Ber jegere være på vakt ved lunge- eller leverforandringer i skutt elg
I fjor påviste Veterinærinstituttet for første gang hundens dvergbendelmark (Echinococcus canadensis G10) hos en elg felt i Stor-Elvdal kommune i Innlandet fylke. Nå oppfordres jegere til å være på vakt for forandringer i lunger og lever i elgslaktet.

25. september starter elgjakta, og i disse dager sendes det ut infomateriell til jegere, særlig i Innlandet rundt det første funnet i Stor-Elvdal, med en oppfordring om å være på vakt og melde fra dersom de oppdager parasittblærer i lunger og lever.
Hensikten med undersøkelsene er å innhente mer kunnskap om parasittens utbredelse, spesielt på Østlandet i områder hvor utbredelsesområdene til ulv og elg overlapper.
Skal meldes til Mattilsynet
Funn av parasittblærene tilhørende Echinococcus canadensis G10, er meldepliktig til Mattilsynet.
Merk at om du finner unormale forandringer i lunger eller lever under jakt, ta bilder og deretter kontakt med Mattilsynet for å diskutere funnene. Mattilsynet avgjør deretter om materialet skal sendes til Veterinærinstituttet for videre analyser. Om mulig, ta vare på lungene og/eller leveren som har påviste forandringer. Organene oppbevares kjølig til funnene har blitt diskutert med Mattilsynet.
Sjelden med smitte til menneske men hold hunden unna rått viltkjøtt
Parasitten kan smitte til hund dersom hunder får adgang til å spise rått slakteavfall med parasittblærer. Hunder kan utvikle levende dvergbendelmark i tarmen og deretter skille ut egg i miljøet. Selv om parasittegg kan smitte også til mennesker, finnes det kun få smittetilfeller på verdensbasis. For å unngå smitte til mennesker, anbefales det at hunder ikke får adgang til rått slakteavfall. Dersom hunden likevel spiser slakteavfall, kan parasittbehandling vurderes i samråd med veterinær.
Veterinærinstituttet, Høgskolen i Innlandet og Mattilsynet har samarbeidet om flere møter og webinarer for å informere jegere og viltansvarlige i Innlandet og Norsk Jeger- og Fiskerforbund om hundens dvergbendelmark.
Som en hjelp til vurdering av elgslakt og for å informere om hva man skal se etter, har Høgskolen i Innlandet, det lokale Mattilsynet og Veterinærinstituttet utarbeidet et infoskriv som sendes ut og distribueres i jegermiljøer og i media. Informasjonsskrivet inneholder bilder av parasittblærer i lunger samt info om varslingsrutiner til Mattilsynet dersom forandringer i lunger eller lever oppdages under høstens jakt. I tillegg finnes det i infoskrivet flere bilder av andre unormale funn i lungene til hjortevilt som kan forekomme.
Infoark til jegerne kan lastes ned her, samt under Dokumenter lenger ned i denne saken.
Mer info om parasitten kan leses på Veterinærinstituttets faktaside.
Kontakter
Malin Rokseth ReitenForsker og fagansvarlig vilthelse Veterinærinstituttet
Tel:90793068malin.reiten@vetinst.noMari PressSenior kommunikasjonsrådgiver Veterinærinstituttet
Tel:41211467mari.press@vetinst.noBilder


Dokumenter
Om oss
Veterinærinstituttet er et biomedisinsk forskningsinstitutt og Norges ledende fagmiljø innen biosikkerhet for fisk og landdyr. Helt siden opprettelsen i 1891 har vi arbeidet for å avverge helsetrusler og se helse for fisk, dyr, mennesker og miljø i sammenheng - Én helse.
Kjerneaktivitetene omfatter forskning, diagnostikk, overvåking, risikovurdering, rådgiving og formidling. Veterinærinstituttet er nasjonalt og internasjonalt referanselaboratorium.
Veterinærinstituttet er et forvaltningsorgan med særskilt fullmakt under Landbruks- og matdepartementet. Hovedkontoret ligger i Ås, øvrige kontorer i Tromsø, Harstad, Brønnøysund, Trondheim, Bergen og Sandnes.
Følg pressemeldinger fra Veterinærinstituttet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Veterinærinstituttet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Veterinærinstituttet
Norsk dyrehelse fortsatt i verdenstoppen - men presset øker24.4.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
Dyrene i Norge er noen av verdens friskeste og vi har få alvorlige dyresykdommer. Men med nye sykdommer som truer er dyrehelsen vår under stadig større press.
Villfisken har fått sin egen fiskehelserapport10.4.2025 10:30:44 CEST | Pressemelding
For første gang har Veterinærinstituttet utarbeidet en egen fiskehelserapport for villfisk. Rapporten omhandler sentrale sykdommer som kan true villfiskens helse, sykdommer som kan smitte mellom oppdrettsfisk og villfisk, samt parasitter og sykdommer som regnes som “normalfunn” hos villfisk.
Økt risiko for fugleinfluensa blant andefugler i Europa og Norge3.4.2025 13:00:20 CEST | Pressemelding
Varianten av fugleinfluensaviruset som nå dominerer i Europa har spesielt rammet gjess og svaner. I februar ble den for første gang påvist i Norge.
Dette er oppdrettsfiskens helse- og velferdsutfordringer11.3.2025 10:00:00 CET | Pressemelding
Helse- og velferdsutfordringene innen norsk oppdrett er fortsatt alvorlige, selv om dødeligheten har gått noe ned. Infeksjonssykdommer og skader etter lusebehandlingvar hovedårsaker til dødelighet hos norsk oppdrettslaks også i 2024. Det kommer fram i Fiskehelserapporten for 2024 fra Veterinærinstituttet.
Fortsatt radioaktiv forurensning i norsk honning28.2.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
Det er fortsatt radioaktiv forurensning i norsk honning etter Tsjernobyl-ulykken i 1986. Likevel utgjør det ingen helsefare for dem som spiser den.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom