Inngår samarbeid om karbonfangst- og lagring
Gasskraftverk på norske oljeplattformer slipper ut 10 millioner tonn CO2 hvert år. Nå har miljøstiftelsen Bellona gått sammen med Ocean-Power for å kutte disse utslippene med karbonfangst- og lagring.

Samarbeidet har som formål å utvikle løsninger for karbonfangst-teknologi i offshore kraftproduksjon som kan redusere utslipp av klimagasser betydelig.
– Bellona jobber for å hindre mer oljeleting på norsk sokkel, og for å fremme overgang til fornybar energi. Samtidig er de direkte utslippene fra norsk olje- og gassvirksomhet store i norsk sammenheng. Vi har kjempet for rensing av gasskraftverk som et viktig tiltak for å kutte store utslipp raskt, og er stolte over å samarbeide med Ocean-Power for å implementere karbonfangst-teknologi, sier teamleder for CCS i Bellona, Eivind Berstad.
Oljeplattformene vil kreve 22,5 terrawattimer strøm fra land i 2030. Det utgjør mer enn 15% av strømforbruket i Norge. Samtidig øker kraftbehovet for elektrifisering på land. Derfor mener partene det er behov for å utvikle løsninger med karbonfangst- og lagring som alternativ til kraft fra land.
– Vårt mål er å bli en klimavennlig strømleverandør offshore, og partnerskapet med Bellona bringer oss nærmere målet. CCS-teknologien vil være en nøkkelfaktor i å redusere karbonutslippene, og vi ser frem til å samarbeide med Bellona for implementering av denne teknologien, sier administrerende direktør i Ocean-Power, Erling Ronglan.
Samarbeidet vil utvikle konsepter der større gasskraftverk med karbonfangst vil kunne erstatte eksisterende gassturbiner på flere plattformer i samme område, og samtidig danne grunnlag for et offshore nett for integrasjon av havvind og hydrogenproduksjon på sikt.
Ocean-Power vil bidra med teknoøkonomisk innsikt og konseptutvikling for installasjoner. Bellona, med sin lange erfaring og kompetanse innen miljøspørsmål og teknologiutvikling, vil bidra med miljøfaglig ekspertise.
Om Ocean-Power AS:
Ocean-Power AS har en ambisjon om å bli en klimavennlig strømleverandør offshore. Ocean-Power tar sikte på å bygge, eie og drifte anlegg, noe som betyr at kundene kan få tilgang til klimavennlig kraft. Ocean-Power AS introduserer et offshore kraftknutepunkt, med høyeffektiv kraftproduksjon ved bruk av gassturbiner kombinert med karbonfangst- og lagring, som resulterer i lave CO2-utslipp.
Nøkkelord
Kontakter
For Ocean-Power:
Erling Ronglan, CEO Ocean-Power
erling.ronglan@ocean-power.no
Eivind BerstadCCS Teamleder
Tel:984 35 747eivind@bellona.noBilder


Om oss
Miljøstiftelsen Bellona er en uavhengig, ideell stiftelse som arbeider med å løse verdens klima- og miljøproblemer. Bellonas tilnærming er teknologioptimistisk og basert på systemtenkning, med mål om å utvikle og fremme løsninger for politikere, offentlig forvaltning og næringsliv. Stiftelsen ble grunnlagt i 1986 og har i dag ca. 60 medarbeidere – deriblant ingeniører, statsvitere, økonomer, biologer, jurister og journalister – fordelt på våre kontorer i Oslo, Brussel, Vilnius og Berlin.
Følg pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljøstiftelsen Bellona på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona
Det varmeste året som er registrert19.3.2025 14:56:27 CET | Pressemelding
I dag publiserte Verdens meteorologiske organisasjon (WMO) "State of the Global Climate 2024". – Viser tydelig hvorfor klimapolitikk også er sikkerhetspolitikk, sier fagsjef Christian Eriksen i Bellona.
– Budsjettet må adressere klima og sikkerhet10.3.2025 13:49:22 CET | Pressemelding
Klimaendringer er vår tids langsiktige eksistensielle trussel. Samtidig har Norge umiddelbare sikkerhetsutfordringer. – EU skal både trygge og omstille. Det må også Norge evne å gjøre, sier fagsjef Christian Eriksen.
– Glad for at statsminister Støre viser lederskap30.1.2025 13:22:08 CET | Pressemelding
– Støre viser lederskap for å få igjennom de tre EU-direktivene – noe annet vil være knefall for desinformasjon og skadelig for vårt forhold til EU. Dette er tre svært viktige miljødirektiver med konsekvenser for Europas sikkerhet som Senterpartiet nå velger å forlate regjeringen for, det er oppsiktsvekkende, sier Bellona-stifter Frederic Hauge.
Motvind i kommentarfeltene29.1.2025 17:19:05 CET | Pressemelding
Det stormer i kommentarfeltene etter at Bellona-stifter Frederic Hauge møtte Motvinds Eivind Salen på NRKs Debatten i går kveld.
Rapport om spredning av klimamyter i sosiale medier23.1.2025 13:06:03 CET | Presseinvitasjon
En ny rapport som Analyse & Tallhar utarbeidet på vegne av Bellona avdekker at nesten halvparten av klimarelaterte kommentarer på norske partier, politikere og medier sine sosiale medier er basert på myter og feilinformasjon om klima. Spredningen av klimamyter øker ved Stortingsvalg, og et stort flertall av kommentarere sår tvil om klimaløninger og klimaforskere. Velkommen til Bellonaforum tirsdag 28.januar klokken 11-13 i Bellonas lokaler i Rådhusgata 28 hvor vi presenterer funnene i rapporten "Omfanget av klimamyter i sosiale mdier" og diskuterer hvordan vi kan sikre en faktabasert klimadebatt i valgkampen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom