Frende Forsikring

4 av 5 bryter fartsgrensen

Del

2 av 5 sier også at det er greit å bryte den. - Det er skremmende. Med økt fart øker risikoen. Sikkerheten skal alltid komme først.

Fartsgrensene er viktige og bidrar sterkt til at Norge er blant de mest trafikksikre landene i verden, ifølge Frende Forsikring.
Fartsgrensene er viktige og bidrar sterkt til at Norge er blant de mest trafikksikre landene i verden, ifølge Frende Forsikring. Frende Forsikring

Det sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge. Tallene kommer fram i en undersøkelse Norstat har gjort for Frende Forsikring.  

- Fartsgrensene er viktige og bidrar sterkt til at Norge er blant de mest trafikksikre landene i verden. Det er en statistikk vi må holde på, sier Ytre-Hauge.  

42 trafikkdrepte i sommer 

De vanligste ulykkestypene ved dødsfall i trafikken er møteulykke eller utforkjøring. Hittil i år har 82 mistet livet i trafikken, 15 av dem i august, viser tall fra Trygg Trafikk.  

- Vi kan ikke ha et tilfeldig forhold til trafikkreglene når vi vet at fart dreper, sier fagsjefen i Frende. 

En dybdeanalyse fra Statens Vegvesen viser at høy fart var en medvirkende faktor til 35 prosent av alle dødsulykkene på norske veier i 2020. Politiet hadde samme år hele 117 500 saker med fartsovertredelser.   

Så mange har vært redde i bil 

Samtidig som 79 prosent av oss bryter fartsgrensen sier over halvparten (53 prosent) av 1000 spurte at de har vært redde for kjøringen eller farten mens de har sittet på i bil. I en slik situasjon har 22 prosent droppet å gi beskjed til føreren.  

- Hvis du sitter på i en bil og synes sjåføren ikke kjører forsvarlig, må du gi beskjed. Hvis sjåføren tråkker for hardt på gassen er det farlig for alle på veien. Fartsgrensen er til for å holdes og hvis vær- og føreforholdene tilsier det er det også viktig å kjøre saktere enn fartsgrensen, sier Roger Ytre-Hauge.  

Få frykter å bli stoppet av politiet  

Frendeundersøkelsen har spurt bilførere hva som har mest effekt på dem for å ikke kjøre for fort. Slik svarer nordmenn:  

  1. Faren for å skade meg selv og/eller medpassasjerer – 33 prosent  

  1. Fartsgrensen i seg selv – 25 prosent  

  1. Faren for fartsbot – 20 prosent  

  1. Faren for å skade andre – 16 prosent  

  1. Faren for å bli stoppet av politiet – 6 prosent  
    (Kilde: Frendeundersøkelsen)  

- Jeg er litt forundret over at fartsgrensen i seg selv er så viktig for folk, når så mange sier at de bryter den. Og at faren for å bli stoppet av politiet kommer så tydelig langt bak de andre svarene nordmenn gir, sier Roger Ytre-Hauge i Frende Forsikring.  

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Roger Ytre Hauge er fagsjef på motor i Frende Forsikring.
Roger Ytre Hauge er fagsjef på motor i Frende Forsikring.
Last ned bilde

Om Frende Forsikring

Frende Forsikring har noen av Norges mest fornøyde forsikringskunder. Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine! 

Helnorske Frende eies av solide sparebanker og brannkasser og har rådgivere landet rundt. Vi har over 300 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og rundt 270.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.