Informasjonskontoret for farge og interiør

Du rekker fortsatt å male huset

Del

Sommeren har bydd på mye rart av vær, og det meste av det har gjort maling av kledning til et umulig prosjekt mange steder i Norge. Hvis du ikke rakk å male i sommer, bør du hive deg rundt nå.

MÅ MALES: En dårlig sommersesong mange steder i Norge har gjort at mange har måttet utsette malerjobben.
MÅ MALES: En dårlig sommersesong mange steder i Norge har gjort at mange har måttet utsette malerjobben. Chera Westman/ifi.no

Tekst: Emma Wold/ifi.no // Foto: Chera Westman/ifi.no

Artikkel til fri bruk i media mot kreditering.

..............................................................................................................................................................................

For Sør-Norge har været i sommer vært bløtt, og flere steder i Nord-Norge har det vært altfor varmt. Å male når det regner vet mange at ikke er god idé, men i stekende sol kan malingen bli overopphetet, vanskelig å jobbe med og du kan få solblærer. Det har ført til at mange har måttet vente med jobben.

Er huset vasket, og du har verktøy og malingen klar hjemme, trenger du bare en helg med lovende vær og ingen andre planer.

Unngå kveldsarbeid

Om høsten er det gjerne dugg på gresset både når vi står opp og når ettermiddagen kommer sigende. Dugg setter seg også på kledningen, og kan være skadelig for herdeprosessen til malingen.

– Det er mye høyere luftfuktighet på høsten, spesielt på lavlandet, sier Per Myhre, teknisk sjef hos Nordsjö. – Et godt tidspunkt å male på er mellom 10 og 14, litt avhengig av hvor man bor så klart. Da får malingen tid til å tørke en stund før temperaturen synker ordentlig og duggen legger seg på overflaten.

Chera Westman, teknisk rådgiver i IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør, er enig med Myhre.

– Hvor lang tid en maling trenger på å tørke er angitt på boksen, eller i faktabladet som hører med produktet. Det er viktig å huske at angitt tid gjelder ved optimale forhold, altså rundt 23 grader i luften og 50 prosent relativ luftfuktighet. Lavere temperaturer eller høyere luftfuktighet gjør at det tar lengre tid før malingen tørker. Man må avslutte arbeidet tidsnok til at malingen rekker å bli godt skinntørr og vel så det, før duggen kommer.

Duggmatting

En typisk konsekvens av at duggen legger seg på nymalt maling, er fenomenet duggmatting. Når det legger seg et lag fuktighet utenpå maling som ikke har tørket nok, påvirker det selve tørkeprosessen, og kan gå ut over det ferdige resultatet. Duggmatning opptrer som områder med synlig glansforskjell på en nymalt flate.

– Det som er oppi bøtta er en bløt væske, som skal bli til en sterk film som skal holde seg i mange år, forklarer Myhre. Tørkeprosessen er derfor ganske sensitiv.

Duggmatting er tradisjonelt et større problem på oljebaserte produkter, og produkter med høyere glansgrader, men også moderne, matt akrylmaling kan få sjenerende matte områder. Er man uheldig, vil det vise seg som store flekker med ulik glansgrad, og noen farger viser mattingen tydeligere enn andre.

– Det er veldig typisk at man blir fristet til å gjøre seg ferdig, gjerne fordi stillaset skal ned, man skal reise videre, eller fordi det bare er så-og-så mye igjen på veggen. Men malerarbeider om høsten er fulle av slike feller. Ta mindre felt av gangen, og mal i kortere perioder av gangen, sier Myhre.

Fuktighet og temperatur

For å være sikker på at veggen er tørr nok å male på etter vask eller regnvær, bør du gå til innkjøp av en fuktmåler. Disse koster ikke så mye, og sparer deg for ubehagelige overraskelser som kommer av fuktig treverk under fersk maling.

De fleste malingsleverandører anbefaler at kledningens relative fuktighet (RF) ikke oversiger 16 prosent. Mål på flere steder på veggen før du setter i gang med malingen, og dobbeltsjekk mer fuktutsatte steder på veggen som rundt vinduer, ved endeved og de veggene som får minst sol på seg.

Når det kommer til temperatur, vil det alltid være opplyst hvor lav temperaturen kan være for det aktuelle produktet. Vanntynnede malinger og beiser har ofte en nedre grense på fem grader. Oljebaserte produkter kan ofte brukes når det er enda litt kaldere, men den blir tykkere og tyngre å jobbe med. Det er også ikke behagelig å jobbe utendørs i slike temperaturer, og kan malejobben utsettes kan det være like greit å vente til neste sommer.

Gjør deg klar allerede nå

– Du rekker fortsatt å male huset, men du bør ikke vente så mye lenger. Start med veggen som trenger det mest, og gjør den helt ferdig før du eventuelt går videre med neste vegg, sier Westman.

Er planen din å få malt huset før vinteren, kan det være du skal ta en tur innom butikken på vei hjem fra jobb allerede i dag. Står maling og utstyr klart hjemme, sparer du tid når værmeldingen endelig ser god ut.

– Du kan stå mye lenger med penselen i hånda en sommerdag, enn du kan om høsten. Følg med på været, gi deg tidlig nok, oppfordrer Myhre avslutningsvis.

Nøkkelord

Kontakter

Chera WestmanDesksjef/informasjonskonsulentIFI - Informasjonskontoret for farge og interiør

Tel:404 31 080chera@ifi.no

Bilder

MÅ MALES: En dårlig sommer mange steder i Norge, har gjort at mange malerarbeid har blitt utsatt.
MÅ MALES: En dårlig sommer mange steder i Norge, har gjort at mange malerarbeid har blitt utsatt.
Last ned bilde
BLIR FORT IVRIG: - Ta mindre felt av gangen, og mal i kortere perioder av gangen, sier Per Myhre, teknisk sjef hos Nordsjö.
BLIR FORT IVRIG: - Ta mindre felt av gangen, og mal i kortere perioder av gangen, sier Per Myhre, teknisk sjef hos Nordsjö.
Last ned bilde
MÅL: Bruk en fuktmåler når du skal forberede deg på malerarbeid på høsten. Da er du sikker på at kledningen er tørr nok til å bli malt på.
MÅL: Bruk en fuktmåler når du skal forberede deg på malerarbeid på høsten. Da er du sikker på at kledningen er tørr nok til å bli malt på.
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Informasjonskontoret for farge og interiør

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Informasjonskontoret for farge og interiør på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Informasjonskontoret for farge og interiør

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom