Tolletaten

Tolletaten har beslaglagt 135 000 par falske SWIMS-sko

Del

Beslaget på Oslo Havn er Norgeshistoriens største beslag av falske merkevarer.

BESLAGLAGT: De falske varene er beslaglagt og Tolletaten har anmeldt saken til politiet.
BESLAGLAGT: De falske varene er beslaglagt og Tolletaten har anmeldt saken til politiet. Tolletaten

– Piratkopierte varer høres kanskje harmløst ut for mange. Realiteten er at piratkopiering er en trussel både mot den enkelte og mot næringslivet, mot innovasjonsevnen og mot ærlige arbeidsplasser, sier tolldirektør Øystein Børmer.

En spesiell sak

De første sendingene ankom Oslo Havn i juni i år. Sendingene var fordelt på totalt 20 containere, som til sammen inneholdt i underkant av 135 000 par sko.

Varene var adressert til SWIMS Norges kontorer i Prinsens gate i Oslo. Da varene ikke ble hentet, ble SWIMS kontaktet, som raskt kunne bekrefte at sendingen ikke var deres. Ved nærmere undersøkelser viste det seg at skoene var piratkopierte.

– Denne saken skiller seg ut. I tillegg til det enorme omfanget, har vi ikke noen reell mottaker av varene, slik vi normalt har i andre IPR-relaterte saker, sier Børmer.

Varene er nå beslaglagt og Tolletaten har anmeldt saken til politiet for brudd på tollprosedyrene.

Svært ødeleggende

 – Hadde ikke disse skoene blitt stoppet, ville det vært svært ødeleggende for oss. Dersom skoene hadde vært ekte, ville den totale utsalgsverdien vært på 189 millioner kroner, så det er klart at dette hadde hatt store konsekvenser for bedriften vår, sier office manager Tonje Espinoza i SWIMS Norge.

De falske skoene hadde logo på både produkt og innpakning, men var ikke en direkte kopi av de ekte SWIMS-skoene. De hadde også brukt en udatert versjon av logoen, forteller Espinoza.

– Våre lojale kunder ville raskt sett at dette er en kopi, mens nye kunder kunne fort trodd at dette var ekte vare.

Hun forteller at de aldri opplevd noe liknende før og stusser også over det store opplaget.

– Det virker rart at et så stort antall sko skulle til Norge. Vi spekulerer derfor på om dette eventuelt skulle videre til andre land.

Det de derimot ser mye av, er falske nettsider som utgir seg for å være SWIMS.

– Vi får flere henvendelser ukentlig fra kunder i Norge og EU som har blitt svindlet på falske SWIMS-nettsider. Disse sidene «selger» våre produkter, men tar betalt for en vare som aldri blir sendt. Vi oppfordrer derfor kundene våre til å være sikre på at nettsiden de kjøper fra, er en offisiell nettside eller forhandler av SWIMS-produkter.

For SWIMS er dette Swims.com som videresender besøkende fra Norge til den offisielle norske siden.

– Er du i tvil, ta kontakt med oss, oppfordrer Espinoza.

null
REKORDSTORT: Aldri før har Tolletaten beslaglagt et større antall falske varer.

Gradvis øking

Tolletaten har sett en gradvis økning i tilbakehold av falske varer etter pandemien, hvor antall tilbakehold har steget hvert år de siste årene.

I 2022 ble det tilbakeholdt falske varer til en verdi av 16 millioner kroner, sammenlignet med 2021, hvor det ble tilbakeholdt varer til en verdi av 8 millioner kroner. Det er primært klær, sko og luksusvarer etaten tilbakeholder mest av.

– Piratkopiering berører både næringsliv og forbruker, og har negative ringvirkninger for samfunnsøkonomien, arbeidsplasser, sikkerhet og miljø. For den enkelte kan piratkopier også være direkte farlige, opplyser Børmer.

Farlige kjemikalier, kvelning, elektrisk støt og brann er bare noen av farene man utsetter seg for dersom man kjøper falske varer.

– Dårlig kvalitet på piratprodukter som bremsedeler eller felger kan være kritisk. De som velger å drive med piratkopiering bryr seg heller ikke så mye om andre produktkrav som er innført for å ta vare på liv og miljø. Risikoen er også stor for at du finansierer alvorlig organisert kriminalitet, sier tolldirektøren.

Lav kunnskap om farene ved piratkopier

En landsomfattende undersøkelse fra Tolletaten og Patentstyret fra 2021, viser at forbrukere har lite kunnskap om farene piratkopier representerer.

Blant respondentene svarte over 1 av 5 at de enten har kjøpt, eller mistenker at de har kjøpt, falske varer på nett. 1 av 5 har også en dels aksepterende holdning til piratkopier.

– I dag piratkopieres alle typer varer. Alt fra batterier og matvarer til leker, legemidler, klær, sko, sminke og reservedeler til biler. Da er det viktig at vi som forbrukere styrer klar av piratkopiene de kriminelle miljøene forsyner oss med. For bedriftene er det viktig å registrere rettigheter til varemerker, teknologi og design, slik at de kan agere når de blir kopiert. Beregninger viser at opp mot 30.000 arbeidsplasser i Norge kan være berørt av uønsket kopiering, sier direktør Kathrine Myhre i Patentstyret.

For å gjøre forbrukere mer bevisste på problematikken har Tolletaten, Patentstyret og Kulturdepartementet opprettet nettstedet Velgekte.no.

– Her kan forbrukere få nyttige råd om hvordan de skal unngå å kjøpe piratkopierte varer. Vi er helt avhengig av å ha forbrukerne med på laget for å få bukt med problemet, sier Myhre.

Kontakter

Bilder

Lenker

Om oss

Tolletaten er ein etat under Finansdepartementet. Vi er organisert i seks divisjonar. Det var 1529 tilsette i etaten per 31. desember 2019. Øystein Børmer er tolldirektør.

Følg pressemeldinger fra Tolletaten

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Tolletaten på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Tolletaten

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye