Snart får alle Kartverket i lomma
Norges Bank markerer med klingende mynt at det i 2023 er 250 år siden Kartverket ble etablert. En 20-krone med motiv som er inspirert av kartblad trilles ut denne uka. Pressen er invitert til å delta på markeringen fredag 8. september kl. 12.

Sirkulasjonsmynten lanseres på Kartverkets hovedkontor, Kartverksveien 21 på Hønefoss.
Visesentralbanksjef Pål Longva skal overrekke minnemynten til kartverkssjef Johnny Welle. Kunstneren bak minnemynt-motivet, Torgeir Husevaag, er også med på overrekkelsen.
Nasjonal begivenhet
– Vi er stolte over at historien og arbeidet til Kartverket anerkjennes ved utgivelse av denne minnemynten, sier kartverkssjef Johnny Welle.
Kartverket var en betydelig nasjonal begivenhet i en tid da Norge ennå ikke var en egen stat. Kartene bidro til å definere nasjonen. De understøttet forsvaret av territoriet og etableringen av infrastruktur og kommunikasjoner. Og kartene medvirket til at landet, kysten og havet ble tatt i bruk på nye og sikrere måter. Kartverket har i vid forstand formet hvem vi er som nasjon – og spiller fortsatt en svært viktig rolle i dagens samfunn. Det skriver Norges Bank om utgivelsen av minnemynten.
– Dette er ord som gjør meg som øverste leder ydmyk – og motivert til å lede Kartverket inn i de neste 250 årene, sier kartverkssjef Welle.
Stilisert fremstilling av Norge
«Triangeltekst» heter motivet på minnemynten. Det viser en stilisert fremstilling av Norge og Svalbard gjennom 72 pluss 11 rektangler.
Kunstner Torgeir Husevaag var én av fem kunstnere som Norges Bank inviterte til å konkurrere om å lage jubileumsmotivet til minnemynten. Juryens skrev i sin vurdering:
«Den stiliserte fremstillingen av Norge leder tanken mot kartblader, som Kartverket har produsert helt siden det ble opprettet. Den kan også forstås som et bilde dannet av piksler, et uttrykk for de digitale arbeidsformene som dominerer Kartverkets virksomhet i dag.»
Etablert i 1773
Minnemynten gis for å markere etableringen av Kartverket for 250 år siden. Kartverket startet den systematiske geografiske kartleggingen av Norge i 1773. Den gang var navnet Norges Grændsers Opmaaling, også kalt Norges Militære Oppmåling. I 1986 ble Norges geografiske oppmåling og Sjøkartverket samlet under navnet Statens kartverk. I perioden 2004–2007 ble også tinglysingen etablert ved at 87 tingretter én etter én ble overført til Statens kartverk.
Kartverket er i dag øverste myndighet innen kart, geografisk data og offentlige registrering av eiendom (tinglysingsmyndighet).
Minnemynter
Minnemyntene fra Norges Bank gis ut for å markere kulturelle, historiske eller nasjonale hendelser. Tidligere minnemyntutgivelser spenner over alt fra allmenn stemmerett (2013) til grunnloven og hundreårsmarkeringen for unionsoppløsningen 1905–2005.
Nøkkelord
Kontakter
Sissel KanstadPresseansvarlegKommunikasjonsavdelinga i Kartverket
Tel:99 51 38 48sissel.kanstad@kartverket.noMona Strøm ArnøyDirektørRegion- og samfunnskontakt
Tel:91 75 38 43mona.arnoy@kartverket.noLenker
Om oss
Kartverket blei etablert i 1773 og er den eldste tekniske etaten i Noreg som framleis er i drift. Oppgåvene våre har endra seg i takt med digitaliseringa av samfunnet. Vi er ei moderne og innovativ verksemd med blikk for framtida.
Følg pressemeldinger fra Kartverket
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kartverket på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kartverket
Kraftsamler seg for flysikkerheten28.3.2025 10:57:20 CET | Pressemelding
Kraftbransjen jobber på spreng for å nå fristen 1. juli, da alt av lavspentnettet og andre luftfartshindre skal være registrert i Nasjonalt register over luftfartshindre (NRL). Korrekt register gjør det tryggere å fly.
Norges mest øde steder i hver kommune6.3.2025 11:07:47 CET | Pressemelding
Kartverket har telt og talt og laget en liste over hvilket punkt på land i hver kommune som ligger lengst unna menneskelig infrastruktur. Sjekk hvor det mest øde stedet i din kommune er.
Stor kraft i kart og kartdata for samfunnet17.1.2025 14:57:39 CET | Pressemelding
Store nasjonale satsinger på effektivisering og digitalisering av Norge skjer fra Hønefoss, også data som er av samfunnskritisk betydning for nasjonal kontroll og sikkerhet og beredskap.
Sikrere seilas inn mot Bodø havn16.1.2025 14:58:23 CET | Pressemelding
Innseilingen til Bodø havn blir enda tryggere og sikrere etter at Kartverket denne uken ga ut flere høyoppløselige kartfliser i det digitale sjøkartet, som gir bedre oversikt over dybdeforholdene i havnen.
Aldri målt høyere havnivå flere steder langs kysten14.1.2025 14:10:43 CET | Pressemelding
Vannstand og havnivå i Norge 2024 oppsummert: Vi opplevde rekordtidlig stormflo og høyere gjennomsnittlig vannstand langs deler av kysten. En ny rapport om havnivå viser at vi må forberede oss på at havet stiger også langs norskekysten.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom