Den norske kirke

– Vi skal lære av Bodø/Glimt

Del

I domkirken der han ble døpt, ble Svein Valle presentert som ny biskop i Sør-Hålogaland bispedømme. Han mener kirken kan lære av byens fotballsuksess. 

– Kirkene skal være trygge og åpne rom for barn og unge, sier Svein Valle som er ny biskop i Sør-Hålogaland bispedømme.
– Kirkene skal være trygge og åpne rom for barn og unge, sier Svein Valle som er ny biskop i Sør-Hålogaland bispedømme. Foto: Den norske kirke

– Kirken har et prosjekt og et oppdrag som jeg tror på – og som jeg virkelig tror behøves.

Det sa nytilsatt biskop i Sør-Hålogaland, Svein Valle under presentasjonen i Bodø domkirke. Han er domprost i Bodø og har fungert som biskop siden årsskiftet. Se opptak av presentasjonen her

I presentasjonen i Bodø domkirke fortalte Valle om hvordan han opplevde fellesskap og tilhørighet i den kristne ungdomsklubben han var en del av. Han mener kirken må satse på tilbud for barn og unge.

– Tilbud hvor de naturlig, og på egne premisser, får delta og kjenner seg inkludert og verdsatt. Kirkene skal være trygge og åpne rom for barn og unge. Vi skal være garantister for at de får komme som de er og være som de er.

Vil lære av fotballaget

Den nye biskopen mener kirken kan lære av fotballklubben Bodø/Glimt, med å ha de rette tingene i fokus. 

– Vi skal lære av Bodø/Glimt. De opplevde suksess når de hadde fokus på samhandling, lojalitet og kvalitet. Da kom suksessen av seg selv. Og det er mitt ansvar som leder og biskop å hjelpe organisasjonen vår til holde dette fokuset. 

Raaum: – En tydelig lederprofil

Kristin Gunleiksrud Raaum leder Kirkerådet som har tilsatt Valle. Hun kaller han en tydelig lederprofil. I sin hilsen pekte hun blant annet på Valle sin varierte bakgrunn fra organisasjonslivet, som sjømannsprest, kapellan, sokneprest, og studentprest.

– Jeg vil fremheve erfaringen som studentprest, der han tar med seg forståelsen av presterollen i en sekulær sammenheng og hvordan kirken skal finne sin plass i samfunnet. Svein Valle har jobbet mye med ungdom, og er svært opptatt av barn og unge som sliter med psykiske plager og voksne som leter etter mening.

Strategisk biskop

Olav Fykse Tveit er den ledende biskopen, og får nå Valle som fast biskopkollega. Han understreket Valles strategiske blikk.

– Du vil at kirken skal nå fram til folk med evangeliet der de er. Du har et strategisk blikk, og en vilje og evne til å ta tak i både det ene og andre for at vi skal komme videre og nå de målene kirken har.

Fykse Tveit lede gudstjenesten der Valle vigsles til biskop i Bodø domkirke, 19. november. 

Takknemlig bispedømmerådsleder

Hanne Jakobsen er bispedømmerådsleder og omtaler Sør-Hålogaland bispedømmes åttende biskop som en god leder.

– Du evner godt å balansere mellom humor og alvor, og klarer å du skaper optimisme. 

Hun er glad for å få Svein Valle som biskop til Den norske kirke i Sør-Hålogaland bispedømmet.

– Vi er veldig glade for at du ble utvalgt til biskop. Du vil være en god biskop for folkekirka i Nordland – for å skape ei åpen dør i tro, håp og kjærlighet.

Les talene fra presentasjonen her

Manus, må sjekkes mot fremføring

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

– Kirkene skal være trygge og åpne rom for barn og unge, sier Svein Valle som er ny biskop i Sør-Hålogaland bispedømme. Foto: Den norske kirke.
– Kirkene skal være trygge og åpne rom for barn og unge, sier Svein Valle som er ny biskop i Sør-Hålogaland bispedømme. Foto: Den norske kirke.
Last ned bilde
Svein Valle er ny biskop i Sør-Hålogaland bispedømme. Foto: Den norske kirke.
Svein Valle er ny biskop i Sør-Hålogaland bispedømme. Foto: Den norske kirke.
Last ned bilde

Om oss

65 prosent av befolkningen er medlemmer av Den norske kirke. Kirken tilhører den evangelisk-lutherske kirkefamilien. Kirkens ledelse er samlet i Kirkemøtet som består av medlemmene av elleve regionale bispedømmeråd og alle biskopene.

Kirken er inndelt i 1174 menigheter som disponerer 1635 kirkebygg. Mer enn 8000 mennesker arbeider i kirken og over 75.000 er frivillige medarbeidere.

Den norske kirkes virksomhet finansieres over kommunebudsjettene og statsbudsjettet.

Mer himmel på jord

kirken.no

Følg pressemeldinger fra Den norske kirke

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Den norske kirke på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Den norske kirke

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom