Forskningsdagene er i gang!
Forskere i Stavanger-regionen inviterer til 12 dager med lærerike arrangementer for store og små. Opplev en ekte oljerigg, matløype, teater, forskningstorg, standup og mer!

Onsdag kveld samlet nærmere 100 publikummere seg på Norsk Oljemuseum, for å få med seg åpningsarrangementet for årets utgave av Forskningsdagene. De fikk en engasjert debatt om energiomstilling og hvilke dilemmaer denne byr på for kystsamfunnene.
Energi – i alle former – er tema for årets nasjonale forskningsfestival. Da kommer forskerne ut av sine kontorer og laboratorier for å dele kunnskap og skape undring og begeistring.
Her er noen smakebiter fra programmet:
Matløype på Ullandhaug
Søndag 24. september er en fantastisk anledning for barnefamilier å bli bedre kjent med alt det som foregår rundt om på Ullandhaug. På universitetet åpner vi geologilabben og vindtunnelen, inviterer barn til å være med å utvikle et teaterstykke, og viser frem Barnas hage. Jernaldergården frister med lam i kokegrop, bueskyting og ponniridning. Det er også mulig å melde seg på et festlig minigilde.
I tillegg er det aktiviteter hos flere gode naboer, som Stavanger botaniske hage, Ullandhaug økologiske gård, Ydalir Hotel, Arkivenes hus, Måltidets og Havets hus og Ullandhaugtårnet. Gå for all del ikke glipp av sjansen til å besøke NORCE og landemerket Ullrigg, verdens mest avanserte fullskala testrigg! Matløypa på Ullandhaug 2023 | Universitetet i Stavanger (uis.no)
Interaktivt teater for barn
Det blir også en interaktiv teaterforestilling basert på forskning på menneskets forhold til dyr.
UiS-professor Dolly Jørgensen har forsket på historier om utryddelse, re-innsetting og beskyttelse av dyrearter. Nå blir barneboka hennes, «Vi har ikke alltid vært her» til et interaktivt teaterstykke hvor skolebarna får lov til å være med og delta aktivt på scenen. Alle 2. klassinger fra Lassa skole kommer til premiere-forestillingen på UiS tirsdag 26. september kl. 09:30. Teaterforestilling for barn: Vi har ikke alltid vært her | Universitetet i Stavanger (uis.no)
For hvem virker gratis kollektivtransport?
I sommer innførte Stavanger gratis kollektivtransport for sine innbyggere. Flere transport-forskere har vært skeptiske til dette tiltaket, men Siddharth Sareen, professor i energi og miljø ved UiS, mener dette er effektivt grep for å få ned bilavhengigheten i byen. Sareen trekker også fram andre grep som byer kan gjøre for å lykkes med grønn omstilling. Han deltar med mange andre forskere på: Forsker-standup på Kåkå – kveld 2 | Universitetet i Stavanger (uis.no)
Drivved er i ferd med å forsvinne fra kysten vår. Gjør det noe?
Drivved er en kjent del av fjæra for de fleste, men få tenker over hvor viktig den er. Dawn Elise Mooney, arkeolog ved Arkeologisk museum, forteller hvor drivved kommer fra, hvor viktig den har vært for folk i fortida, og dens bidrag til biomangfold på fjæra og i havet. Hun forklarer også hvorfor drivved er i ferd med å forsvinne fra kysten vår, som følge av klimaendringer og elveforvalting. Dawn deltar med mange andre forskere på: Forsker-standup på Kåkå – kveld 2 | Universitetet i Stavanger (uis.no)
Om Forskningsdagene
Arrangørene bak Forskningsdagene i Stavanger-regionen er Universitetet i Stavanger, VID vitskaplege høgskole, Norce, Norsk Oljemuseum, Stavanger universitetssjukehus Jærmuseet, Museum Stavanger og Tekna, og det er Forskningsrådet som står bak den nasjonale festivalen.
Her er hele programmet Forskningsdagene i Stavanger-regionen 2023 | Universitetet i Stavanger (uis.no) .
Kontakter
Camilla LarsenArrangementsansvarligAvdeling for kommunikasjon og samfunnskontakt
Tel:48 18 46 52camilla.larsen@uis.noKaren Anne OkstadAvdeling for kommunikasjon og samfunnskontakt
Tel:905 59 778karen.a.okstad@uis.noBilder



Om oss
Universitetet i Stavanger har en innovativ og internasjonal profil og er en drivkraft i kunnskapsutviklinga og endringsprosesser i samfunnet. Samfunnsoppdraget vårt er å utfordre det velkjente, utforske det ukjente.
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Stavanger (UiS)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Stavanger (UiS) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Stavanger (UiS)
Å oppdage at barnehagebarn strever med språket, er ikke nok for å sikre dem god hjelp16.11.2023 08:00:00 CET | Pressemelding
Mange barn som strever med språket, blir oppdaget i barnehagen. Men for at disse barna skal få riktig hjelp, må kartleggingsverktøyene være av god kvalitet, og de som skal hjelpe, må ha kompetanse innenfor språkutvikling og språkforstyrrelser. Det viser en ny doktoravhandling fra Lesesenteret.
Hvordan lykkes med rask respons i sykehus?10.11.2023 10:26:39 CET | Pressemelding
Rask respons er avgjørende når en pasients tilstand forverrer seg. Men hva kan man gjøre når systemer som skal sikre dette, ikke fungerer?
Verdens største konferanse om mobbing til Norge1.11.2023 11:27:21 CET | Pressemelding
Aldri før har så mange barn og unge rapportert om mobbing i Norge. Internasjonalt er omfanget av mobbing også økende. Nå skal verdens fremste forskere, barnehagelærere, lærere, barnehage- og skoleledere og politikere samles for å finne ut hvordan vi bedre kan jobbe mot mobbing når verdens største antimobbekonferanse, World Anti-Bullying Forum, kommer til Stavanger i 2025.
Bringing the world's largest conference on bullying to Norway1.11.2023 11:27:21 CET | Press release
The world's largest anti-bullying conference, the World Anti-Bullying Forum, will be held in Stavanger, Norway, in 2025. The world's foremost researchers, kindergarten teachers, schoolteachers, kindergarten and school leaders, politicians and organizations will gather to find out how we can better research and work against bullying.
Arrangerer nasjonal konferanse om helsetjenesteforskning31.10.2023 14:39:14 CET | Pressemelding
Fra 2. til 3. november arrangerer Nasjonalt nettverk for helsetjenesteforskning og Universitetet i Stavanger Helsetjenesteforskningskonferansen 2023 på Clarion Hotel Stavanger. Årets tema er «Nasjonal helse- og samhandlingsplan 2024 – implikasjoner for helsetjenesteforskningen?».
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom