NORA – Norwegian Artificial Intelligence Research Consortium

- Klare til å styrke NORAs nasjonale rolle innen kunstig intelligens

Del
NORA ble opprettet i 2019 for å styrke norsk forskning og utdanning innen kunstig intelligens (KI), maskinlæring og robotikk. NORAs gjeldende strategi har bidratt til å sette retning og prioritere NORAs satsing de siste årene. Dette har gitt gode resultater. I takt med den raske utviklingen innen dette området, har NORA utviklet en ny strategi for å bidra til å styrke satsingen på norsk kunstig intelligens ytterligere.

- Vi har fått til mye de siste fire årene, men vi skal få til enda mer! Basert på våre erfaringer, samt trender og utvikling både nasjonalt og internasjonalt lanserer vi nå en ny strategi, sier styreleder i NORA, Inge Jonassen. 

- Skal Norge som nasjon lykkes innenfor kunstig intelligens må vår innsats konsolideres og samles. NORA er klar til å styrke sin nasjonale rolle for at Norges satsing på kunstig intelligens skal lykkes bedre, fortsetter Jonassen.

Tydeligere nasjonal rolle, med fokus på etikk, bærekraft og mangfold

Den nye strategien skisserer åtte hovedmål for NORA. Flere av målene berører styrking av norsk forskning, utvikling, utdanning og innovasjon, som vies mye plass i den nye strategien i likhet med den gamle strategien. Strategien skisserer også at våre akademiske institusjoner må styrke KI-samarbeidet med næringslivet og offentlig sektor. Et område som imidlertid tildeles økt fokus i den nye strategien er at NORA skal bidra mer aktivt inn mot norsk politikkutforming. Kunstig intelligens er et komplekst felt, og politikere trenger gode råd fra fagpersoner. 

Mange norske forskere er allerede involvert i flere rådgivende organer for norsk politikkutforming, der de deler sin ekspertise og bidrar til å utforme fremtidige retningslinjer og reguleringer på KI-området. NORA ser likevel behov for en samlet norsk stemme som representer fagmiljøene, og sikrer god kommunikasjon og gode råd inn mot beslutningstakere. 

- NORAs styrke er at vi favner nesten alle relevante aktører i Universitets- og høyskolesektoren. Vi vil ta en tydeligere nasjonal rolle og styrke norsk deltakelse i internasjonalt samarbeid innen kunstig intelligens, både innenfor forskning og politikkutforming, og vi skal initiere og koordinerer større KI-prosjekter av nasjonal viktighet, sier adm. dir. i NORA, Klas H. Pettersen.

- Samtidig er kanskje det viktigste vi gjør i Norge å utdanne og trene neste generasjon av KI-forskere og fagfolk, slik at vi øker kompetansen innenfor feltet og at vi kan styrke vår posisjon innenfor forskning, utviklingen og anvendelsen av kunstig intelligens i fremtiden, fortsetter Pettersen.

NORA har et betydelig fokus på nye juridiske og etiske problemstillinger rundt kunstig intelligens. Med utgangspunkt i dette skisserer også strategien at skal NORA jobbe for nasjonale retningslinjer innen etikk, bærekraft og mangfold innen kunstig intelligens. 

Fått til mye

I takt med fagfeltets utvikling har også NORA vokst betydelig siden opprettelsen. I løpet av våre første fire år har vi blant annet etablert en nasjonal forskerskole støttet av Norges forskningsråd (NFR). Gjennom denne forskerskolen skal norske universiteter utdanne neste generasjon av forskere innen kunstig intelligens.

Vi bygger nå et nettverk med næringslivet og offentlig sektor, og vi har allerede fått med NAV, Ruter, Posten og Norske Helsenett. I tillegg har vi etablert vårt innovasjonsnettverk, NORA.startup. Dette initiativet har allerede skapt en tettere kobling mellom forskere og over 40 av Norges ledende oppstartselskaper innenfor kunstig intelligens og vi ser at det påvirker innovasjonskulturen positivt i universiteter, høgskoler og institutter.

Et annet virkemiddel vi skal bruke aktivt for å styrke næringslivssamarbeid er NEMONOOR-initiativet vi har tatt sammen med flere aktører. Vi skal bruke NEMONOOR for å bygge broer mellom forskningsmiljøer, næringsliv, spesielt SMBer og offentlig sektor, slik at kunnskap og teknologi innen kunstig intelligens kan overføres og brukes til å drive innovasjon og vekst. 

 På infrastruktursiden har vi sammen med sterke partnere med utspring fra USIT ved UiO fått støtte fra Norges forskningsråd til prosjektet Norwegian AI Cloud. Vi skal bygge en kraftig infrastruktur som kan støtte forskning og utvikling innen kunstig intelligens på nasjonalt nivå. Denne infrastrukturen, kombinert med norske data, vil bidra til at vi i Norge kan utføre verdensledende forskning og utvikling. Dette vil igjen bidra til å styrke norsk KI-kompetanse og tiltrekke internasjonal arbeidskraft.

For å bygge et nordisk KI-miljø har vi startet Nordic AI Meet, en årlig konferanse som bringer sammen forskere, eksperter og interessenter innen kunstig intelligens fra hele Norden. Denne konferansen har allerede blitt et viktig møtested for deling av kunnskap og ideer innen KI-feltet og vil i høst arrangeres av danske Pioneer Centre for AI i København. NORA har også etablert et åpent og gratis vitenskapelig tidsskrift kalt Nordic Machine Intelligence (såkalt diamond open access). Dette tidsskriftet er dedikert til å publisere ny og banebrytende forskning innen kunstig intelligens med et spesielt fokus og nedslagsfelt i Norden.

Vi har også knyttet sterke bånd og opprettet tette samarbeid med noen av de mest anerkjente KI-nettverkene i utlandet. Et eksempel er det prestisjetunge Alan Turing Institute (ATI) i Storbritannia, som inkluderer institusjoner som Oxford University, Cambridge University og UCL. Gjennom vårt samarbeid med ATI har norske studenter fått en unik mulighet til å delta i deres "Enrichment Scheme" og tilbringe halvårlige utvekslingsopphold ved instituttet. Dette har gitt sterk tilknytning mellom norske forskningsinstitusjoner og de beste europeiske institusjonene innenfor KI-feltet, og flere stipendiater har fått verdifull erfaring gjennom programmet.

Utover Storbritannia har NORA også tatt initiativ til å etablere sterke bånd med våre nordiske naboer, Tyskland (HIDA) og USA (DOE). Disse samarbeidene skal styrkes ytterligere. Vi har flere pågående prosjekter med nordiske land, Storbritannia, Tyskland og USA.

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Om NORA – Norwegian Artificial Intelligence Research Consortium

NORA – Norwegian Artificial Intelligence Research Consortium
NORA – Norwegian Artificial Intelligence Research Consortium
Postboks 1080, Blindern
0316 Oslo

http://www.nora.ai

Om NORA

NORA – The Norwegian Artificial Intelligence Research Consortium – er et konsortium etablert av Universitetet i Agder, UiT Norges arktiske universitet, OsloMet, Universitetet i Bergen, Norges miljø og biovitenskapelige Universitet, Simula Research Laboratory AS og Universitetet i Oslo, og ble lansert 1. april 2019. Formålet med NORA er å styrke norsk forskning og utdanning innen kunstig intelligens, maskinlæring og robotikk, samt andre fagområder med relevans innenfor dette feltet. Les mer om NORA på www.nora.ai.

Følg pressemeldinger fra NORA – Norwegian Artificial Intelligence Research Consortium

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NORA – Norwegian Artificial Intelligence Research Consortium på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye