Nasjonal kommunikasjonsmyndighet

Mangedobling av GPS-jamming mot Norge

Del

– Siden 2022 har det vært en mangedobling av GPS-bortfall over Øst-Finnmark.

Forstyrrelser på navigasjonstjenester kan føre til flere alvorlige hendelser. Foto fra Jammetest 2022.
Forstyrrelser på navigasjonstjenester kan føre til flere alvorlige hendelser. Foto fra Jammetest 2022. Duus Media

Det forteller direktør i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, Pål Wien Espen, i forbindelse med oppstart av årets jammetest, som startet mandag, på Andøya i Nordland. Denne uken samles det 200 deltakere fra hele verden for å utsette egen teknologi for hacking.

Mens det i hele 2020 var meldt inn totalt 20 dager med utfall av GPS-signaler i Øst-Finnmark, var tallet økt til 120 dager i 2022. Nå i 2023 er det bortfall bortimot daglig.

–Forstyrrelser på navigasjonstjenester kan føre til flere alvorlige hendelser, forklarer Espen. Det kan føre til at du får feil posisjon. Et helikopter vil kanskje ikke kunne lande der det ville for å redde en person i nød og mister dyrebare sekunder.

Jamming er forstyrrelser eller blokkering av blant annet radio- og GPS-signaler, mens spoofing er utsending av falske signaler for å lure mottakeren som tar imot disse signalene.

Kritiske samfunnsfunksjoner blir stadig mer avhengig av tjenester som kan fastslå riktig posisjon, navigasjon og tid. I stor grad er disse funksjonene basert på globale satellittnavigasjonssystemer (GNSS).

Fordelene med satellittbaserte tjenester er mange og områder i samfunnet som er avhengige av satellittsignaler øker i omfang. Samtidig kan disse mulighetene gjøre oss sårbare.

– Ved å arbeide sammen med industrien og legge til rette for produktutvikling, er målet med testen å finne sårbarhetene, sier avdelingsdirektør John-Eivind Velure.

Kontakter

Bilder

Direktør Pål Wien Espen, Nasjonal kommunikasjonsmyndighet
Direktør Pål Wien Espen, Nasjonal kommunikasjonsmyndighet
Last ned bilde
John-Eivind Velure, Avdelingsdirektør Spektrumsavdelinga i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet
John-Eivind Velure, Avdelingsdirektør Spektrumsavdelinga i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet
Last ned bilde
Nicolai Gerrard, Nkom og Tomas Levin, Statens vegvesen fra jammetest 2022.
Nicolai Gerrard, Nkom og Tomas Levin, Statens vegvesen fra jammetest 2022.
Last ned bilde

Lenker

Følg pressemeldinger fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye