UiO - Det humanistiske fakultet

Einar Haugen-forelesningen 2023: «Amerikanorsk» og andre arvespråk

Del
Et arvespråk læres som morsmål av barn som vokser opp i et samfunn med et annet språk som majoritetsspråk. Russisk, urdu og tysk er eksempler på arvespråk i Norge. Slike arvespråk er gjerne litt forskjellige fra hvordan de tales i hjemlandet.
Marit Westergaard (foto: Privat)
Marit Westergaard (foto: Privat)

Studier av arvespråk kan derfor kaste lys over grunnleggende spørsmål innenfor språktilegnelse, språktap og flerspråklighet. I årets Einar Haugen-forelesning «Amerikanorsk» and other heritage languages: Acquisition, Variation & Attrition, vil professor Marit Westergaard diskutere faktorer som bidrar til utviklingen av arvespråk, med eksempler fra egen forskning.

Norsk slik det tales av dagens etterkommere av norske innvandrere i Nord-Amerika er også et arvespråk, såkalt amerikanorsk. Westergaards forelesning vil også gi en analyse av språklige fenomener i amerikanorsk, som f.eks. den nexte år (‘det neste året’) eller Der dem lager vin (‘Der lager dem vin’).

Marit Westergaard er professor i språkvitenskap ved UiT Norges arktiske universitet og leder av AcqVA Aurora Center, Acquisition, Variation & Attrition: The Dynamic Nature of Languages in the Mind. Hun forsker på flerspråklighet og er spesielt opptatt av arvespråk og tredjespråkstilegnelse.

Tid: 26.september 14:15-16:00

Sted: Blindern, Vilhelm Bjerknes' hus, auditorium 5, Moltke Moes vei 35

Forelesningen holdes på engelsk og er åpen for alle. Den kan også følges via zoom.

Om Einar Haugen-forelesningen:
MultiLing – Senter for flerspråklighet (UiO) markerer Den europeiske språkdagen med sin årlige forelesning til ære for den norsk-amerikanske språkforskeren Einar Haugen, som var professor ved Harvard på 60- og 70-tallet. Einar Haugen regnes som en pioner innen flerspråklighetsforskningen, og hans studier på norsk språk i Nord-Amerika har blitt stående som klassikere innenfor feltet.

Nøkkelord

Kontakter

Pressekontakt:


Unn Røyneland, professor i flerspråklighet og senterleder for MultiLing – Senter for flerspråklighet


Kontaktinformasjon: Mobil: + 47 938 31 064 e-post: unn.royneland@iln.uio.no

Bilder

Marit Westergaard (foto: Privat)
Marit Westergaard (foto: Privat)
Last ned bilde

Lenker

Om UiO - Det humanistiske fakultet

UiO - Det humanistiske fakultet
UiO - Det humanistiske fakultethttp://www.hf.uio.no/

Følg pressemeldinger fra UiO - Det humanistiske fakultet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det humanistiske fakultet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UiO - Det humanistiske fakultet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom