Kasakhstan satser på økt IKT-eksport til 1 milliard dollar innen 2026

Del

Kasakhstan et betydelig potensial i IKT ved å utnytte sin voksende økonomi og dyktige arbeidsstyrke. Landet har engasjert seg i å videreutvikle sin digitale infrastruktur og satser på teknologisk utvikling for å tiltrekke seg investeringer og fremme innovasjon.

Alibek Narimbai, administrerende direktør i Biometric.Vision. Bilde: digitalbusiness.kz
Alibek Narimbai, administrerende direktør i Biometric.Vision. Bilde: digitalbusiness.kz

President Kassym-Jomart Tokayev opplyste i sin tale til nasjonen 1. september om målet om å øke Kasakhstans IKT-eksport til 1 milliard dollar innen 2026. Han understreket landets bemerkelsesverdige fremskritt innen digitalisering. Landets IKT-industri femdoblet eksportvolumet i fjor. Tokayev forventer at dette vil bli 500 millioner dollar innen slutten av 2023.

Presidenten påpekt viktigheten av kunstig intelligens og behovet for en dyktig arbeidsstyrke i dette feltet. Flere universiteter vil satse på opplæring av ansatte og forskning i denne sektoren. Tokayev tror også at Kasakhstan har potensial til å bli en betydelig leverandør av dataprodukter til verdensmarkedet.

Regjeringen vil ytterligere forbedre investeringsklimaet i landet, blant annet med insentiver for å bygge store datasentre og fremme kasakhiske interesser innen datalagring og -behandling.

Magzhan Madiyev, administrerende direktør i IKT-parken Astana Hub, viser til flere sektorer med betydelig utviklingspotensial, blant annet GovTech (modernisering av offentlig sektor), datautvinning, finansteknologi og de bredere områdene spillutvikling, metavers, virtuell og utvidet virkelighet.

Blant kasakhiske oppstartsbedriftene som viser betydelig potensial er Biometric.Vision som ble grunnlagt av Alibek Narimbai i 2018. Den bruker biometrisk teknologi for ansiktsgjenkjenning og databehandling, for eksempel ved registrering og identifisering i apper, minibanker og programvarer.

Dette selskapet leverer biometriske løsninger til Kasakhstans nasjonalbank og betjener andre kasakhstanske banker, mikrofinansorganisasjoner og forskjellige oppstartsbedrifter, blant annet Naimi.kz. Prosjektet samarbeider også med Kasakhstans utdanningsdepartement og bidrar til administreringen av landets avgangsprøver.

Biometric er på vei inn i verdensmarkedet og har partnerskap med selskaper i Kirgisistan og Usbekistan. I tillegg har oppstartsbedriften åpnet et kontor i Delaware og planlegger å utvide sin virksomhet til Sørøst-Asia, Midtøsten og Nord-Afrika.

Kilde: The Astana Times

Følg pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kasakhstans Ambassade i Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom