Krepsepestsmitte påvist hos signalkreps funnet i Østersjøen
Veterinærinstituttet har påvist Aphanomyces astaci (krepsepestsmitte) på nordamerikansk signalkreps som er funnet i Østersjøen i Åmot kommune i Innlandet. Signalkreps er en uønsket fremmed art i norsk natur, og kan være bærer av A. astaci som forårsaker krepsepest hos norsk edelkreps. Edelkreps er på både den internasjonale og norske rødlisten over truede arter.

Etter tips fra lokalbefolkningen, gjennomførte Norsk Institutt for Naturforskning og Veterinærinstituttet søk og teinefiske etter kreps i Østersjøen i begynnelsen av september. Det ble gjort funn av signalkreps, som ble tatt med til Veterinærinstituttet for analyse. Der ble det bekreftet at signalkrepsen er bærer av A. astaci, som forårsaker den dødlige sykdommen krepsepest hos norsk edelkreps.
Østersjøen har forbindelse ned til Glomma, da utløpselva Gjesa drenerer til Julussa og videre til Rena og deretter Glomma. Glomma ble rammet av krepsepest for første gang i 1987, og igjen i 2003-2004 etter reintroduksjon av edelkreps ved flere lokaliteter. Det er usikkert om dette siste funnet kan knyttes til tidligere utbrudd i Glomma, men risiko for spredning av krepsepestsmitte fra Østersjøen er tilstede.
Krever ny smittesone
Krepsepest er en alvorlig smittsom sykdom i kategori F, som betyr at det er en nasjonalt listeført og meldepliktig sykdom etter bestemmelsene i dyrehelseforskriften, og er en alvorlig trussel mot de norske bestandene av edelkreps. Når den påvises kan Mattilsynet sette i verk tiltak for å begrense videre smittespredning, og for å forsøke utrydde smitten fra lokaliteten. Funnet av signalkreps og påvisningen av krepsepest er oppstrøms den eksisterende smittesonen i Glomma, og vil derfor kreve en utvidelse av eksisterende smittesone.
Nøkkelord
Kontakter
David StrandForsker - forskning fiskehelse Veterinærinstituttet
Tel:47623716david.strand@vetinst.noTrude VrålstadSeksjonsleder - forskning fiskehelse Veterinærinstituttet
Tel:93222380trude.vralstad@vetinst.noBilder

Om oss
Veterinærinstituttet er et biomedisinsk forskningsinstitutt og Norges ledende fagmiljø innen biosikkerhet for fisk og landdyr. Helt siden opprettelsen i 1891 har vi arbeidet for å avverge helsetrusler og se helse for fisk, dyr, mennesker og miljø i sammenheng - Én helse.
Kjerneaktivitetene omfatter forskning, diagnostikk, overvåking, risikovurdering, rådgiving og formidling. Veterinærinstituttet er nasjonalt og internasjonalt referanselaboratorium.
Veterinærinstituttet er et forvaltningsorgan med særskilt fullmakt under Landbruks- og matdepartementet. Hovedkontoret ligger i Ås, øvrige kontorer i Tromsø, Harstad, Brønnøysund, Trondheim, Bergen og Sandnes.
Følg pressemeldinger fra Veterinærinstituttet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Veterinærinstituttet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Veterinærinstituttet
Norsk dyrehelse fortsatt i verdenstoppen - men presset øker24.4.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
Dyrene i Norge er noen av verdens friskeste og vi har få alvorlige dyresykdommer. Men med nye sykdommer som truer er dyrehelsen vår under stadig større press.
Villfisken har fått sin egen fiskehelserapport10.4.2025 10:30:44 CEST | Pressemelding
For første gang har Veterinærinstituttet utarbeidet en egen fiskehelserapport for villfisk. Rapporten omhandler sentrale sykdommer som kan true villfiskens helse, sykdommer som kan smitte mellom oppdrettsfisk og villfisk, samt parasitter og sykdommer som regnes som “normalfunn” hos villfisk.
Økt risiko for fugleinfluensa blant andefugler i Europa og Norge3.4.2025 13:00:20 CEST | Pressemelding
Varianten av fugleinfluensaviruset som nå dominerer i Europa har spesielt rammet gjess og svaner. I februar ble den for første gang påvist i Norge.
Dette er oppdrettsfiskens helse- og velferdsutfordringer11.3.2025 10:00:00 CET | Pressemelding
Helse- og velferdsutfordringene innen norsk oppdrett er fortsatt alvorlige, selv om dødeligheten har gått noe ned. Infeksjonssykdommer og skader etter lusebehandlingvar hovedårsaker til dødelighet hos norsk oppdrettslaks også i 2024. Det kommer fram i Fiskehelserapporten for 2024 fra Veterinærinstituttet.
Fortsatt radioaktiv forurensning i norsk honning28.2.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
Det er fortsatt radioaktiv forurensning i norsk honning etter Tsjernobyl-ulykken i 1986. Likevel utgjør det ingen helsefare for dem som spiser den.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom