Meieriprodukter til eldre på sykehjem kan forhindre beinbrudd

Basert på banebrytende forskning har Sandra Iuliano gjort oppsiktsvekkende funn om hvordan mat kan fungere som medisin. Hennes studie er interessant og viktig for både eldre, kliniske ernæringsfysiologer, de som lager maten til eldre og politiske beslutningstakere, mener Ellen Ulleberg, fagsjef i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).
Studien har oppsiktsvekkende gode resultater blant dem som inntok mer meieriprodukter, og viser til; 11 % nedgang i fall, 33 % reduksjon i brudd og 46 % reduksjon i hoftebrudd.
– Resultatene fra studien er slående, og viser nesten 50 prosent reduksjon i hoftebrudd blant eldre på sykehjem dersom de fikk mer meieriprodukter, sier Ulleberg.
Fra forskning til praksis
Det blir stadig flere eldre i landet, og de fleste politikere er samstemte om bedre praksis i norsk eldreomsorg. Dette så vi tydelig gjennom valgkampen nylig.
– Hvis vanlige matvarer som melk, ost og yoghurt kan redusere beinbrudd med 46 prosent på norske sykehjem mener vi det bør bli større fokus på å bedre kostholdet til eldre – både for de på sykehjem og blant de som mottar hjelp i eget hjem. En slik praksis kan bety bedre liv for den eldre og penger spart i helsevesenet, avslutter Ulleberg.
Tar debatten med politikere og fagpersoner på Litteraturhuset 19. september
Tirsdag 19. september inviterer Opplysningskontoret for Meieriprodukter til debatt der vi spør Kan fall og beinbrudd blant eldre bekjempes med mat? Det blir faglige innlegg fra overlege og professor Haakon Meyer og klinisk ernæringsfysiolog Anne Torbergsen. Vi får også celebert besøk av Dr. Sandra Iuliano, en australsk forsker som har gjort noen oppsiktsvekkende funn rundt hvordan mer meieriprodukter i kostholdet til de som bor på sykehjem kan bidra til å drastisk redusere forekomsten av fall og med det beinbrudd. Det betyr bedre liv for den eldre og penger spart i helsetjenesten!
I den påfølgende debatten møtes klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius, leder i Kost- og ernæringsforbundet, Arnt Steffensen samt Tove Elise Madland (AP) og Gøril Andersen (FrP). De skal diskutere hvordan vi kan gå fra kunnskap til handling slik at vi på en trygg og effektiv måte kan få til et godt kosthold innen de rammene som finnes i eldreomsorgen.
Sted og tid: Litteraturhuset, kl 9-13
Sandra Iuliano kommer til Oslo søndag ettermiddag og blir til onsdag morgen (20.9). Hun kan gjerne intervjues.
Om studien
- Totalt 60 sykehjem i Australia, over en periode på to år.
- Halvparten fikk dobbel mengde (3,5 porsjoner) meieriprodukter daglig. I all hovedsak ost, melk og yoghurt i forskjellige former.
- Andre halvparten fikk servert vanlig kosthold med i snitt 2 porsjoner meieriprodukter daglig.
- Det ble målt fall, brudd og dødelighet.
- Resultat etter to år: 11 % reduksjon i fall, 33 prosent reduksjon i brudd og 46 % reduksjon i hoftebrudd.
Referanse:
Iuliano S, Poon S, Robbins J, Bui M, Wang X, De Groot L, et al. Effect of dietary sources of calcium and protein on hip fractures and falls in older adults in residential care: cluster randomised controlled trial. BMJ. 2021;375:n2364. doi: 10.1136/bmj.n2364
Kontakter
Stine WickmannKommunikasjonsrådgiverMelk.no
Tel:48891999stine@melk.noBilder

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
36 % får dårlig samvittighet for matsvinn i jula18.12.2025 10:22:03 CET | Pressemelding
Nye tall viser at mange nordmenn får en dårlig følelse når mat havner i søpla i jula. Hele 36 prosent oppgir at de får dårlig samvittighet for matsvinn, viser en fersk undersøkelse fra Norstat, gjennomført på vegne av Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Smørforbruket øker – smaken av norsk jul står sterkt17.12.2025 07:32:00 CET | Pressemelding
Nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at smørforbruket har økt med 4,4 % fra i fjor og hele 6,6 % siden 2021. Fløteforbruket har økt, med 2,1 % fra i fjor.
Nordmenn elsker julegrøt28.11.2025 08:24:03 CET | Pressemelding
Tre av fire nordmenn spiser julegrøt i løpet av desember – og blant dem under 45 år gjelder dette hele åtte av ti. Det viser en fersk Norstat-undersøkelse utført for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Tallene viser at julegrøt fortsatt er en av de mest populære tradisjonene våre i adventstiden.
Opptur for melk og grove kornprodukter27.11.2025 11:02:55 CET | Pressemelding
Ferske tall fra Helsedirektoratets *Utviklingen i norsk kosthold 2025* viser en positiv utvikling for noen av de viktigste basisvarene i norsk kosthold. Etter flere år med nedgang flater melkeforbruket nå ut, og flere melkeprodukter viser vekst. Samtidig øker sammalt mel (fullkorn) – for første gang siden 2018.
Kvarg vokser 59 % i Q3 – i takt med sterk proteintrend26.11.2025 05:30:00 CET | Pressemelding
Kvarg har gått fra å ligge litt under radaren til å bli en av de tydeligste driverne i ferskostkategorien. Tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at salget økte nesten 60 % i tredje kvartal, sammenlignet med samme periode i fjor.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
