Den norske kirke

Valg i Den norske kirke i din kommune

Del

På valgdagen 10. – 11 .september kan tre millioner medlemmer i Den norske kirke også stemme på hvem som skal lede kirken lokalt, regionalt og nasjonalt, som er Norges største medlemsdemokrati.

10.-11. september er er det Kirkevalg i din lokale kommune
10.-11. september er er det Kirkevalg i din lokale kommune Den norske kirke

Etter at over 91.000 har forhåndsstemt digitalt i Kirkevalget, gjelder det nå for andre å stemme fysisk på valgdagen. Muligheten for å stemme i kirkevalget er ofte i samme bygg som kommune- og fylkestingsvalget, eller rett i nærheten.

Finn ditt nærmeste valglokale på kirkevalget.no, eller ta kontakt med kirken lokalt for mer informasjon.

Den norske kirke er med sine over 3,5 millioner medlemmer Norges største medlemsdemokrati, en folkekirke som mange nordmenn verdsetter:

– Vi ser at folk bruker kirken som et samlingssted i krisetider og på de store dagene i livet. Mange er også innom i hverdagen på for eksempel babysang, trosopplæring og eldretreff, sier Kristin Gunleiksrud Raaum som er den øverste folkevalgte i kirken, som leder i Kirkerådet.  

– 83 % av medlemmene er innom kirken, og over halvparten har hatt en samtale med en prest eller en annen kirkelig ansatt i løpet av et år. Det viktig for oss at de som ønsker får anledning til å stemme, sier Raaum. Hun trekker fram de 12 000 frivillige som stiller til valg i år:
– Vi er takknemlig for alle dem som stiller opp og bruker av sin fritid for at kirken skal være en god kraft i lokalsamfunnet.

Fakta:

I Kirkevalget velger kirkens medlemmer hvem som skal styre Den norske kirke de neste fire årene. Den norske kirkes medlemmer bosatt i Norge, fra året de fyller femten år, har stemmerett i 2023. Det velges medlemmer til menighetsråd (lokalt), bispedømmeråd (regionalt) og Kirkemøtet (nasjonalt). For første gang har det vært mulig å forhåndsstemme digitalt, noe mer en 91 000 har gjort. På valgdagen 10. - 11. september kan du stemme i kirkevalget i nærheten av kommunevalget og du kan få bistand til å stemme fysisk av valgfunksjonærer. Det sendes ikke ut valgkort i kirkevalget, men medlemskap kan sjekkes på medlemssiden til Den norske kirke og ditt nærmeste valglokale finner du på kirkevalget.no.

Kontakter

Til redaksjoenen:
Hei fra oss i Den norske kirke. Kirkevalget gjelder 3 millioner nordmenn. I deres nedslagsfelt finnes det frivillige som stiller opp for kirka ved å verve seg til fire år i menighetsråd eller bispedømmeråd. Ta kontakt med den lokale kirka for å få en lokal ildsjel som bruker fritid på å gjøre kirken til en god kraft i lokalsamfunnet. Eller kontakt oss sentralt så skal vi forsøke spore opp noen for dere. Vh

Bilder

Om oss

65 prosent av befolkningen er medlemmer av Den norske kirke. Kirken tilhører den evangelisk-lutherske kirkefamilien. Kirkens ledelse er samlet i Kirkemøtet som består av medlemmene av elleve regionale bispedømmeråd og alle biskopene.

Kirken er inndelt i 1174 menigheter som disponerer 1635 kirkebygg. Mer enn 8000 mennesker arbeider i kirken og over 75.000 er frivillige medarbeidere.

Den norske kirkes virksomhet finansieres over kommunebudsjettene og statsbudsjettet.

Mer himmel på jord

kirken.no

Følg pressemeldinger fra Den norske kirke

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Den norske kirke på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Den norske kirke

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom