow. Foto Veidekke Logistikkbygg
Illustrasjon Morrow. Foto Veidekke Logistikkbygg
Last ned bilde
Illustrasjon Skjervøy
Illustrasjon Skjervøy
Last ned bilde
TQC - The Quartz Group Foto Gøran Andersen
TQC - The Quartz Group Foto Gøran Andersen
Last ned bilde
Finnfjord - skisse utvidelse
Finnfjord - skisse utvidelse
Last ned bilde

Om Siva – selskapet for industrivekst

Siva – selskapet for industrivekst
Siva – selskapet for industrivekst
Postboks 1253 Torgard
7462 Trondheim

http://www.siva.no

Siva legger til rette for bærekraftig vekst i industri og næringsliv.

Vår virksomhet er tilstede over hele landet, der vi bidrar til arbeidsplasser, verdiskaping og levedyktige lokalsamfunn.

Følg pressemeldinger fra Siva – selskapet for industrivekst

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Siva – selskapet for industrivekst på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Siva – selskapet for industrivekst

Invitasjon til grunnsteinsnedleggelse av byggetrinn fire i Forskningsparken Tromsø - et signalbygg for bærekraft og det grønne skiftet i nord.25.1.2024 15:16:38 CET | Presseinvitasjon

Siva - Selskapet for industrivekst SF inviterer til grunnsteinsnedleggelse av byggetrinn fire Mandag 29. januar 2024 vil statsråd Jan Christian Vestre legge ned grunnstein av fjerde byggetrinn av Forskningsparken Tromsø. I forbindelse med grunnsteinsnedleggelsen rebrandes Siva Tromsø Innovasjonssenter til Forskningsparken Tromsø.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye