Brennaktuell batterikampanje - avfallsbransjen ønsker å snu den farlige utviklingen

Nesten 80% av brannene på gjenvinningsanlegg med kjent årsak skyldes feilsorterte batterier (kilde: Norsk Industri). En fersk batterikampanje fra en samlet bransje skal bidra til mindre feilsortering.
– Brannrisikoen gjelder hele verdikjeden, fra avfallet blir samlet inn, i transportetappen og på gjenvinningsanlegget. Feilsorterte batterier er faktisk en trussel mot hele vår sirkulære fremtid, sier Stine Helgeland, daglig leder i LOOP - Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning.
– Stadige branntilløp gir høyere forsikringspremie og bremser utviklingen med å få på plass flere og moderne gjenvinningsanlegg, i tillegg til at verdifulle ressurser som kunne vært gjenvunnet går tapt. Med denne kampanjen ønsker vi å bidra til folkeopplysning om hvordan batterier skal sorteres riktig, slik at vi sammen kan snu den farlige utviklingen.
En samlet bransje står bak kampanje
LOOP-Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning har utviklet og organisert kampanjen, basert på innsikt og tilbakemeldinger fra alle som samler inn og gjenvinner batterier.
Kampanjen blir realisert takket være en engasjert bransje som har gått sammen i et spleiselag. Finansieringsgruppen består både av Avfall Norge, Batteriretur, ERP Norway, Franzefoss, NORSIRK, Norsk Metallgjenvinning, Norsk Resy, Norsk Returkartong, Plastretur, Recipo, RENAS, Romerike Avfallsforedling IKS (ROAF) og Sirkel.
Plikt til å ta i mot
Norgesgruppen ruller i disse dager ut splitter nye innsamlingsdunker for batterier, lyspærer og småelektronikk i alle sine butikker. Dunkene er tydelig merket med sorteringsmerker og er produsert i metall for brannsikkerhet. Dunkene har i tillegg en teip-dispenser slik at kundene selv kan teipe batteriene før de leverer dem. Selv om batteriene er oppbrukt, er det ofte litt restenergi igjen i dem. Ved å teipe polene unngår man at de kommer i kontakt med hverandre og utløser brann.
– De nye dunkene er et viktig bidrag til å få samlet inn flere batterier på en forsvarlig måte, sier Helgeland. Vi gleder oss stort over at disse er på plass i butikker over hele landet! Nå håper vi andre vil følge etter, for som det står i Avfallsforskriften har alle som selger batterier også plikt til å ta i mot og informere om riktig sortering av brukte batterier.
Synlige sorteringsmerker
Den nasjonale merkeordningen for kildesortering ble lansert i 2020, etter et omfattende samarbeidsprosjekt ledet av LOOP og Avfall Norge. Målet var å gjøre det enkelt for folk å kildesortere og harmonisere kildesorteringssystemet. I en fersk undersøkelse Opinion gjennomførste på vegne av LOOP (aug. 2023) sier 62% at de har lagt merke til merkeordningen – en solid økning fra 26% i 2021.
– Norges befolkning har blitt godt kjent med sorteringsmerkene for blant annet plast, papir, glass- og metallemballasje og restavfall. Nå må vi gjøre sorteringsmerket for batterier mer kjent! For jo mer utbredt disse merkene blir, jo enklere blir det å kildesortere riktig. Vi ønsker oss et system der innbyggerne møter sorteringsmerket alle steder der brukte batterier kan leveres, både i butikker og på gjenvinningsstasjoner.
Kort og tydelig budskap
Kampanjen består av animerte filmsnutter, stillbilder og annonser. Det rene, grafiske uttrykket er enkelt å forstå og gjennom raske animasjoner får man formidlet mye på kort tid.
Sortere.no er landingsside for kampanjen. Her kan du lære mer om sortering av batterier og hvorfor dette er viktig med tanke på brann, miljøgifter på avveie og ressursutnyttelse.
– Vi ønsker inntrykket man sitter igjen med etter å ha sett kampanjen er:
“Oi! Kan batterier i restavfallet skape brann? Det visste jeg ikke. Så bra noen forteller meg hvor de egentlig skal kastes. Det er jo egentlig veldig enkelt”, avslutter Mari Dyrkorn Tjora som er ansvarlig for kampanjen i LOOP - Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning.
Nøkkelord
Kontakter
Stine HelgelandDaglig lederLOOP
Tel:957 44 173stine@loop.noMari Dyrkorn TjoraAnsvarlig for kommunikasjon og innsikt
Tel:958 66 608mari@loop.noBilder


Lenker
Om LOOP - Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning

Kjølberggata 21
0653 Oslo
24 02 20 09http://www.loop.no
LOOP - Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning er en ideell stiftelse som skaper kommunikasjon og tjenester som gjør det enklere å kaste mindre og sortere mer. Vår visjon er en jordklode i balanse der ressursene brukes igjen og igjen – i en LOOP.
Vi driver Sortere, LOOP Miljøskole og Den nasjonale merkeordningen for kildesortering.
Følg pressemeldinger fra LOOP - Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra LOOP - Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra LOOP - Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning
30 000 elever på nasjonal bærekraftsuke med Håvard Tjora og LOOP Miljøskole29.9.2023 10:30:00 CEST | Pressemelding
Årets nasjonale bærekraftsuke fra LOOP Miljøskole var en suksess. I tre livesendinger lærte elever over hele landet om hva hver enkelt av oss kan gjøre for å ta vare på jordas ressurser.
Nå blir det enklere å kildesortere på Arendalsuka3.8.2023 08:00:00 CEST | Pressemelding
LOOP, Arendalsuka og Arnas har som mål å gjøre det enklere å kildesortere under årets arrangement. Med 150.000 besøkende og over 1900 arrangementer i løpet av 5 dager er det viktig å ha et godt system for kildesortering på plass.
Nå må alle sortere på hytta!14.3.2023 14:16:23 CET | Pressemelding
1. januar 2023 kom en ny lov som sier at alle kommuner er pålagt å sikre kildesortering for alle - også på hytta!
#5forhvalen – rydd verdens hav på farta22.8.2018 14:42:21 CEST | Pressemelding
Du har sikkert hørt at fem om dagen er bra for deg. Men visste du at det også er bra for miljøet?
Hva forvandles juleavfallet til?18.12.2015 10:47:31 CET | Pressemelding
Nyhetene florerer av tips rundt å tenke miljøvennlig i julen og hvordan man skal kaste eller fokusere på gjenbruk. Bak kulissene jobbes det på spreng for å sikre at det som kastes blir utnyttet så godt som mulig til fordel for forbruker, miljø og samfunn.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom