OsloMet får master i maskinteknologi
OsloMet får masterstudium i maskinteknologi fra høsten 2024. Det nye studiet legger stor vekt på bærekraftig teknologi.

Bakgrunnen for det nye studiet er stort behov for maskinteknologisk kompetanse.
– Kompetansen kandidatene får, blir viktig for å hjelpe oss å nå FNs bærekraftsmål, heter det i vedtaket til universitetsstyret på OsloMet – storbyuniversitetet.
Masterstudiet skal utdanne yrkesutøvere som kan ta i bruk ny teknologi og utvikle innovative og mest mulig bærekraftige løsninger innen blant annet grønne energikilder, maskindesign, helseteknologi, robotikk, offshore- og undervannsteknologi, fiskeri, og olje og gass.
Gir bred kompetanse
Dette krever multidisiplinær kompetanse. I utviklingen av studiet er det lagt vekt på tilbakemeldinger fra ulike arbeidslivspartnere i Osloregionen, som ønsker masterkandidater med bred kompetanse.
Og det nye studiet skiller seg ut med å være bredere enn tilsvarende masterstudier på andre norske universiteter, som gir spissere kompetanse.
Fagfeltet maskinteknologi omfatter studier av maskiner eller fysiske systemer som kan involvere kraft, bevegelse og/eller energioverføring.
Ingeniørfysikk og matematikkprinsipper kombineres i mekanikk av faste stoffer og væsker, termodynamikk, materialvitenskap, design, strukturell analyse og elektrisitet.
På det nye masterstudiet kan studentene spesialisere seg i faststoffmekanikk, fluidmekanikk eller mekatronikk, men mange av emnene er felles.
Maskinutdanning både på bachelor- og masternivå
OsloMet har fra før et maskiningeniørstudium på bachelornivå som kan gi grunnlag for rekruttering til masterstudiet.
Masterstudiet i maskinteknologi vil gjøre det mulig for flere av studentene å ta både bachelor- og mastergrad ved OsloMet. Lærerkreftene vil bli de samme, og det kan bidra til rekruttering til masterstudiet.
Det nye masterstudiet kan også gi rekruttering til doktorgradsprogrammet i ingeniørvitenskap.
– Med en ny master i maskinteknologi, der masterstudenter jobber tett med både forskningsgruppene på universitetet og arbeidslivet, vil Fakultet for teknologi, kunst og design (TKD) ytterligere styrke sin rolle som leverandør av ettertraktede kandidater til næringslivet, statlige organisasjoner, forskningsinstitutter og akademia, sier dekan Laurence Habib.
Kandidater fra den nye masteren får graden "Master of Science in Mechanical Engineering", og arbeidsspråket i utdanningen blir engelsk.
Bilder

Om oss
OsloMet – storbyuniversitetet (tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus) har cirka 18.000 studenter og 2.100 ansatte, og har studier i Pilestredet, på Kjeller og i Sandvika.
OsloMet tilbyr et bredt spekter av høyere utdanning innen profesjonsrettede studier i Norge.
OsloMet er også en ledende leverandør av forskningsbasert kunnskap for velferdssamfunnet.
Følg pressemeldinger fra OsloMet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra OsloMet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra OsloMet
Asbjørnsen og Moe fortellermaraton 8. – 10. mai5.5.2025 08:27:11 CEST | Pressemelding
Alle de norske folkeeventyrene som ble samlet og utgitt av Asbjørnsen og Moe i 1851, skal fortelles løpet av en tre dagers maratonforestilling på OsloMet.
Flere unge vil bli sykepleier og lærer28.4.2025 11:00:00 CEST | Pressemelding
Antall søkere til sykepleie- og lærerutdanning ved OsloMet øker betydelig. – Gledelig at flere velger noen av de viktigste yrkene i samfunnet, og at trenden snur for lærerutdanningen, sier rektor Christen Krogh.
Pressekonferanse: Søkertall til høyere utdanning22.4.2025 10:50:53 CEST | Presseinvitasjon
Årets søkertall til høyere utdanning blir kjent mandag 28. april kl. 11.00. Kunnskapsdepartementet og OsloMet inviterer til pressekonferanse.
Lanserer bildeordbok på romanes1.4.2025 14:00:09 CEST | Pressemelding
I forbindelse med den internasjonale romdagen 8. april lanserer Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (NAFO) ved OsloMet den digitale bildeordboken Bildetema på romanes. Romanes er romenes morsmål og har status som nasjonalt minoritetsspråk i Norge. Bildeordboka blir en av svært få skriftlige ressurser på romanes.
Hvordan undervise så flest mulig blir inkludert?21.2.2025 12:48:48 CET | Pressemelding
Hvorfor faller noen studenter av i undervisningen? OsloMet inviterer til foredrag med studentstemmer og praktiske eksempler får du innsikt i enkle grep og smarte læringsstrategier som gjør høyere utdanning mer tilgjengelig for alle.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom