Romsatsing i en hel landsdel
Regjeringens millioner til et nasjonalt senter for jordobservasjon i Tromsø styrker romsatsingen i hele landsdelen.

I dag gjorde næringsminister Jan Christian Vestre det kjent at regjeringens forslag til neste års statsbudsjett inneholder fem millioner kroner til et nasjonalt senter for jordobservasjon i Tromsø.
Det nye senteret skal legge til rette for at offentlige virksomheter og private bedrifter kan effektivisere og utvikle nye tjenester når de kan bruke de store datamengdene om jorda og atmosfæren som kommer fra satellitter, fly og droner. UiT Norges arktiske universitet, Tromsø kommune og Kongsberg Satellite Services (KSAT) arbeider sammen om satsingen gjennom selskapet Jordobservasjon Tromsø AS.
– Jordobservasjon, eller fjernmåling, er viktig i overvåkingen av klimaendringene, og hvilke konsekvenser de har på natur og miljø i hav- og islagte områder av Arktis. Det er derfor et godt signal fra regjeringen at den prioriterer dette prosjektet samtidig som Norge overtar lederskapsrollen i Arktisk råd. Dette senteret vil gi svært gode leveranser til Arktisk råd og det internasjonale samfunnet, sier rektor Dag Rune Olsen ved UiT Norges arktiske universitet.
Godt samarbeid
Tromsø har allerede et internasjonalt ledende fagmiljø på romvirksomhet, med 600 sysselsatte og en omsetning på 2,5 milliarder kroner. UiT er det eneste norske universitetet som tilbyr masterutdanninger innenfor jordobservasjon fra satellitt, og universitetet leverer derfor også mange doktorgradsarbeid på dette feltet.
– Jeg er umåtelig stolt av samarbeidet mellom KSAT, Tromsø kommune og UiT om å få på plass et nasjonalt kunnskapssenter. Det er ikke mange steder i verden vi har den kompetansen og kunnskapen som vi har i Tromsø. Dette vil skape nye arbeidsplasser og gi uante ringvirkninger i en milliardindustri, sier ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap).
KSAT-direktør Rolf Skatteboe tror det nasjonale senteret for jordobservasjon gir Tromsø både flere sysselsatte, flere innovasjoner og større omsetning innenfor romindustrien.
– For å utnytte de store datamengdene til relevante og samfunnsviktige overvåkningstjenester må vi trekke til oss enda flere av de smarteste og mest innovative hodene. I denne sektoren kan vi tilby spennende jobber som kombinerer høyteknologi og bærekraft. KSAT bruker data fra jordobservasjon til å levere tjenester for overvåkning av verdens regnskog og havområder, og slik bidra til bærekraftig forvaltning av jordens ressurser. Det vil flere oppdage når det nye senteret er på plass, sier Skatteboe.
Styrker hele landsdelen
Det nasjonale senteret for jordobservasjon vil også styrke romsatsingen i resten av landsdelen, fordi det vil fremme mer kunnskap om mulighetene for å bruke data fra jordobservasjon, blant annet fra satellittene som om kort tid skal skytes opp fra Andøya.
– Data fra det planlagte senteret vil også gi kunnskap for bærekraftig næringsutvikling i nord innenfor blant annet fiskeri, turisme og offshore. Derfor er dette gode nyheter for hele landsdelen, sier Olsen.
Nøkkelord
Kontakter
Tomas RollandSeniorrådgiver, kommunikasjonUiT Norges arktiske universitet
Tel:+4748255761tomas.rolland@uit.noDag Rune OlsenRektorUiT Norges arktiske universitet
Tel:930 85 881dag.r.olsen@uit.noFølg pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiT Norges arktiske universitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet
Stoltenberg innleder på totalberedskapskonferanse i Narvik29.4.2025 09:19:49 CEST | Pressemelding
Finansminister og tidligere generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, skal innlede på konferansen "Totalberedskap i nord: Sterkere sammen", som arrangeres i Narvik 7.–8. mai.
Fortsatt høye søkertall til UiT28.4.2025 11:03:12 CEST | Pressemelding
Samlet sett har verdens nordligste universitet i alt 33.500 søkere kommende studieår, fordelt på 25.616 via Samordna opptak og 7.884 via UiTs lokale opptak.
Arctic Six Extended: Forum on Arctic Security24.4.2025 12:37:37 CEST | Presseinvitasjon
Hvordan kan Nord-Norge håndtere de komplekse utfordringene som følger med klimaendringer og geopolitiske spenninger? UiT inviterer pressen til å møte ledende forskere, politikere og aktører fra teknologisektoren, næringslivet og Forsvaret.
Pressemøte om bord på Statsraad Lehmkuhl i Tromsø11.4.2025 12:36:59 CEST | Presseinvitasjon
Sammen med Stiftelen Statsraad Lehmkuhl og European Space Agency inviterer UiT Norges arktiske universitet til pressemøte om One Ocean Expedition og den kommende seilasen gjennom Nordvestpassasjen, 22. april klokka 10.
Snart Årsfest ved UiT28.3.2025 10:50:27 CET | Pressemelding
Det nærmer seg UiT Norges arktiske universitets bursdagsfeiring, med prisutdelinger og markering av akademiske bragder. Dette og mer kan oppleves ved UiTs fire største studiesteder i uke 14.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom