Grappa Musikkforlag AS

Musikkutsendelse: Folkemusikk-festbandet Gangar har på kort tid blitt en av Norges største eksportører av Norsk folkemusikk - 29. september serverer de endelig debutalbumet!

Del

"Stubb" er en kraftpakke av gamle slåtter i ny forpakning!

Foto: Chris Casp
Foto: Chris Casp

Release: 29.09.2023

Artist: Gangar

Tittel: Stubb

ISRC: NOGHH2302010 - NOGHH2302110

Plateselskap: Heilo 

LYTT HER

LAST NED WAV

Etter de ga ut sin debut-EP «Tre Danser» i 2022 til vill begeistring, følger folkrock-bandet Gangar nå opp med det etterlengtede debutalbumet «Stubb» 29.september. Navnet er tatt fra deres tidligere bandnavn: Gangarstubbgutta. Albumet kommer som et resultat av flere år med hardt og detaljert arbeid. «Stubb» er en samling av materialet gruppa har jobbet med og spilt de siste årene, i tillegg til gjesteopptredener fra nære venner i folkemusikkmiljøet.  

- Etter tre år med stadig raffinering og tilpassing, tror vi at vi har kommet frem til noe bra nok, og at vi kan være fornøyde med det vi gir ut nå. Vi ser på Stubb som hovedretten på en middag, hvor Tre Danser EP (2022) var forretten. Denne middagen håper vi allikevel at har 100 hovedretter! Desserten kommer ikke før en god stund, sier Mattias Thedens. 

Gangar kombinerer norsk folkemusikk med Rock, Metal, og Jazz, og skaper et nytt og spennende musikalsk uttrykk i prosessen. Inspirert av band som AC/DC, Hoven Droven og Meshuggah, gjør Gangar eldgamle melodier tilgjengelig for et allment publikum uten å inngå kompromisser ovenfor tradisjonen. Frontmann og felespiller Mattias Thedens finner melodiene fra gamle opptak, og deretter arrangeres de i fellesskap. Bandmedlemmenes ulike musikalske bakgrunner tilføyer det ekstra kruttet som tar festen til et nytt nivå – og resultatet er en kule av ung energi du sent vil glemme! 

Blant de 11 låtene på albumet er det et stort sprik i sjanger. I og med at Gangar henter inspirasjon fra så mange forskjellige hold, heriblant Folk-metallet i Synnjavinden og Dorisk Reinlender til mer alternative i Skrebua, og videre til real oldschool shuffle-rockabilly eller kubjelle-Dad-rock med Hennar Valborg og Slarkjen. Alt dette kulminerer i den folkrockfesten Gangar har reist rundt i Norge og Europa med de siste par årene. Mattias Thedens forteller om å overføre det musikalske live-uttrykket til innspilt album:  

- Det har vært en spennende prosess for oss å flytte disse låtene fra scenen til studio. Vi er jo hovedsakelig et live-band, så det blir helt klart en annerledes måte å tenke på. Jeg tror vi har løst det på en bra måte, hvor vi har beholdt energien vi har på scenen, i tillegg til å tilføye et detaljfokus som man ofte må ofre på scenen for showets del. 

null
Cover av Kenneth Lien

På Stubb er det slåtter fra rundt omkring i hele landet. Vi har slåtter fra Bygland, Tovdal, Møre og Romsdal, Rindalen, Telemark og Røros. Melodiene er funnet fra opptak etter Vidar Lande, Salve Austenå, Aslak Brekke, Ole Løseth, Hørkelgaddan, Vegar Vårdal og Patrik Andersson, Sivert Åsebø, Georg Brobakken, Lars Underdal, Øystein Ellefsen, og Hauk Buen. 

Gangar er et formidabelt live-band og musikken knyttes sammen av et forrykende liveshow fylt av energi, publikums-interaksjon, og dans, som garanterer en kveld av høy musikalsk kvalitet, i tillegg til å få liv i dansefoten til samtlige publikummere. I 2022 var Gangar en av fire norske artister invitert til å spille showcase på Nordic Folk Alliance i Göteborg, og spilte på Viljandi Folk Music Festival i Estland, Noorderzon Performing Arts Festival i Groningen, Nederland, og på Delsbostämman i Sverige, i tillegg til flere konserter i Norge. I 2023 hadde Gangar offisiell showcase på Folk Alliance International i Kansas City, USA, og skal spille flere konserter og festivaler i Norge, Sverige, Finnland, Tyskland, Italia, og Ungarn. 

Odd Nordstoga har sett Gangar live, og har dette å si om bandet:  

- Kvar generasjon må ha sitt folkrockband. Med Gangar er stafettpinnen teken og framtida sikra. 

Repertoaret er i konstant utvikling og sammen jobber de kreativt både som mennesker og musikere. Etter opptredener, tar de alltid tid til å reflektere rundt materialet – for så å ta vurdering på om det kan bearbeides på nye måter. Låta «Murukleiven» er et eksempel på en låt som har vært gjennom en slik prosess. Mattias Thedens forteller:  

- Den hadde originalt en mye tregere og friere rytme. Den slo ikke helt an live, bortsett fra bass-soloen hvor Jonas alltid fikk en skikkelig jubel! Da bestemte vi oss for å sette opp tempo, og slenge på en skikkelig disco beat. I tillegg til dette endret vi melodien ved å legge til motiver fra Telemarks formen av slåtten, som i kombinasjon med den opprinnelige Agder formen ble til en ny “Gangar-form” som vi er veldig fornøyde med! For å løfte dette enda et hakk, fikk vi med oss den regjerende norgesmesteren på munnharpe, Kenneth Lien!  

Frontmann og felespiller Mattias Thedens vokste opp i folkemusikkmiljøet i USA og Norge. Han har danset folkedans siden han var 4 år gammel og begynte å spille fele som 9-åring. I 2019 begynte han på bachelor i utøvende folkemusikk på NMH med hovedinstrument hardingfele. Mattias Thedens har blitt fulgt av NRK sin dokumentarserie om norsk folkemusikk som heter «Arven», som blir sendt på NRK i November. Episoden om Thedens heter «Rebellen» og understreker hvordan han er med å løfte norsk folkemusikk til nye høyder, for et nytt og utenlandsk publikum! Mattias takker de som har gjort albumet «Stubb» mulig:  

- Takk til Hans Hinrich Thedens ved Nasjonalbiblioteket som har latt oss få lytte til utallige opptak. Mange av låtene på ‘Stubb’ ble funnet på denne måten. Vi må også takke Anna Gjendem på arkivet i Møre og Romsdal! 

Gangar er Mattias Truell Thedens på fele, Oskar Goedvriend Lindberget på saksofon, Richard Max på el-gitar, Jonas Thrana Jensen på el-bass og Henrik Dullum på trommer.  

«Stubb» er spilt inn ved Athletic Sound i Halden, og er innspilt, produsert og mikset av Dag-Erik Johansen. Mastret ved Øra Mastering i Trondheim av Karl Klaseie. Albumet kommer også på CD og Vinyl. 

Releasekonsert blir på Parkteateret 6.oktober - en uforglemmelig kveld du ikke vil gå glipp av!

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: Chris Casp
Foto: Chris Casp
Last ned bilde
Foto: Chris Casp
Foto: Chris Casp
Last ned bilde
Foto: Chris Casp
Foto: Chris Casp
Last ned bilde
Foto: Chris Casp
Foto: Chris Casp
Last ned bilde
Foto: Chris Casp
Foto: Chris Casp
Last ned bilde
Cover av Kenneth Lien
Cover av Kenneth Lien
Last ned bilde

Lenker

Om Grappa Musikkforlag

Grappa Musikkforlag A/S ble etablert i 1983 og er et av Norges største uavhengige plateselskap. I år 2023 har Grappa 40 års jubileum. 

Grappa Musikkforlag har gitt ut over fire tusen album spredt på ulike labler. Foruten Grappa som favner viser og pop, så utgis klassisk musikk på Simax Classics, folkemusikk og verdensmusikk på Heilo, blues og country på Blue Mood og jazz på Hubro.

Grappa samarbeider med Egmont Kids Media Nordic AS om utgivelse av barnemusikk gjennom Barneselskapet. Grappa samarbeider med Norsk Jazzforum om innspilling og utgivelse av norsk jazz på Odin. Grappa har også et tett samarbeide med Rune Grammofon og Drabant Music.

Andre språk

Følg pressemeldinger fra Grappa Musikkforlag AS

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Grappa Musikkforlag AS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Grappa Musikkforlag AS

Sigrid Moldestad vender tilbake til røtene sine med eit banebrytande folkemusikalbum og bok ho har kalla «Breim»1.12.2023 10:41:26 CET | Pressemelding

Sigrid Moldestad, den anerkjende norske artisten og låtskrivaren, tek eit djupt dykk inn i hjartet av sin kulturarv med sitt komande album «Breim». Etter seks suksessfulle soloalbum som i hovudsak har vore skapt av eigne songar og tekstar, utforskar Moldestad no si rolle som tradisjonsmusikar og leverer eit personleg album som hentar inspirasjon frå røtene.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom