Universitetet i Stavanger (UiS)

Forskningsdagene er i gang!

Del

Forskere i Stavanger-regionen inviterer til 12 dager med lærerike arrangementer for store og små. Opplev en ekte oljerigg, matløype, teater, forskningstorg, standup og mer!

Kvinne på talerstolen med stort publikum i forgrunnen.
Eleni Damoupoulou ved UiS deltok på åpningen av Forskningsdagene 2023 på Norsk Oljemuseum. UiS / Line Hausken UiS / Line Hausken

Onsdag kveld samlet nærmere 100 publikummere seg på Norsk Oljemuseum, for å få med seg åpningsarrangementet for årets utgave av Forskningsdagene. De fikk en engasjert debatt om energiomstilling og hvilke dilemmaer denne byr på for kystsamfunnene. 

Energi – i alle former – er tema for årets nasjonale forskningsfestival. Da kommer forskerne ut av sine kontorer og laboratorier for å dele kunnskap og skape undring og begeistring. 

Her er noen smakebiter fra programmet:

Matløype på Ullandhaug

Søndag 24. september er en fantastisk anledning for barnefamilier å bli bedre kjent med alt det som foregår rundt om på Ullandhaug. På universitetet åpner vi geologilabben og vindtunnelen, inviterer barn til å være med å utvikle et teaterstykke, og viser frem Barnas hage. Jernaldergården frister med lam i kokegrop, bueskyting og ponniridning. Det er også mulig å melde seg på et festlig minigilde.

I tillegg er det aktiviteter hos flere gode naboer, som Stavanger botaniske hage, Ullandhaug økologiske gård, Ydalir Hotel, Arkivenes hus, Måltidets og Havets hus og Ullandhaugtårnet. Gå for all del ikke glipp av sjansen til å besøke NORCE og landemerket Ullrigg, verdens mest avanserte fullskala testrigg! Matløypa på Ullandhaug 2023 | Universitetet i Stavanger (uis.no)

Interaktivt teater for barn

Det blir også en interaktiv teaterforestilling basert på forskning på menneskets forhold til dyr. 
UiS-professor Dolly Jørgensen har forsket på historier om utryddelse, re-innsetting og beskyttelse av dyrearter. Nå blir barneboka hennes, «Vi har ikke alltid vært her» til et interaktivt teaterstykke hvor skolebarna får lov til å være med og delta aktivt på scenen. Alle 2. klassinger fra Lassa skole kommer til premiere-forestillingen på UiS tirsdag 26. september kl. 09:30.  Teaterforestilling for barn: Vi har ikke alltid vært her | Universitetet i Stavanger (uis.no)

For hvem virker gratis kollektivtransport?

I sommer innførte Stavanger gratis kollektivtransport for sine innbyggere. Flere transport-forskere har vært skeptiske til dette tiltaket, men Siddharth Sareen, professor i energi og miljø ved UiS, mener dette er effektivt grep for å få ned bilavhengigheten i byen. Sareen trekker også fram andre grep som byer kan gjøre for å lykkes med grønn omstilling. Han deltar med mange andre forskere på: Forsker-standup på Kåkå – kveld 2 | Universitetet i Stavanger (uis.no)

Drivved er i ferd med å forsvinne fra kysten vår. Gjør det noe?

Drivved er en kjent del av fjæra for de fleste, men få tenker over hvor viktig den er. Dawn Elise Mooney, arkeolog ved Arkeologisk museum, forteller hvor drivved kommer fra, hvor viktig den har vært for folk i fortida, og dens bidrag til biomangfold på fjæra og i havet. Hun forklarer også hvorfor drivved er i ferd med å forsvinne fra kysten vår, som følge av klimaendringer og elveforvalting. Dawn deltar med mange andre forskere på: Forsker-standup på Kåkå – kveld 2 | Universitetet i Stavanger (uis.no)

Om Forskningsdagene 

Arrangørene bak Forskningsdagene i Stavanger-regionen er Universitetet i Stavanger, VID vitskaplege høgskole, Norce, Norsk Oljemuseum, Stavanger universitetssjukehus Jærmuseet, Museum Stavanger og Tekna, og det er Forskningsrådet som står bak den nasjonale festivalen.

Her er hele programmet  Forskningsdagene i Stavanger-regionen 2023 | Universitetet i Stavanger (uis.no) .

Kontakter

Bilder

Publikum i salen med kvinne som snakker fra scenen.
Eleni Damoupoulou ved UiS deltok på åpningen av Forskningsdagene 2023 på Norsk Oljemuseum. Foto: Line Hausken
Last ned bilde
Mann og kvinne i hvite frakker serverer glass med noe som ser ut som blått vann til tre gjester.
Ingvild Østbø Lunde og Paul Hogstad, pedagoger på Norsk Oljemuseum, serverte energidrikk under åpningsarrangementet til Forskningsdagene i Stavanger-regionen 2023.
Last ned bilde
Kolbe med blå væske og mange små glass ved siden av.
Du vil oppleve mye som pirrer nysgjerrigheten under årets Forskningsdagene.
Last ned bilde

Om oss

Universitetet i Stavanger har en innovativ og internasjonal profil og er en drivkraft i kunnskapsutviklinga og endringsprosesser i samfunnet. Samfunnsoppdraget vårt er å utfordre det velkjente, utforske det ukjente.

Følg pressemeldinger fra Universitetet i Stavanger (UiS)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Stavanger (UiS) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Universitetet i Stavanger (UiS)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom