Hafslund

Hafslund og Volte får millionstøtte for å lage løsninger som avlaster strømnettet

Del

Enova har tildelt Hafslund og Volte ti millioner kroner for å utforske hvordan små og mellomstore bedrifter kan redusere strømutgifter og generere inntekter ved å frigjøre nettkapasitet og bidra til balanse i energisystemet.

I fremtiden vil kraftbehovet være mye større enn det er i dag. I tillegg vil kraftsystemet være mer uregulerbart og værdrevet enn tidligere, ettersom mye av fossil kraftproduksjon i Europa skal erstattes med vindkraft og solenergi. Behovet for fleksibilitet og andre løsninger som kan holde energisystemet i balanse vil derfor øke kraftig i årene som kommer.

– En overgang til et utslippsfri energisystem er i praksis ikke mulig uten store mengder av energilagring og forbruksfleksibilitet. Derfor er vi glade for at vi, sammen med Volte, har blitt tildelt støtte fra Enova til å lage løsninger som kan bidra til et mer robust energisystem, sier leder i Hafslund Flex, Danny Zaitsev.

Nå starter jakten etter bedrifter og boligselskaper som vil kutte strømutgifter

Arbeidet med å lage gode fleksibilitetsløsninger starter allerede nå i høst og første skritt er å starte innsiktsarbeidet.

– Løsningene våre skal være transparent, oversiktlige og tydelige. Kombinasjonen med Voltes teknologi og innsikt i markedet for små og mellomstore bedrifter samt Hafslund Vekst sin kompetanse, er en viktig brikke i vår satsing på forbruksfleksibilitet. Det vil være til det beste for både kundene og for stabiliteten i strømnettet, sier Kjartan Olsen, CTO i Volte.

Skal tilgjengeliggjøre fleksibilitetsmarkedet for alle

Målet er å realisere løsninger som aggregerer fleksibiliteten til lasteeiere med relativt lavt volum, og demonstrere at også små ressurseiere uten forkunnskaper kan bidra i fleksibilitetsmarkeder via en aggregator. Konkret innebærer det at blant annet bedrifter som ønsker det lar Volte og Hafslund styre deres strømforbruk avhengig av kraftsystemets behov.

I dag er det først og fremst store aktører som deltar i Statnett sine reservemarkeder. Hafslund og Volte ønsker imidlertid å tilgjengeliggjøre fleksibilitetsmarkedet for alle, og ser et stort uutnyttet potensial for fleksibilitet også blant små og mellomstore forbrukere.

– Oslo er et eksempel på en by med mange borettslag og sameier som samtidig har mange små- og mellomstore bedrifter. Her ligger det enormt med uforløst potensial i å styre energiforbruket smartere, til det beste både for dem og stømnettet. Får vi til det vi ønsker her, vil det ta oss ett steg nærmere smarte byer og samfunn, sier Victoria Lervik, direktør for grønne byer og teknologi i Hafslund.

Kontakter

Om selskapene

Om Hafslund

Hafslund er en av Europas største og Norges nest største produsent av fornybar kraft, og eier helt eller delvis mer enn 80 vannkraftverk i Norge. Hvert år produserer vi 21 TWh vannkraft fra våre anlegg og vi leverer 1,9 TWh fjernvarme til 400 000 mennesker og bedrifter i Oslo. Hafslund har en klar vekststrategi for årene som kommer, og satser blant annet på havvind, landbasert vind, solenergi og løsninger som bidrar til smart grønn byutvikling. Selskapet eier 50 prosent av Eidsiva Energi, og med det også Norges største nettselskap, Elvia.

Om Volte

Energiteknologiselskapet Volte ble etablert i 2019 for å utfordre tradisjonelle energiaktører i bedriftsmarkedet på teknologi og transparens. Selskapet bygger det nye toppmoderne energiknutepunktet for næringslivet i Norge ved å kombinere ledende teknologi med avansert dataanalyse og energistyring, for å gi nøyaktig innsikt. Med Voltes energiplattform kan bedrifter bruke mindre strøm på en smartere måte. Volte eies 50/50 av Hafslund og Eviny.

Følg pressemeldinger fra Hafslund

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Hafslund på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Hafslund

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye