Stendi

- Hvorfor er det ingen som snakker om pasientene?

Del

Debatten om privat versus offentlige helsetjenester tilspisser seg i innspurten til valgkampen. Som pårørende er Kjell mest opptatt av hvordan hans kone Mette Lise og de andre pasientene på bo- og omsorgssenteret har det. – På Risenga får hun beholde verdigheten og jeg føler meg trygg på at hun har det bra.

Mann og kvinne i hage
Brukerrådsleder Kjell Sandanger og avdelingsleder Cathrine Eken Rusdal i sansehagen ved Risenga bo- og omsorgssenter. Han er veldig godt fornøyd med oppfølgingen hans kone som har demens får på Risenga.

- Hun er veldig snill, det har hun alltid vært, sier Kjell Sandanger, når han skal fortelle om kona Mette Lise Sandanger, som fikk demensdiagnosen for fem år siden.

- Derfor var det ikke noe problem for meg å ta vare på henne. Jeg gjorde alt selv, stellet henne, laget mat og ordnet i huset. Det gikk bra, så lenge hun var på beina. Men hun ble gradvis dårligere og en dag falt hun og kom seg ikke opp, forteller han.

1. april 2022 fikk Mette Lise heldøgnsplass på Risenga bo- og omsorgssenter i Asker kommune, et privat sykehjem som drives av Stendi.

Aktiviteter og god mat

Hver dag klokken 14.00 kommer Kjell til Risenga og tilbringer resten av dagen med kona.

- Jeg tar henne med ut i de flotte uteområdene i rullestolen, eller ser på fiskene i akvariet. Jeg er imponert over alle aktivitetene de tilbyr her, fra musikk og dans til turer og høytlesning. Så gir jeg henne middag og kveldsmat og er med henne til hun legger seg.

Det er ennå mulig å få kontakt med henne og jeg ser at hun kjenner meg igjen. Jeg vet jo hvilken vei det går, men jeg vet også at i hennes tilstand, så har hun det bra. Og når hun har det bra, så har jeg det bra, sier Kjell, som også er brukerrådsleder ved Risenga.

Varme hender og gode smil

Før kona kom på sykehjem, hadde ikke Kjell noen kjennskap til eldreomsorgen, eller oppfatning av privat versus offentlig helsevesen.

- Det eneste jeg kan si med sikkerhet, er at jeg er veldig fornøyd med både rutinene her på Risenga, organiseringen og de ansatte. Mette Lise er på et sted hvor hun får beholde verdigheten. Og jeg føler meg også hjertelig velkommen.

- Vi hører jo stadig historier om eldreomsorgen som ikke er særlig hyggelige. Hvorfor tror du det er så bra på Risenga?

- Jeg tror at ledelsen er alfa og omega. Jeg ser at de som jobber her føler seg trygge og får tillit. De har varme hender og gode smil. Jeg mener at skal vi klare å løse alle oppgavene helsevesenet står foran, må vi jobbe sammen. Politikk skal være sunn fornuft, fastslår han.

Mye å lære av Risenga

Kjell har fulgt debatten om eldreomsorgen og er noe forundret.

- Det som forbauser meg veldig, er at ingen snakker om hvordan pasientene har det. Jeg ville satt pasientene langt mer i fokus. Og de ansatte, vi kommer ikke bort fra gode ansatte og ledere. Det er ufattelig bra det de har fått til her. Flere har kommet tilbake hit etter å ha vært en periode i kommunen. Jeg tror mange hadde hatt mye å lære av Risenga. Jeg kjenner meg heldig som har fått plass her til Mette Lise.

Kontakter

Om oss

Stendi er Norges største private omsorgsaktør, og leverer et rikt spekter av tjenester innen barnevern, bo- og omsorgstjenester, brukerstyrt personlig assistanse (BPA) og hjemmebaserte tjenester til stat og kommuner.

Følg pressemeldinger fra Stendi

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stendi på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Stendi

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom