Den norske kirke

Unik spillebok for nordsamiske salmer

Del

Den første nordsamiske salmeboken kom i 1870. Søndag 8. oktober lanseres en ny nordsamisk spillebok i Tromsø. – Forsonende å få synge salmer på sitt hjertespråk, sier leder i Samisk kirkeråd.

– Det er forsonende å få synge salmer på sitt hjertespråk, sier Sara Ellen Anne Eira som er leder i Samisk kirkeråd.
– Det er forsonende å få synge salmer på sitt hjertespråk, sier Sara Ellen Anne Eira som er leder i Samisk kirkeråd. Foto: Den norske kirke

– Den nye spilleboken løfter frem den samiske syngemåten, og får frem den særegne estetikken i samisk salmesang, sier Sara Ellen Anne Eira.

Hun har vært leder i Samisk kirkeråd siden 2016, som har bestilt boken.

I 1870 kom den første nordsamiske salmeboken. Etter 153 år kommer det nå en notebok (koralbolk) som kirkemusikere over hele landet kan benytte. Den heter Sálbmagirjji šuokŋagirji som betyr «salmebokens klangbok».

Til hjelp for kirkemusikere

Den nye boken med notesats til 771 salmer er unik og historisk. Eira håper den vil være til hjelp for kantorer og organister i kirken:

– Boken inneholder et omfattende forord som kan gir forklaring og hjelp til de som skal spille til samiske salmer. Boken tar også hensyn til at noen menigheter har beholdt den samiske syngemåten, selv om det samiske språket ikke brukes til daglig.

Hun peker på at den også kan være til stor nytte i andre samiske språkområder, siden syngemåten er mye den samme. 

Viktig for forsoning

Samisk kirkeråd-lederen mener den nye spilleboken er nybrottsarbeid og kan være viktig i arbeidet med forsoning i kirken.

– Det er forsonende å få synge salmer på sitt hjertespråk. Det er like forsonende å synge salmer med det tonespråk som hører til kulturen der salmene lever. At flere nå kan få ta del i den nordsamiske salmeskatten skaper tilhørighet og fellesskap.

Lansering i Tromsø domkirke

Sálbmagirjji šuokŋagirji utgis av Verbum forlag, på oppdrag fra Samisk kirkeråd og er tilgjengelig for bestilling i nettbutikken til Verbum. Den lanseres formelt i Tromsø domkirke søndag 8. oktober kl. 19.00.

Innholdet i Sálbmagirjji šuokŋagirji er utarbeidet av en fagkomite, som Samisk kirkeråd utnevnte i 2017. Komiteen har bestått av Kristian Paulsen (leder), Petra Bjørkhaug, Bjørn Andor Drage, Ivar Jarle Eliassen, Håvard Skaadel og Johan Máhtte Skum (sekretær og prosjektkoordinator). Thröstur Eiriksson var medlem av komiteen det første året. 

null
Sálbmagirjji šuokŋagirji utgis av Verbum forlag, på oppdrag fra Samisk kirkeråd. Den lanseres i Tromsø domkirke 8. oktober kl. 19.00. Foto: Den norske kirke.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

– Det er forsonende å få synge salmer på sitt hjertespråk, sier Sara Ellen Anne Eira som er leder i Samisk kirkeråd.
– Det er forsonende å få synge salmer på sitt hjertespråk, sier Sara Ellen Anne Eira som er leder i Samisk kirkeråd.
Last ned bilde

Om oss

65 prosent av befolkningen er medlemmer av Den norske kirke. Kirken tilhører den evangelisk-lutherske kirkefamilien. Kirkens ledelse er samlet i Kirkemøtet som består av medlemmene av elleve regionale bispedømmeråd og alle biskopene.

Kirken er inndelt i 1174 menigheter som disponerer 1635 kirkebygg. Mer enn 8000 mennesker arbeider i kirken og over 75.000 er frivillige medarbeidere.

Den norske kirkes virksomhet finansieres over kommunebudsjettene og statsbudsjettet.

Mer himmel på jord

kirken.no

Følg pressemeldinger fra Den norske kirke

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Den norske kirke på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Den norske kirke

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom