Johan Castberg – en varslet katastrofe
Bellona har gjentatte ganger avslørt alvorlige forhold på Equinors oljeskip Johan Castberg, og er ikke overrasket over at prislappen nå har økt med 13 milliarder kroner siden i fjor.

– Omfattende designfeil, sveisefeil og ledelsesproblemer hos Equinor blir tragisk nok dyrt for skattebetalerne, som igjen må ta støyten for selskapets alvorlige feil. Vi begynner å se konturene av katastrofeskipet Johan Castberg for alvor nå, sier seniorrådgiver og teamleder i Bellona, Eivind Berstad.
Equinor meldte tidlig tirsdag morgen at prislappen på Johan Castberg har økt med 13 milliarder kroner siden i fjor.
I september 2020 meldte Bellona at Castberg-utbyggingen kunne sprekke med 10 milliarder kroner og kanskje helt opp mot 30 milliarder kroner. Den gang uttalte Equinors direktør for teknologi, prosjekter og boring, Geir Tungesvik, at Equinor ikke kjente seg igjen i påstandene fra Bellona. Fasiten tre år senere er en kostnadssprekk på 23 milliarder kroner. Prosjektet skulle opprinnelig koste 57 milliarder kroner, men ligger nå an til en pris på hele 80 milliarder kroner.
Equinor hevder kostnadene øker på grunn av større arbeidsomfang enn ventet. I oktober 2021 varslet Bellona at det opprinnelige anslaget for arbeidstimer ved Kværner verft på Stord hadde økt fra 350.000 timer til 2.500.000 timer. Dette er en betydelig økning i arbeidstimer som beskriver omfanget av arbeidet som trengs for å rette opp tidligere varslede feil ved sveising og utmattelsesanalyser.
Equinor tviholder på oppstart i 4. kvartal 2024. Bellona erfarer at oppstart vil bli tidligst i 2025, med tilhørende reduksjon i nåverdi for Equinor, øvrige rettighetshavere og den norske stat.
Totalt har Bellona skrevet 4 varselbrev og advart om alvorlige forhold knyttet til kvalitet, sikkerhet og kostnad ved utbygging og drift av Johan Castberg-feltet.
–Vi er alvorlig bekymret for sikkerheten på Johan Castberg. Equinor har tatt snarveier som går ut over sikkerhet og kvalitet, og vi frykter at ikke alle feil blir rettet opp før skipet setter kurs mot de krevende forholdene i Barentshavet, sier Berstad.
Om oss
Miljøstiftelsen Bellona er en uavhengig, ideell stiftelse som arbeider med å løse verdens klima- og miljøproblemer. Bellonas tilnærming er teknologioptimistisk og basert på systemtenkning, med mål om å utvikle og fremme løsninger for politikere, offentlig forvaltning og næringsliv. Stiftelsen ble grunnlagt i 1986 og har i dag ca. 60 medarbeidere – deriblant ingeniører, statsvitere, økonomer, biologer, jurister og journalister – fordelt på våre kontorer i Oslo, Brussel, Vilnius og Berlin.
Følg pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljøstiftelsen Bellona på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona
BellonaForum: Russisk atomindustri i krigstid8.5.2025 11:11:27 CEST | Presseinvitasjon
Russlands statlige atomenergiselskap Rosatom spiller en stadig større rolle i landets krig mot Ukraina og i Russlands utenrikspolitikk. Selskapet mottar betydelig statlig støtte og drives av mennesker som er i president Putins indre krets. Siden invasjonen av Ukraina har Rosatom blant annet utviklet komponenter til ikke-kjernefysiske våpen og annen militær teknologi. Til tross for begrenset tilgang til enkelte vestlige markeder, fortsetter Rosatom å omgå sanksjoner og opprettholder aktiviteten i og utenfor Russland. Arrangementet finner sted i Bellonas lokaler i Råhusgata 28 i Oslo fra klokken 09.00 til 12.00.
Det varmeste året som er registrert19.3.2025 14:56:27 CET | Pressemelding
I dag publiserte Verdens meteorologiske organisasjon (WMO) "State of the Global Climate 2024". – Viser tydelig hvorfor klimapolitikk også er sikkerhetspolitikk, sier fagsjef Christian Eriksen i Bellona.
– Budsjettet må adressere klima og sikkerhet10.3.2025 13:49:22 CET | Pressemelding
Klimaendringer er vår tids langsiktige eksistensielle trussel. Samtidig har Norge umiddelbare sikkerhetsutfordringer. – EU skal både trygge og omstille. Det må også Norge evne å gjøre, sier fagsjef Christian Eriksen.
– Glad for at statsminister Støre viser lederskap30.1.2025 13:22:08 CET | Pressemelding
– Støre viser lederskap for å få igjennom de tre EU-direktivene – noe annet vil være knefall for desinformasjon og skadelig for vårt forhold til EU. Dette er tre svært viktige miljødirektiver med konsekvenser for Europas sikkerhet som Senterpartiet nå velger å forlate regjeringen for, det er oppsiktsvekkende, sier Bellona-stifter Frederic Hauge.
Motvind i kommentarfeltene29.1.2025 17:19:05 CET | Pressemelding
Det stormer i kommentarfeltene etter at Bellona-stifter Frederic Hauge møtte Motvinds Eivind Salen på NRKs Debatten i går kveld.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom