Krepsepestsmitte påvist hos signalkreps funnet i Østersjøen
Veterinærinstituttet har påvist Aphanomyces astaci (krepsepestsmitte) på nordamerikansk signalkreps som er funnet i Østersjøen i Åmot kommune i Innlandet. Signalkreps er en uønsket fremmed art i norsk natur, og kan være bærer av A. astaci som forårsaker krepsepest hos norsk edelkreps. Edelkreps er på både den internasjonale og norske rødlisten over truede arter.

Etter tips fra lokalbefolkningen, gjennomførte Norsk Institutt for Naturforskning og Veterinærinstituttet søk og teinefiske etter kreps i Østersjøen i begynnelsen av september. Det ble gjort funn av signalkreps, som ble tatt med til Veterinærinstituttet for analyse. Der ble det bekreftet at signalkrepsen er bærer av A. astaci, som forårsaker den dødlige sykdommen krepsepest hos norsk edelkreps.
Østersjøen har forbindelse ned til Glomma, da utløpselva Gjesa drenerer til Julussa og videre til Rena og deretter Glomma. Glomma ble rammet av krepsepest for første gang i 1987, og igjen i 2003-2004 etter reintroduksjon av edelkreps ved flere lokaliteter. Det er usikkert om dette siste funnet kan knyttes til tidligere utbrudd i Glomma, men risiko for spredning av krepsepestsmitte fra Østersjøen er tilstede.
Krever ny smittesone
Krepsepest er en alvorlig smittsom sykdom i kategori F, som betyr at det er en nasjonalt listeført og meldepliktig sykdom etter bestemmelsene i dyrehelseforskriften, og er en alvorlig trussel mot de norske bestandene av edelkreps. Når den påvises kan Mattilsynet sette i verk tiltak for å begrense videre smittespredning, og for å forsøke utrydde smitten fra lokaliteten. Funnet av signalkreps og påvisningen av krepsepest er oppstrøms den eksisterende smittesonen i Glomma, og vil derfor kreve en utvidelse av eksisterende smittesone.
Nøkkelord
Kontakter
David StrandForsker - forskning fiskehelse Veterinærinstituttet
Tel:47623716david.strand@vetinst.noTrude VrålstadSeksjonsleder - forskning fiskehelse Veterinærinstituttet
Tel:93222380trude.vralstad@vetinst.noBilder

Om oss
Veterinærinstituttet er et biomedisinsk forskningsinstitutt og Norges ledende fagmiljø innen biosikkerhet for fisk og landdyr. Helt siden opprettelsen i 1891 har vi arbeidet for å avverge helsetrusler og se helse for fisk, dyr, mennesker og miljø i sammenheng - Én helse.
Kjerneaktivitetene omfatter forskning, diagnostikk, overvåking, risikovurdering, rådgiving og formidling. Veterinærinstituttet er nasjonalt og internasjonalt referanselaboratorium.
Veterinærinstituttet er et forvaltningsorgan med særskilt fullmakt under Landbruks- og matdepartementet. Hovedkontoret ligger i Ås, øvrige kontorer i Tromsø, Harstad, Brønnøysund, Trondheim, Bergen og Sandnes.
Følg pressemeldinger fra Veterinærinstituttet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Veterinærinstituttet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Veterinærinstituttet
Færre elgkalvar i Noreg - meld frå om sjuke eller døde dyr1.7.2025 10:47:25 CEST | Pressemelding
Forskarar vil finne årsaka til at det er færre elgkalvar i Noreg og kvifor fleire kalvar er små og sjuke. No ber dei om publikums hjelp for å få inn meir informasjon om døde og sjuke kalvar slik at desse kan undersøkjast nærmare.
Fortsatt lite smitte fra dyr, mat og vann til mennesker i Norge30.6.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
Sykdommer som smitter fra dyr til mennesker har begrenset betydning for folke- og dyrehelsen i Norge. Smitte fra dyr, mat og vann til mennesker forekommer generelt i liten grad.
Slik skal pukkellaksen stoppes i Tanaelva18.6.2025 11:16:43 CEST | Pressemelding
I sommer ventes ny storinvasjon av fremmedarten pukkellaks som truer den atlantiske villaksen. For å redusere faren må fremmedarten stoppes i de store elvene som Tanaelva.
Har påvist giftstoffet fra laksedrepende alger26.5.2025 09:50:42 CEST | Pressemelding
Veterinærinstituttet har påvist giftstoffet fra algene som har tatt livet av laks på en rekke oppdrettsanlegg i Nordland og Troms de siste ukene. Analyser av vannprøver viser at dette algetoksinet er det samme som drepte millioner av laks i 2019.
Forskningsprosjekt viser tidligere fugleinfluensasmitte hos en norsk sau21.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
En sau som beitet blant døde og syke krykkjer under det store fugleinfluensautbruddet i Finnmark i 2023 har fått påvist antistoffer mot viruset. Dette tyder på at sau kan smittes under høyt smittepress.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom