Meieriprodukter til eldre på sykehjem kan forhindre beinbrudd
Basert på banebrytende forskning har Sandra Iuliano gjort oppsiktsvekkende funn om hvordan mat kan fungere som medisin. Hennes studie er interessant og viktig for både eldre, kliniske ernæringsfysiologer, de som lager maten til eldre og politiske beslutningstakere, mener Ellen Ulleberg, fagsjef i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).
Studien har oppsiktsvekkende gode resultater blant dem som inntok mer meieriprodukter, og viser til; 11 % nedgang i fall, 33 % reduksjon i brudd og 46 % reduksjon i hoftebrudd.
– Resultatene fra studien er slående, og viser nesten 50 prosent reduksjon i hoftebrudd blant eldre på sykehjem dersom de fikk mer meieriprodukter, sier Ulleberg.
Fra forskning til praksis
Det blir stadig flere eldre i landet, og de fleste politikere er samstemte om bedre praksis i norsk eldreomsorg. Dette så vi tydelig gjennom valgkampen nylig.
– Hvis vanlige matvarer som melk, ost og yoghurt kan redusere beinbrudd med 46 prosent på norske sykehjem mener vi det bør bli større fokus på å bedre kostholdet til eldre – både for de på sykehjem og blant de som mottar hjelp i eget hjem. En slik praksis kan bety bedre liv for den eldre og penger spart i helsevesenet, avslutter Ulleberg.
Tar debatten med politikere og fagpersoner på Litteraturhuset 19. september
Tirsdag 19. september inviterer Opplysningskontoret for Meieriprodukter til debatt der vi spør Kan fall og beinbrudd blant eldre bekjempes med mat? Det blir faglige innlegg fra overlege og professor Haakon Meyer og klinisk ernæringsfysiolog Anne Torbergsen. Vi får også celebert besøk av Dr. Sandra Iuliano, en australsk forsker som har gjort noen oppsiktsvekkende funn rundt hvordan mer meieriprodukter i kostholdet til de som bor på sykehjem kan bidra til å drastisk redusere forekomsten av fall og med det beinbrudd. Det betyr bedre liv for den eldre og penger spart i helsetjenesten!
I den påfølgende debatten møtes klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius, leder i Kost- og ernæringsforbundet, Arnt Steffensen samt Tove Elise Madland (AP) og Gøril Andersen (FrP). De skal diskutere hvordan vi kan gå fra kunnskap til handling slik at vi på en trygg og effektiv måte kan få til et godt kosthold innen de rammene som finnes i eldreomsorgen.
Sted og tid: Litteraturhuset, kl 9-13
Sandra Iuliano kommer til Oslo søndag ettermiddag og blir til onsdag morgen (20.9). Hun kan gjerne intervjues.
Om studien
- Totalt 60 sykehjem i Australia, over en periode på to år.
- Halvparten fikk dobbel mengde (3,5 porsjoner) meieriprodukter daglig. I all hovedsak ost, melk og yoghurt i forskjellige former.
- Andre halvparten fikk servert vanlig kosthold med i snitt 2 porsjoner meieriprodukter daglig.
- Det ble målt fall, brudd og dødelighet.
- Resultat etter to år: 11 % reduksjon i fall, 33 prosent reduksjon i brudd og 46 % reduksjon i hoftebrudd.
Referanse:
Iuliano S, Poon S, Robbins J, Bui M, Wang X, De Groot L, et al. Effect of dietary sources of calcium and protein on hip fractures and falls in older adults in residential care: cluster randomised controlled trial. BMJ. 2021;375:n2364. doi: 10.1136/bmj.n2364
Kontakter
Stine WickmannKommunikasjonsrådgiverMelk.no
Tel:48891999stine@melk.noBilder
Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Matskam øker i julen: Kvinner topper statistikken27.12.2024 04:00:00 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at stadig flere føler på dårlig samvittighet for maten de spiser i desember. Over halvparten av oss – 59 prosent – sier at vi kjenner på matskam i forbindelse med julen, en økning fra 51 prosent i fjor. Verst står det til for kvinner.
Riskrem - dessertfavoritt på julaften21.12.2024 05:00:00 CET | Pressemelding
Riskrem er og blir nordmenns store juledessert. Over halvparten av oss, hele 54 prosent, har denne klassikeren på bordet på julaften. Det viser en ny undersøkelse gjort av Norstat for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
6 grep for mindre matsvinn og dårlig samvittighet i jula18.12.2024 05:00:00 CET | Pressemelding
Mange handler inn altfor mye mat til jul, noe som fører til unødvendig matsvinn. Hele 43 prosent oppgir at å kaste mat i jula gir dem dårlig samvittighet, ifølge nye undersøkelser av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
5 gode nyheter for melk og meieri i 202417.12.2024 10:20:34 CET | Pressemelding
Det har vært et godt år for meierisektoren. Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) har samlet de beste nyhetene. - 2024 har vært unikt, sier Ida Berg Hauge, direktør i MELK.
Julegrøt: 3 av 4 nordmenn elsker den12.12.2024 06:30:00 CET | Pressemelding
For mange er julegrøt selve smaken av jul, og en ny undersøkelse fra Norstat utført på vegne av Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at tre av fire nordmenn spiser julegrøt minst én gang i desember. Julegrøt er en tradisjon som skaper samhold, enten det er med familie, venner, naboer eller kollegaer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom