Kulturdirektoratet

Elias Akselsen får Kulturrådets ærespris for 2023

Del

Kulturrådets ærespris for 2023 tildeles sangeren og musikeren Elias Akselsen. – Akselsen har gjennom mange tiår vært vår fremste formidler av romanifolkets sangtradisjoner, sier Kulturrådets leder Sigmund Løvåsen.

– Den mottakelsen vi har fått fra det norske folk har vært enorm, sier Elias Akselsen. Han får Kulturrådets ærespris for 2023. (Foto: Gitte Johannessen / NTB)
– Den mottakelsen vi har fått fra det norske folk har vært enorm, sier Elias Akselsen. Han får Kulturrådets ærespris for 2023. (Foto: Gitte Johannessen / NTB)

Kulturrådets ærespris deles ut til en person som har gjort en innsats av vesentlig betydning for norsk kunst- og kulturliv. Prisen er på 600 000,- i tillegg til en skulptur av billedhugger Elena Engelsen.

– Elias Akselsens karriere spenner over et halvt århundre, og han fortsetter arbeidet med å fornye og revitalisere denne ofte oversette delen av norsk kulturhistorie. Hans siste album kom for bare et drøyt år siden, og det er heldigvis ingen tegn til at Akselsen ønsker å trappe ned, sier rådsleder Sigmund Løvåsen.

– Mange av sangene var forbudt
– Dette er stort for en tatergutt som hadde en vanskelig oppvekst, sier prisvinner Elias Akselsen. – Vi har tatt frem sanger som var forbudt å fremføre frem til 1992, og jeg husker som liten at faren min fikk bot for å synge på et marked i Solør. Denne prisen er en oppreising for hele romanifolket.

Akselsen er 75 år gammel og har gitt ut 12 album. Han har blitt nominert til Spellemannprisen tre ganger, senest for albumet Horta som kom i 2022.  Han har samarbeid med en rekke andre musikere, og fremhever særlig det langvarige samarbeidet med musikeren Stian Carstensen.

– Den mottakelsen vi har fått fra det norske folk har vært enorm, sier Akselsen. – Jeg kommer fra romanifolket og kan ikke en note, men jeg har fått lov å møte noen fantastiske musikere underveis som har vært med på denne reisen. Jeg vil også takke Kulturrådet, som har støttet meg i mange år, og norsk presse, som har vært med på å hjelpe meg frem dit jeg er i dag.

Kulturrådets begrunnelse
Kulturrådets ærespris 2023 tildeles Elias Akselsen (f. 1947). Han er Norges fremste formidler av taternes/romanifolkets sangtradisjoner, og har maktet å nå bredt ut med et tradisjonsrikt, men ofte oversett musikkuttrykk.

Akselsen har et langvarig og sentralt kunstnerskap bak seg, og er fortsatt en vital del av norsk musikkliv. Som sanger og musiker fortsetter han å bevare, fornye og revitalisere romanifolkets musikktradisjon, og viste sist i 2022 med utgivelsen Horta at han står i en særegen posisjon i norsk musikkliv. Han er en viktig og sterk tradisjonsbærer for romanifolket, og har gjennom sin historie og sitt kunstnerskap brøytet vei for nye stemmer. Elias Akselsens avtrykk i norsk kulturliv er satt med en slik kraft at det ikke kan viskes ut.

Om Kulturrådets ærespris
Kulturrådet har siden 1968 delt ut en ærespris for «en innsats av vesentlig betydning for norsk kunst- og kulturliv». Æresprisvinneren mottar 600 000 kroner og en løvestatuett utformet av billedhoggeren Elena Engelsen. Listen over prisvinnere inneholder en rekke kjente navn fra norsk kulturliv, blant annet Alf Prøysen, Arne Nordheim, Iver Jåks, Anne-Cath Vestly, Arve Tellefsen, Liv Ullmann, Sverre Fehn, Kjartan Slettemark, Jon Fosse, Mari Boine, Tor Åge Bringsværd, Inger Sitter, Jan Erik Vold, Synnøve Persen og Karin Krog. Æresprisen for 2022 gikk til sørsamiske språkarbeidere.

Se tidligere prisvinnere her

Kulturrådet inviterer hvert år alle til å foreslå kandidater til æresprisen. I år kom det inn 56 nominasjoner. Kulturrådet takker for stort engasjement og for alle forslag som ble sendt inn.

Kontakter

Bilder

Elias Akselsen får Kulturrådets ærespris for 2023. (Foto: Gitte Johannessen / NTB)
Elias Akselsen får Kulturrådets ærespris for 2023. (Foto: Gitte Johannessen / NTB)
Last ned bilde
Kulturrådets leder Sigmund Løvåsen. (Foto: Trym S. Warloe)
Kulturrådets leder Sigmund Løvåsen. (Foto: Trym S. Warloe)
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Kulturdirektoratet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kulturdirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kulturdirektoratet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye