Økosatire om overflods-Norge

Del

Benedicte Meyer Kronebergs nye roman tar et oppgjør med nordmenns havesyke og utforsker sorg, meningen med livet og behovet for kontroll. 

Romanen «La Alveberget leve!» følger Hildur som mister mannen sin og får tilværelsen snudd på hodet. Så lenge hun kan huske har hun vært opptatt av å ha kontroll. Hun har gjort alt hun kan for at livet skal være ryddig og forutsigbart for familien sin, men etter ektemannens død, blir lærerjobben, rutinene og hverdagen blottet for mening.  

– Kroneberg går med denne romanen nye veier i sitt betydelige forfatterskap. Hun skriver klokt og innsiktsfullt om hvordan sorg kan få et menneske til å revurdere synet på tilværelsen. Med sin særegne humor skaper Kroneberg et persongalleri man sent vil glemme, sier sjefredaktør, Dan Andersen.

-Nordmenns havesyke raserer naturen

«La Alveberget leve!» er ikke bare en solid roman om sorg, det er også en skarp økosatire farget av Kronebergs sterke miljøengasjement. Forfatteren har latt seg inspirere av konflikten rundt utbyggingen av et svært hyttefelt i sin hjemkommune Arendal. 

– Dagens hytter er forbrukspalasser som viser den norske overfloden. De siste tjue årene har hytteutbyggingen slått alle rekorder. Nordmenns havesyke raserer fjellheimen og kystlinja, sier Kroneberg. 

Akkurat dét blir også et viktig vendepunkt for romankarakteren Hildur. Når et hyttefelt planlegges i edelløvskogen på Alveberget våkner en ny forståelse i Hildur, ikke bare av livet, men også av døden og hvordan alt henger sammen. 

– Bare tenk på hvordan trærne henger sammen for eksempel, under jorden, som gjør at de kan advare hverandre, overføre kunnskap og vise hverandre omsorg. Ja, for forskning har vist at trær kan holde stubbene til gamle slektninger i live, lenge etter at de er døde, og det rører romankarakteren, forteller Kroneberg. 

«La Alveberget leve!» lanseres 21. september i Arendal. Vel møtt! 

Les mer om boka her. 

Ta kontakt for anmeldereksemplar, PDF eller intervju. 

Kontakter

Bilder

"La Alveberget leve!" lanseres 21. september.
"La Alveberget leve!" lanseres 21. september.
Last ned bilde
Foto: Mona Hauglid
Foto: Mona Hauglid
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Bonnier Norsk Forlag

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Bonnier Norsk Forlag på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Bonnier Norsk Forlag

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom