Virke

Jordbruksoppgjør og svak kronekurs bidrar til prisvekst

Del

Årsprisveksten på mat og alkoholfrie drikkevarer var 9 prosent i august. Det viser den siste konsumprisindeksen fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Dermed var årsveksten omtrent på samme nivå som i juli.

- Prisveksten på 9 prosent trekkes opp av importvarer. En viktig årsak var den svake kronekursen. Også landbruksvarer som fikk økt pris i jordbruksoppgjøret bidrar til prisveksten, sier Bendik Solum Whist, bransjedirektør for Virke dagligvare.

Prisveksten i Sverige og Danmark har lenge vært høyere enn den norske, men i disse markedene har vi sett en avtagende trend de siste månedene. De siste tolv månedene har matvareprisene økt noe mer i Sverige enn i Norge, men noe mindre i Danmark. Sistnevnte kan ha sammenheng med at Danmark har fast valutakurs mot euro, mens den norske og svenske kronen har vært svak.

Knalltøff konkurranse i dagligvaresektoren

- Vi har lenge hatt unormalt høy prisvekst i alle ledd i verdikjeden. Likevel har det norske prisnivået på mat økt noe mindre enn i våre naboland, sier Whist.

Han mener det henger sammen med tøff konkurranse imellom dagligvareaktørene.

- Det er klart at knalltøff konkurranse mellom dagligvarekjedene har vært avgjørende for å dempe prisveksten. Om det ikke var for den, ville økningen i priser vært høyere gjennom første halvår, sier Whist.

Nøkkelord

Kontakter

Virke er hovedorganisasjonen for arbeidsgivere i handels- og tjenestenæringen. Det er næringer som står for halvparten av verdiskapingen i Norge. Vi kjemper for våre 25 000 medlemsvirksomheter slik at de er rustet for morgendagen, fordi deres utfordringer er våre utfordringer.

Følg pressemeldinger fra Virke

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Virke på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Virke

Invitasjon til Virkes konjunkturseminar: Slik blir høsten i norsk handel18.9.2023 09:29:46 CEST | Pressemelding

Hvordan ser slutten av 2023 ut for norske handelsbedrifter? Hvilke bransjer vil holde seg sterke i møte med fallende kjøpekraft og økende renter? Virke ønsker velkommen til lansering av årets siste konjunkturapport for 2023. Presentasjonen avholdes på Virkes handelskonferanse den 21. september 10:40 av sjeføkonom Lars E. Haartveit på Colusseum kino. Det vil være tid til en 1-til-1 intervjuer i etterkant. Påmelding: gullik.slagsvold.store@virke.no

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom