Kasakhstan vil holde folkeavstemning om kjernekraftverk

Del

Kasakhstan vil holde en nasjonal folkeavstemning for å avgjøre om det skal bygges et atomkraftverk, et tema som har utløst en intens offentlig debatt. Landets president Kassym-Jomart Tokayev kom med denne kunngjøringen under sin tale til nasjonen 1. september.

Tokayev understreket at beslutninger angående etablering av et atomkraftverk er en "ekstremt viktig sak for landets fremtid." Oppfordringen til en landsomfattende folkeavstemning setter avgjørende spørsmål om landets energipolitikk på spissen.

"Jeg foreslår at vi tar opp dette gjennom en landsomfattende folkeavstemning. Konkrete datoer vil bli annonsert senere," sa Tokayev på et felles møte i det kasakhiske parlamentet.

Presidenten erkjente at samfunnet er splittet når det gjelder saken.

"Det er ulike meninger om behovet for et atomkraftverk i Kasakhstan. På den ene siden bør vi ha våre egne anlegg for kjernekraftproduksjon som verdens største uranprodusent. Noen eksperter går inn for anlegg med mindre reaktorer. På den annen side uttrykker flere innbyggere og eksperter bekymring for sikkerheten, spesielt gitt den tragiske historien til det kjernefysiske testanlegget i Semipalatinsk," sa han.

Atomproblemer er ikke ukjent for Kasakhstan. Landet opplevde rundt 500 av Sovjetunionens kjernefysiske prøvesprengninger i Semipalatinsk i dagens Øst-Kasakhstan. Nesten 1,5 millioner mennesker lider fortsatt av konsekvensene. Det pågår fortsatt miljørehabilitering i området som er berørt av massivt radioaktivt nedfall.

Nøkkelord

Følg pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kasakhstans Ambassade i Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom