Universitetet i Bergen (UiB)

Norske forskere leder EU-prosjekt om MS og kyssesykevirus

Del

Et forskerteam av ledende universiteter og sykehus i Europa og USA skal avdekke Epstein-Barr-virusets rolle ved multippel sklerose. 

Professorene Kjell-Morten Myhr og Øivind Torkildsen leder det EU-finansierte prosjektet som skal studere koblingen mellom Epstein Barr-viruset og MS.
Professorene Kjell-Morten Myhr og Øivind Torkildsen leder det EU-finansierte prosjektet som skal studere koblingen mellom Epstein Barr-viruset og MS. Eivind Senneset/UiB Kan brukes i forbindelse med denne saken

Nyere forskning tyder sterkt på at infeksjon med Epstein-Barr-viruset (EBV) er en utløsende faktor for utvikling av multippel sklerose (MS). Et internasjonalt forskerteam går nå sammen for å avdekke hvilken rolle viruset spiller for utvikling av MS, og om dette også bidrar til videre sykdomsprogresjon.
Prosjektet ledes av Universitetet i Bergen og Haukeland universitetssjukehus, og er finansiert av EU med rundt 80 millioner kroner.

Teamet har ambisiøse mål:
– Vi tar sikte på å finne ut hvorfor bare noen få av de som smittes med EBV utvikler MS, og definere den underliggende mekanismen for denne prosessen, forklarer prosjektleder Kjell-Morten Myhr ved Universitetet i Bergen, som også leder forskningssenteret Neuro-SysMed.

– Vår forskning vil også studere om antiviral behandling mot EBV kan forbedre sykdomsforløpet, eller til og med stoppe sykdommen, sier Myhr.

– Utvikling av forebyggingsstrategier, som vaksinasjon vil være neste steg, sier professor Øivind Torkildsen ved Haukeland Universitetssykehus, som leder studien sammen med professor Myhr. 

Les mer om prosjektet, EBV-viruset og MS på uib.no

Kontakter

Bilder

Epstein-Barr-virus
Epstein-Barr-virus
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom