Flere hamburgere og andre kjøttprodukter trekkes fra markedet
Mattilsynet har styrket mistanke til hamburgere som smittekilde til et utbrudd av E. coli(EHEC)-infeksjon. Nordfjord Kjøtt trekker tilbake flere ulike produkter laget med samme råvare.
De nye produktene som trekkes tilbake er:
- Hamburger classic (Best før-dato 08.03.2024, 09.03.2024, 29.03.2024, 30.03.2024, 01.04.2024)
- Prima Hamburger (Best før-dato 21.01.2024, 25.03.2024, 30.03.2024, 31.03.2024, 06.04.2024)
- Trippel cheese hamburger (Best før-dato 26.03.2024)
- Bacon Burger (Best før-dato 22.01.2024, 05.02.2024)
- Kjøttdeig 14 % (Siste forbruksdag 21.07.2023)
- Karbonadedeig (Siste forbruksdag 25.03.2023, 26.03.2023, 28.03.2023, 23.07.2023)
- Kjøttkakedeig (Siste forbruksdag 15.05.2023)
- Big Beef burger (Siste forbruksdag 20.07.2023, 22.07.2023)
- Burger Jalapeño (Siste forbruksdag 14.05.2023, 15.07.2023)
Mer informasjon om produktene som er trukket finnes på Matportalen.no.
Produktene som trekkes tilbake har blitt solgt hos Rema 1000. Produktene er fjernet fra butikkene, men forbrukere kan fortsatt ha disse hjemme i fryseren.
Hamburgere skal alltid være godt gjennomstekt
Alt rått kjøtt, også det som er fryst, inneholder bakterier. Noen av disse kan gjøre deg syk.
– Mattilsynet anbefaler alltid at hamburgere skal gjennomstekes for at de skal være trygge. Vask også hender og utstyr etter berøring med både fryste og ferske hamburgere. Bakteriene tåler frysing godt sier Catherine Signe Svindland, seniorrådgiver i seksjon biologisk mattrygghet i Mattilsynet.
Med gjennomstekt menes en kjernetemperatur på minimum 70 grader. Særlig utsatte grupper som små barn, gravide og andre med nedsatt immunforsvar, kan bli svært syke av medium stekte hamburgere.
Utbruddsetterforskningen fortsetter
Mistanken til disse produktene har blitt styrket som følge av nye pasientintervjuer og et omfattende sporingsarbeid i matkjeden. I tillegg har Mattilsynet mottatt rester av to pakker hamburgere fra ulike pasienter. Foreløpige prøveanalyser fra Veterinærinstituttet har bidratt til å styrke mistanken mot hamburgere og mot et nytt parti av samme hamburgertype.
Til nå er det påvist smitte hos 17 personer med bakterien E.coli O26. Dette er et av de største utbruddet av sitt slag i Norge siden 2006.
– Mattilsynet fortsetter med ytterligere sporing. Det kan ikke utelukkes at andre produkter også vil bli trukket tilbake, sier Svindland.
Mattilsynet samarbeider med Folkehelseinstituttet, Veterinærinstituttet og kommuneoverleger.
- Les mer hos Folkehelseinstituttet: Gjennomstek hamburgere og kjøttdeigprodukter – også de fryste!
Hamburger er ikke biff
Farlige E. coli-bakterier, som EHEC, finnes hos enkelte storfe og sau og kan komme over på kjøttet under slakting. Det skal veldig få bakterier til for å gi sykdom hos folk.
– Hele biffer er tilnærmet sterile på innsiden. Ved kverning av kjøtt blir imidlertid bakteriene på overflaten av kjøttstykkene jevnt fordelt i hele produktet. Bakteriene får lett tilgang til næringsstoffene i kjøttet og gode vekstvilkår. Dersom kvernet kjøtt ikke stekes tilstrekkelig, vil bakteriene i midten kunne overleve, sier Svindland.
Bakteriene tåler frysing godt. Pass på god kjøkkenhygiene når du håndterer fryste kjøttprodukter og vask deg godt på hendene etter håndtering.
Generelle råd om god kjøkkenhygiene
- All farsemat (kjøttdeig, hamburgere, kjøttkaker o. l.) skal være godt gjennomstekt eller gjennomkokt.
- Andre kjøttprodukter bør være godt stekt på overflaten.
- Vask hendene godt dersom du har tatt på kjøtt og kjøttprodukter også de fryste.
- Unngå upasteurisert melk og produkter laget av upasteurisert melk.
- Grønnsaker som skal spises rå bør skylles godt og tørkes.
- Oppbevar maten ved kjøletemperatur (+4°C).
- Vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider
- Vask kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av rå og fryste råvarer, før utstyret brukes til annen mat.
- Se video om hvordan du kan spre bakterier når du lager mat: Køkkenhygiejne i hjemmet (Fødevarestyrelsen)
Kontakter
Andre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Vintertid: 09:00-11:00 og 12:00-15:00
Sommertid: 09:00-11:00 og 12:00-14:30 (15. mai til 15. september)
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noBilder









Om oss
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Mattilsynet har kontrollert fiskeslakterier1.12.2023 11:22:19 CET | Pressemelding
Mattilsynet har kontrollert 28 slakterier som slakter oppdrettsfisk. De aller fleste oppfylte kravene til godkjenninger. Enkelte måtte bedre rutinene for å hindre smitte av sykdom til omgivelsene, og mange måtte rette opp bruken av bedøvelsesutstyret slik at fisken ble ordentlig bedøvet før avliving.
Geiteflokken på Kvist må avvikles, men ikke nødvendigvis avlives30.11.2023 12:59:55 CET | Pressemelding
Geiteholdet som bor ute i villmarken i Kvist i Balestrand, må avvikles innen 15. mai 2024. Det har klagesaksenheten i Mattilsynet nå endelig avgjort. Men vedtaket åpner for flere alternativer til avvikling enn avliving.
Store forskjeller i innhold mellom plantebaserte og glutenfrie produkter, og sammenlignbare produkter med kjøtt, melk og gluten29.11.2023 14:09:29 CET | Pressemelding
Det er store forskjeller i innhold av næringsstoffer, tilsetningsstoffer og kontaminanter mellom produkter som er plantebaserte og glutenfrie produkter, og sammenlignbare produkter som inneholder kjøtt, melk og gluten. Forskjellene kan stort sett spores tilbake til råvarene, og eventuell berikning med vitaminer og mineraler.
Lite forskning om effekter av konsistensmidler på fordøyelseskanalen29.11.2023 14:07:24 CET | Pressemelding
En kartlegging av forskning på effekter av konsistensmidler på fordøyelseskanalen, viser at det er gjort lite god forskning og at forskningen som er gjort er generelt lite relevant for å vurdere langtidsvirkninger.
Mattilsynet i ny drakt for å jobbe mer effektivt og brukervennlig, og møte lovkrav22.11.2023 09:51:38 CET | Pressemelding
Med det nye utrykket vårt kan vi kommunisere og veilede mer effektivt, dekke bredden i samfunnsoppdraget bedre, og vise at vi ønsker å hjelpe.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom