Enova akselererer satsingen mot karbonfangst i 2030
Enova lanserer et nytt støtteprogram til forstudier for karbonfangst. Hensikten med støtten er å gi risikoavlastning i prosessen fram til endelig investeringsbeslutning. Enova mener dette virkemiddelet vil bidra til å framskynde karbonfangst som en klimaløsning i et 2030-perspektiv.

- Studiefasene for et fullskala karbonfangstanlegg koster fra noen titalls millioner til flere hundre millioner kroner og krever høy tverrfaglig kompetanse. Å støtte prosjekter gjennom utredningsfasen kan bidra til at aktørene kan fatte investeringsbeslutninger når rammebetingelsene tilsier at dette er bedriftsøkonomisk gjennomførbart, sier markedsdirektør Astrid Lilliestråle i Enova.
Retter seg mot industriell karbonfangst
Støtteprogrammet Forstudie karbonfangst 2030 (lenke programside) retter seg mot industriell karbonfangst. Prosjektet som støttes må omfatte selve fangstanlegget og integrasjon av dette. Selskapet må også beskrive den valgte løsningen nedstrøms, som for eksempel transport, mellomlager, bruk og/eller permanent lagring. Forstudien kan inkludere både interne og eksterne utredninger, prosjektering, prosjektledelse og dokumentasjon. Enova kan støtte inntil 50 % av godkjente kostnader, begrenset oppad til 50 millioner kroner.
-Vi vet at nettopp kostnaden for større utredninger er en av de største barrierene for karbonfangst i dag. I tillegg er det et krevende samspill mellom marked, virkemidler og reguleringer. Vårt program tilbyr bedriftene risikoavlastning og kan bidra til at karbonfangst blir en reell klimaløsning innen år 2030, sier Lilliestråle.
- Karbonfangst kan bidra med betydelige utslippsreduksjoner og være et viktig bidrag til å nå Norges klimamål. Vi vet at flere aktører vurderer og planlegger for dette på sine anlegg blant annet innen industri og avfallsforbrenning. Enovas støtteprogram vil bidra med risikoavlastning for de som er først ute med å utforske mulighetene for å satse på karbonfangst. Dette vil være et viktig bidrag for utslippskutt, sier klima og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).
Søknadene vil bli vurdert på følgende kriterier:
- Organisatorisk, teknisk og finansiell gjennomføringsevne og modenhet i både forstudie og investeringsprosjekt (60%).
- Investeringsprosjektets påvirkning på energisystemet (20%).
- Spredningspotensial av teknologi og forretningsmodell, og investeringsprosjektets forventede synenergieffekter for verdikjedeutvikling (20%).
Programmet og søknadsportalen åpner onsdag 20. september og har søknadsfrist 17. november. Enova arrangerer et webinar om støtteprogrammet 28. september.
Les mer om programmet og meld deg på webinaret her
Kontakter
Knut GranlundSeniorrådgiver Prosessindustri og karbonfangst
Tel:+47 997 03 766knut.granlund@enova.noBilder



Om oss
Livskraftig forandring
Enova arbeider for Norges omstilling til lavutslippssamfunnet. Omstillingen krever at vi kutter utslipp av klimagasser, bidrar til teknologiutvikling og innovasjon og skaper nye verdier. Derfor jobber Enova for at ny energi- og klimateknologi blir utviklet og tatt i bruk i markedet.
Enova SF er lokalisert i Trondheim og har 95 medarbeidere. Selskapet eies av Klima- og miljødepartementet, og finansieres via Klima- og energifondet og et lite kostnadspåslag på strømregningen.
Følg pressemeldinger fra Enova
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Enova på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Enova
La det bli året vi setter oss mer foran peisen31.3.2025 12:36:58 CEST | Kronikk
Ikke overse det store potensialet som mindre bruk av strøm til oppvarming kan ha: Å gi plass til andre. I peiskos ligger en smart løsning på nettproblemet.
En avgjørende tid for omstilling13.3.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
Etter nok et år preget av krig, prisvekst og uro i internasjonal handel, satser mange norske bedrifter likevel på omstilling. Over 25 000 fremtidsrettede prosjekter fikk grønt lys av Enova i fjor, som kan gi utslippskutt tilsvarende at 560 000 nordmenn reiser med fly mellom Oslo og New York.
Banebrytende prosjekt for utslippsfri kalk i Mo i Rana13.2.2025 20:00:00 CET | Pressemelding
Kalk er helt avgjørende for både industrien og jordbruket, men produksjonen av kalk og sement står for hele åtte prosent av de globale klimagassutslippene.
Vi må få flere elektriske lastebiler på norske veier28.1.2025 15:08:51 CET | Kronikk
Klimamålene nås ikke med dieseldrevne kjøretøy, og lastebilbransjen står overfor en stor, nødvendig og krevende omstilling. Vi i Enova ønsker å bidra til omstillingen for de som ønsker å kjøpe elektrisk eller hydrogendrevet lastebil.
Ny teknologi innen flytende havvind: — Stort potensial for reduserte kostnader27.1.2025 12:00:00 CET | Pressemelding
For første gang skal det bygges en multirotorvegg på flytende plattform i havet, og det skal skje i norske farvann.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom