FN-sambandet

Denne uka i FN: Fem ting du kanskje ikke visste om FNs generalforsamling

Del

DENNE UKA I FN: Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.

Den 78. sesjonen av FNs generalforsamling – UNGA78 – begynner denne uken. Hvor mye vet du om verdens mest representative forum? Foto: UN Photo/Manuel Elías.
Den 78. sesjonen av FNs generalforsamling – UNGA78 – begynner denne uken. Hvor mye vet du om verdens mest representative forum? Foto: UN Photo/Manuel Elías.

Fem ting du kanskje ikke visste om FNs generalforsamling

Fra og med 5. september samles alle verdens land – for den 78. gangen – for å finne løsninger på globale og nasjonale utfordringer. Her er noen ting du kanskje ikke visste om verdens mest representative forum. Les saken på fn.no.

Fred og sikkerhet

null
Sikkerhetsrådet har enstemmig godkjent tilbaketrekkingen av FNs fredsbevarende styrker i Mali. Nå prioriterer MINUSMA en samkjørt overgang før operasjonen stenges ned før slutten av året. Foto: UN Photo/Harandane Dicko.

Uka fremover i Sikkerhetsrådet

I september har Albania presidentskapet i Sikkerhetsrådet. Månedens arbeidsprogram finner du her.

Tirsdag: Sikkerhetsrådet vil diskutere Rådets arbeidsmetoder, per notat S/2017/507 laget av Sikkerhetsrådets president.

Torsdag: Etter planen skal Sikkerhetsrådet diskutere kjemiske våpen i Syria og reform av FNs fredsbevarende operasjoner.

Ellers denne uken forventes det at Rådet vil forhandle frem et resolusjonsutkast som tillater fjerning av trekull-lagre i og rundt byen Kismayo i Somalia. Det er også sannsynlig at Rådet vil begynne å forhandle om et resolusjonsutkast som godkjenner utplassering av en multinasjonal styrke til Haiti, i lys av Kenyas kunngjøring om at de ville være villig til å lede en slik styrke i slutten av juli. Sikkerhetsrådet vil også følge nøye med på utviklingen i Gabon, der president Ali Bongo Ondimba ble avsatt i et militærkupp 30. august. Rådet vil også sannsynligvis følge nøye med på situasjonen i Ukraina.

Mali: — MINUSMA drar, men FN blir, sier FN-sjefen i landet

Selv om FN-operasjonen i Mali (MINUSMA) nærmer seg slutten, er FN fortsatt forpliktet til å støtte landets stabilitet og utvikling, understreket El Ghassim Wane, FNs spesialrepresentant for Mali. Les saken på fn.no.

Mali: Ambassaden legges ned. Les saken på regjeringens sider.

Gabon: — Kupp gjør bare kriser verre, mener FN-sjefen. Les saken på UN News.

Haiti: — «Blodbadet» må stoppe, sier FNs humanitære sjef. Les saken på UN News.

Menneskerettigheter

null
Det siste halvåret har to kvinneaktivister på jakt etter sine forsvunne barn blitt drept i Mexico. FN-eksperter oppfordrer regjeringen til å etterforske og straffeforfølge de som står bak volden og drapene. Bildet viser gatekunst av kvinnelige aktivister som bidro i kampen mot kolonalisme i Mexico. Foto: Maria Fuentes/Unsplash.

Mexico: Rettighetseksperter «opprørte» over angrep mot kvinnelige aktivister

FN-eksperter oppfordrer regjeringen til å etterforske og straffeforfølge de som angriper og dreper kvinneaktivister på jakt etter forsvunne slektninger. Les saken på fn.no.

Pakistan: Utenriksministerens svar på spørsmål om Norges arbeid for å beskytte religiøse minoriteter. Les saken på regjeringens sider.

Iran: «Hijablovutkast» er en form for «kjønnsapartheid», mener rettighetseksperter. Les saken på UN News.

Arbeidsliv

null
Ødeleggelsene etter jordskjelvene i Tyrkia har ført til økende etterspørsel i byggsektoren for fjerning av ødelagt bygningsmasse og gjenoppbygging. Den rammede regionen står imidlertid overfor betydelig mangel på arbeidskraft, forsterket av emigrasjon og en økende etterspørsel etter ufaglært og lavt kvalifisert arbeidskraft. Foto: ILO/Kivanç Özvardar Bahar.

Tyrkia: Akutt mangel på arbeidskraft i jordskjelvrammede regioner

En ny ILO-rapport avslører presserende arbeidsmarkedsbehov i regionen som ble hardest rammet av jordskjelvene i det østlige Tyrkia tidligere i år. Les saken på ILOs sider.

ILO: — Et kritisk øyeblikk for barnearbeid ettersom flere presses ut i arbeid. Les saken hos BBC News.

Zimbabwe: Gjenvalg kreves etter arrestasjoner av valgobservatører. Les saken på LOs sider.

Matsikkerhet

null
Omtrent fem millioner barn i Mali trenger akutt humanitær bistand på tvers av ulike sektorer, inkludert helse, ernæring, utdanning og beskyttelse, samt tilgang til rent vann. Dette betyr minst 1,5 millioner flere barn i nød siden 2020. Foto: OCHA/E. Massoma Colomina.

Mali: 200 000 barn i fare for å sulte, advarer FN

Langvarig væpnet konflikt, intern fordrivelse og begrenset humanitær tilgang kan tvinge nesten én million barn under fem år ut i akutt underernæring innen slutten av dette året. Minst 200 000 barn er i fare for å dø av sult hvis livreddende hjelp ikke når dem, advarer FN-organisasjoner. Les saken på UN News.

Helse

null
Kampen mot koronaviruset er langt fra over. Da blir det nødvendig med nye verktøy som alle kan bruke, ifølge WHO. Foto: Kayla Speid/Unsplash.

WHO-sjefen: — Covid-19 er her for å bli, nye verktøy i kampen mot viruset trengs

Verdens helseorganisasjon har kunngjort et utvidet samarbeid for å forbedre tilgangen til covid-19-teknologi, kunnskap og kliniske data. De understreker at kampen mot viruset må fortsette. Les saken på fn.no.

Jemen: Bekymringsverdig økning av meslinger og Rubella (røde hunder) på grunn av manglende vaksinefinansiering, rapporterer WHO. Les saken på UN News.

Utviklingsministerens svar på spørsmål om Norges bidrag til grunnleggende vaksinering av barn. Les saken på regjeringens sider.

Klima og miljø

null
Koalabjørnen er blant artene som finnes i Greater Blue Mountains-området i Australia, et UNESCO-verdensarvsted. Foto: Jordan Whitt/Unsplash.

UNESCO: Verdensarvsteder ofte «siste forsvarslinje mot utryddelse»

Noen av verdens mest fremstående natur- og kultursteder er også et fristed for tusenvis av truede arter, ifølge UNESCO. Les saken på UN News.

FNs barnekomité med ny generell kommentar om barns rettigheter, miljø og klima. Les saken på NIMs sider.

FN uttrykker bekymring overfor verdens største oljeselskap. Les saken på NIMs sider.

Norge støtter internasjonalt samarbeid mot skogkriminalitet. Les saken på UNRICs sider.

FN-ekspert oppfordrer til internasjonal støtte for Bahamas midt i klimakrisen. Les saken på UN News.

Utdanning

null
Bare én tredjedel av skoleelevene i Ukraina går på skolen heltid. To tredjedeler må ta til takke med nettlæring eller gjennom en blanding av nettbaserte og fysiske klassetimer. Foto: OCHA/Matteo Minasi.

Utdanning forstyrret!

Ved starten av et nytt usikkert skoleår kan man se utbredt læringstap blant Ukrainas barn. Russlands invasjon og covid-19-pandemien har ført til at barn står overfor et fjerde år med et for dårlig utdanningstilbud. Les saken på UNICEFs sider.

Utvikling

null
UN Global Compact og BDO har utarbeidet en rapport for å rette søkelys mot kommunens rolle i en bærekraftig omstilling av næringslivet. Formålet har vært å kartlegge synspunkter fra bedrifter over hele Norge og undersøke hva de trenger fra deres kommune i omstillingen. Foto: Riccardo Annandale/Unsplash.

Kommunene må med!

Nasjonal rapport om kommunens rolle for en bærekraftig næringsutvikling. Les saken på UN Global Compact Norways sider.

Det siste fra FN-sambandet

null
Denne uka fylles Statsraad Lemkuhl av unge fra hele verden. Bildet er tatt ved en annen anledning. Foto: Richard Sibley.

Seiler for fremtiden

Denne uken gjør over 100 unge fra hele verden seg klare til seilas på Statsraad Lehmkuhl langs kysten av Midt-Norge. Deltakerne er spesielt valgt ut for å jobbe med løsninger på bærekraftsmålene. Les saken på fn.no.

Merk deg! Kommende arrangementer

null
Torsdag 7. september arrangerer FN-sambandet det første «internasjonale frokost-seminaret», som retter søkelyset mot Russland og Tyrkia, med NRK-journalist Sidsel Wold og NUPI-forsker Julie Wilhelmsen. Bilder: Spartacus, NUPI. Plakat: FN-sambandet.
  • 4.6. september: Klimatoppmøte i Afrika 2023. Utviklingsminister Tvinnereim deltar alle dagene. Les mer her.
  • 4.–7. september: Toppmøte mellom ASEAN og FN. Les mer her.
  • 5. september: Åpningen av den 78. sesjonen av FNs generalforsamling. Les mer her.
  • 5.–7. september: UNICEF hovedstyremøte, som Norge er en del av. Les mer her
  • 6.–8. september: UNU-WIDER utviklingskonferanse om rollen til innenlandsk mobilisering av støtte. Les mer her.
  • 7. september: FN-sambandets første «internasjonale frokost»: Putin og Erdogan – Russland og Tyrkias sterke menn – også etter kuppforsøkene? Les mer og meld deg på her.
  • 15. september: UNDP/UD-arrangert seminar om Demokratistyrking: Norges rolle i afrikansk utvikling. Les mer her.

Fra FN-kalenderen

5. september: Den internasjonale veldedighetsdagen

7. september: Internasjonal dag for ren luft og blå himmel

8. september: Internasjonal dag for lese- og skriveferdighet

9. september: Internasjonal dag for å beskytte utdanning mot angrep

10. september: Verdensdagen for selvmordsforebygging (WHO)

12. september: FNs dag for sør-sør-samarbeid

15. september: Internasjonal dag for demokrati

16. september: Internasjonal dag for bevaring av ozonlaget

17. september: Verdens pasientsikkerhetsdag

Nøkkelord

Kontakter

Om oss

FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye